Bør barna få mobil?

Den siste uken har en ekspert sammenlignet mobilnekt med barnemishandling. En annen har anbefalt mobiler til åtteåringer. Bør du gi mobiltelefon til barnet ditt?

Publisert
Sist oppdatert

Elisabeth Staksrud jobber for det EU-finansierte SAFT-prosjektet (Safety, Awareness, Facts and Tools), som undersøker barn og ungdoms bruk av moderne kommunikasjonsteknologi. Hun kan fortelle at det er stor forskjell mellom dagens barn og den litt eldre garde.

- Barns bruk av Internett er totalt forskjellig fra og langt mer avansert enn hva foreldre og arbeidsgivere tror. Nekter du en 14 år gammel jente mobil- og MSN-tilgang er det jevngodt med barnemishandling, sier Elisabeth Staksrud, Europakommisjonens ekspert på holdninger til elektroniske medier til Dagens Næringsliv.

Mange krangler

Krangler mellom barn og voksne i forhold til mobil- og nettbruk er derfor vanlig i de fleste hjem. Foreldre ser nemlig ikke alltid verdien i chatting, enten via mobil eller Internett. De skjønner blant annet ikke at dette er en viktig del av sosial omgang og i det å lære nettverksbygging.

I disse dager settes årets SAFT-undersøkelse i gang, og hvis man ser på fjorårets undersøkelse skjønner man hvorfor det er liten forståelse mellom generasjonene. For der hele 90 prosent av alle barn mellom 13 og 16 år chattet, enten via mobil eller nett, var tilsvarende tall for norske foreldre på kun tre prosent.

Mange har mobil

Derfor kommer det nok ikke som noen overraskelse at flere og flere barn vil ha sin egen mobil. Ni år gamle Celine Thomassen går i fjerde klasse og har ennå ikke fått en egen mobil, selv om hun har bedt om dette i over et år.

- Da hun ble åtte år, var første gangen jeg hørte snakk om å få egen mobil, sier Celines mor, Jane Thomassen til Dagbladet.

Sju av Celines klassekamerater har imidlertid fått mobiltelefon og det er snart Celines tur.

- Det er litt tidlig med mobiltelefon enda, men vi har en avtale om at hun skal få en egen mobil neste skoleår, sier Jane Thomassen videre.

På skolen til Celine har lærere og foreldre blitt enige om at femte klasse og ti år er en grei grense.

Åtteåringer er klare

Men det kan fort bli endringer på dette. I helgen gikk nemlig barnepsykologen Thore Langfeldt ut og indikerte at det ikke nødvendigvis bør være noen aldersgrense, og at åtte eller ni år gamle barn er modne nok til å ha sin egen mobiltelefon.

- Det eneste som bør kreves for at barn skal kunne ha en mobiltelefon er at de vet hvordan de skal bruke den, og at de ikke er for rotete i hodet og mister den overalt, sier Langfeldt til Dagbladet.

Han får støtte av Marika Lüders, som skriver doktoravhandling om ungdommers bruk av personlige medier ved Universitet i Oslo.

- Man kan spørre seg hvorfor barn ikke skal ha mobiltelefon? Det må i tilfelle ha med økonomi å gjøre, men det kan foreldrene lett regulere, for eksempel ved å benytte kontantkort, sier Lüders.

Barneombudet advarer

Alle er imidlertid ikke like enig i at små barn bør få tilgang til mobiltelefon. Rådgiver Thomas Hepsø hos Barneombudet er skeptisk:

- Vi anbefaler ikke at foreldre kjøper mobiltelefon til sine åtte år gamle barn. Men vi er bevisst på at det er foreldre som må ta avgjørelsen og at de er klar over hva de gjør. Det er ikke vår jobb å sette noen aldersgrense, sier Hepsø.

Barnas egen mobil

Bør barna få mobil?


At utviklingen går mot at yngre og yngre barn skal få mobiltelefon er det imidlertid ingen tvil om. Selskapet Firefly Mobile har for eksempel laget en mobiltelefon som er spesialdesignet for små barn, så utviklingen vil sannsynligvis bare fortsette i samme retning.

Denne amerikanske mobilen har ikke noe nummertastatur og foreldrene må derfor programmere den med opp til 20 numre. Uktritisk ringing til ukjente blir dermed umulig. Den er også utstyrt med en mamma- og en pappaknapp for at barnet kjapt skal kunne ringe til en av disse.

Ikke overraskende mangler Firefly de avanserte mobilfunksjonene vi er kjent med her til lands, men den har animasjoner og forskjellige ringetoner. I tillegg kommer den i en rekke forskjellige farger og man kan bytte ut dekslene.

Store penger

Nå er som sagt Firefly en amerikansk mobiltelefon, med det finnes flere andre alternativer. Ingen av disse har imidlertid stått for noe særlig salg i Norge, men fortsetter utviklingen er det nok bare et spørsmål om tid før vi ser disse i mobilbutikkene.

Spesielt siden en ny undersøkelse viser at 54 prosent av alle norske barn har mobiltelefon, og at jentene bruker 1 800 kroner i året og guttene bruker 1 200 kroner på mobilen sin. Og det er penger som mange aktører kunne tenke seg en del av.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer