Blir Internett virkelig helt gratis?

AltaVista har nettopp annonsert at de i tillegg til gratis Internett-aksess også vil betale tellerskrittene for kundene sine. Er dette for godt til å være sant? Antageligvis, men Internett kommer til å bli helt gratis selv om AltaVista går konkurs.

Torvald Kvamme er redaktør for DinSide Data.
Torvald Kvamme er redaktør for DinSide Data. Vis mer
Publisert

AltaVistas utspill føyer seg sånn sett pent inn i rekken av underlige prosjekter som det er vanskelig å forholde seg til med dagens begrepsapparat for tap og gevinst. Hvordan i all verden skal AltaVista noen gang tjene penger hvis de skal gi vekk produktet sitt helt gratis?

Tilbudet

AltaVistas tilbud er at brukerne i England betaler et etableringsgebyr på £50 (680 kroner med dagens kurser), og deretter £10 i året (136 kroner). Til gjengjeld får brukerne både Internett-aksess og tellerskritt helt gratis.

AltaVista har anslått at en gjennomsnittsbruker vil koste selskapet £126 i året (ca. 1.700 kroner), og det er dette beløpet AltaVista regner med at de må sponse hver bruker med.

Utlegget skal selskapet hente tilbake via annonsering og fortjeneste på e-handel. Annonser og e-handel er altså magien som skal dekke kostnadene. Er det så enkelt?

Et snodig regnestykke

Med utgangspunkt i storforbrukeres hverdag på hjemmekontor, er kostnadene for bruk av Internett merkbare i Norge. Hvis Internett brukes i snitt 3 timer pr. dag uken gjennom, blir regnestykket slik:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer