Mobiltriksene du bør kunne

Bli en smartere mobilbruker

Vi har samlet sammen våre beste tips.

MANGE MULIGHETER: Det er mye du kan gjøre for å bli en bedre og mer effektiv mobilbruker. Her er våre beste tips. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MANGE MULIGHETER: Det er mye du kan gjøre for å bli en bedre og mer effektiv mobilbruker. Her er våre beste tips. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Smartmobilene våre får stadig flere funksjoner, og det kan være vanskelig å holde oversikt over alle mulighetene man har, uansett om man er nybegynner eller en erfaren bruker.

Opp gjennom åra har vi skrevet om en del tips og triks til smartmobiler, og en del av dem er fortsatt aktuelle – og lure å lære seg, spør du oss.

Vi har samlet sammen vår «best of»-liste med mobilbrukertips. Vel bekomme – og del den gjerne med noen som kunne trenge det 🤓

1: Rydd hjemskjermen

Når du får en ny smartmobil, er hjemskjermen lagt opp med appene installert av produsenten. Etter hvert som du laster ned nye apper, legger de seg ofte på hjemskjermen, som regel tilfeldig plassert. Etter hvert kan man få en ganske uoversiktlig hjemskjerm det er vanskelig å finne fram på.

Nå som er uansett er vår, hvorfor ikke ta en vårrengjøring på hjemskjermen slik at det blir litt enklere å finne fram til de appen du faktisk bruker i hverdagen?

Les hvordan her: Slik rydder du hjemskjermen på iPhone | Android

2: Bytte e-post-signatur

Når du sender en e-post fra mobilen, legges det som regel inn en standardsignatur på slutten av meldingen à la «Sendt fra min iPhone». En gang i tida var det kult å vise at man teksta fra en ny smartmobil, men ikke nå lenger.

Derfor: bytt signatur først som sist!

Les hvordan her: Slik bytter du e-post-signatur på mobilen

3: Gjør skriften større

Dagens mobilskjermer er flotte å se på, men det er ikke like lett for alle å lese skriften som står på skjermen. Er du blant dem som stadig vekk myser med øynene når du får en tekstmelding eller leser ebøker?

Fortvil ikke, du kan enkelt justere skriftstørrelsen på telefonen din.

Les hvordan her: Gjør skriften større på mobilen

4: Skru av autokorrektur
Autokorrigering er i utgangspunktet en kjekk funksjon som hjelper deg å finne rett ord selv om du har bommet på en tast eller to når du skriver. Men av og til er forslagene helt på viddene.

Heldigvis er det enkelt å skru av autokorrigering.

Les hvordan her: Slik skrur du av autokorrektur

5: Skriv raskere med tastatursnarveier

Den ovennevnte autokorrigerings-funksjonen hjelper deg å skrive raskere. Det finnes flere måter å skrive mer effektivt på mobilen, blant annet ved hjelp av tastatursnarveier.

I stedet for å skrive ut lange ord, som navn, e-postadresser, budadresser eller andre ofte brukte setninger, kan du lage tastatursnarveier for de ulike ordene og frasene, og bruke de i stedet.

Jeg har for eksempel satt opp @@ til å bli min private e-postadresse, slik at jeg ikke trenger å skrive den helt ut hver gang jeg må oppgi den, hvilket er relativt ofte.

Les hvordan her: Slik bruker du tastatursnarveier på mobilen

6: Bruk «ikke forstyrr»-funksjonen

Det er kanskje ironisk, men en av de beste funksjonene på smartmobiler i dag er «ikke forstyrr»-funksjonen, som gjør at du kan dempe varsler midlertidig eller i et bestemt tidsrom. Det hender tross alt man har lyst til å koble ut, enten om man skal på en romantisk date, et viktig jobbmøte eller om natta når man skal sove.

Fordelen med å bruke denne er at du slipper å måtte fikle med å justere volumet på telefonen eller styre med en masse innstillinger hver eneste kveld eller i hver eneste sosiale setting.

Les hvordan her: Slik bruker du ikke forstyrr-funksjonen på mobilen

7: Skru av varsler

Ønsker du å skru av varsler helt, er det selvsagt også mulig. Det er tross alt ikke alle appers varsler som er like nyttige, og noen maser kanskje mer enn du antok da du først lastet dem ned.

Les hvordan her: Slik slår du av mobilvarsler

Flere iPhone-tips:

Flere Android-tips:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer