WiFi 7 forventes i 2024

- Blir raskere enn kablet nett

Bedre rekkevidde, raskere og bedre håndtering av mange enheter samtidig.

STADIG RASKERE: Asus ROG Rapture GT-AX11000 er én av de få WiFi 6-ruterne som er å få kjøpt i norske butikker, men trolig får vi se WiFi 7 i løpet av de neste fem årene. Foto: Asus
STADIG RASKERE: Asus ROG Rapture GT-AX11000 er én av de få WiFi 6-ruterne som er å få kjøpt i norske butikker, men trolig får vi se WiFi 7 i løpet av de neste fem årene. Foto: Asus Vis mer
Publisert

De første WiFi 6-ruterne har så vidt kommet i butikkene, og det er foreløpig bare Samsungs telefoner i S10 og Note 10-serien som støtter den nye trådløse standarden.

Allikevel ser det ut til at planleggingen av den neste generasjonen er i full gang:

– Du vil komme til det punktet der trådløst er raskere enn kablet, skal visepresident for teknologi i Qualcomm, V.K. Jones, ha sagt på Qualcomms WiFi day, ifølge Cnet.

Gradvis oppdatering

Ifølge Jones vil WiFi 6 (802.11ax) bli gradvis oppdatert frem mot en ny standard i 2024, som får kodenavnet 802.11be, eller da trolig WiFi 7 på folkemunne.

Nytt frekvensområde
Første steg vil være å utvide frekvensområdet. Per i dag brukes 2,4 GHz-båndet og 5 GHz-båndet, men både europeiske og amerikanske myndigheter skal ifølge CNet jobbe med å fristille 6GHz-båndet som det tredje, som særlig vil kunne øke kapasiteten der mange mennesker er samlet, som på en konsert eller idrettsarrangement.

Toveis-mimo
I fase to (2022) kommer (hold deg fast) UL MU-MIMO, som står for uplink multiuser multiple-input multiple-output.

MIMO har vi hatt en stund og betyr enkelte forklart å utnytte det faktum at radiosignalene sendes mellom enhetene i flere «baner», siden signalene blir sendt fra flere antenner og reflektert av vegger og andre hindringer. Dermed kan man sende ulik data i disse banene slik at overføringsraten blir høyere.

MU-MIMO kom med WiFi 5 og betyr at denne teknikken kan brukes mot flere enheter samtidig, og den nye «uplink»-prefiksen betyr at dette nå går begge veier, altså både til og fra aksesspunktet.

På Qualcomms arrangement viste de en demonstrasjon med ti telefoner som samtidig livestrømmet en seanse, der de tre som støttet UL MU-MIMO klarte dette smertefritt, mens de andre sju livestrømmene ofte stoppet opp.

Koordinert MIMO
Og med 802.11be, som forventes i 2024, kommer såkalt «coordinated multi user MIMO», eller da CMU-MIMO. Her vil aksesspunktene få støtte for inntil 16 antenner (versus dagens åtte), men de 16 antennene trenger ikke å være plassert på samme enhet, altså der du som på mesh-nettverksløsninger kan ha flere aksesspunkter plassert rundt i huset og få bedre dekning og ytelse.

Inntil 30 Gbps

I tillegg forventer Jones at man vil kunne bruke flere frekvensområder samtidig. Per i dag brukes enten 2,4 GHz eller 5 GHz ved overføring av data, men med 802.11be forventer Qualcomm-sjefen at man kan bruke to, eller kanskje de tre nevnte frekvensene samtidig.

En annen oppgradering vil være en kraftigere modulering av radiosignalet (4096-QAM vs 1024-QAM på WiFi 6), som gjør at man kan pakke mer data inn i radiosignalene enn før og dermed øke overføringshastigheten.

Med alle disse oppgraderingene kan man forvente teoretiske hastigheter på inntil 30 Gbps over det trådløse nettet. Jones kunne imidlertid ikke love at WiFi-fremtiden ble akkurat slik han forespeilet, men det får tiden vise.

Kilde: CNet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer