TEST: UE Boom 3 og Megaboom 3

Bør du gå for den store eller den lille?

To ferske medlemmer i Logitechs Boom-serie.

TO NYE: Boom 3 og Megaboom 3 er høstens nye Bluetooth-høyttalere fra Ultimate Ears. Foto: Pål Joakim Pollen
TO NYE: Boom 3 og Megaboom 3 er høstens nye Bluetooth-høyttalere fra Ultimate Ears. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Logitech-eide Ultimate Ears har lenge vært blant de ledende produsentene av Bluetooth-høyttalere. Den første Boom-høyttaleren vant vår samletest i 2014, og den første Megaboom-høyttaleren fikk full pott på terningen da vi testet den et halvt år senere.

I mellomtiden kom Boom 2, som vi ikke fikk gjort en egen test av, men som også har fått gode skussmål. Og på IFA-messen i Berlin i høst, lanserte selskapet Boom 3 og Megaboom 3. Altså finnes det ingen Megaboom 2, så sifferet har blitt justert for at de to skal være i synk.

Boom 3 og Megaboom 3 har mye til felles, og derfor har vi like gjerne slått sammen de to til én test.

STOR OG LITEN: Megaboom 3 veier 50 prosent mer enn lillebror Boom 3 og har nesten dobbelt så stort volum. Foto: Pål Joakim Pollen
STOR OG LITEN: Megaboom 3 veier 50 prosent mer enn lillebror Boom 3 og har nesten dobbelt så stort volum. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Velkjent designformel

Som på tidligere Boom-høyttalere har Ultimate Ears gått for et sylinderformet design – denne gangen med et nytt tekstilmateriale på utsiden, som er vevd i to ulike farger. Angivelig skal det være samme type tekstil som blant annet brukes i brannvernsutstyr og motorsykkeljakker.

Ladeporten er nå på siden av høyttaleren i stedet for under. Merk at de nye Boom-høyttalerne mangler 3,5mm-inngang begge to.
Ladeporten er nå på siden av høyttaleren i stedet for under. Merk at de nye Boom-høyttalerne mangler 3,5mm-inngang begge to. Vis mer

Lokket som skjuler ladeporten er også blitt flyttet fra undersiden og til sidekanten som vi synes er fordelaktig – da kan høyttaleren stå mens du lader.

På undersiden finner du nå en metallinnretning som gjør at du kan lade Boom 3 og Megaboom 3 på en ladeplate (tilleggsutstyr).

TRÅDLØS LADING: Med en ladeplate kan du sette høyttaleren direkte på og lade uten å koble til ledning. Foto: Pål Joakim Pollen
TRÅDLØS LADING: Med en ladeplate kan du sette høyttaleren direkte på og lade uten å koble til ledning. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Verdt å merke seg er imidlertid at høyttaleren ikke lenger har noen 3,5 mm-inngang, så nå er det kun Bluetooth som gjelder, som kan være dumt om du fortsatt sverger til en gammel iPod som lydkilde.

Og hempa på toppen, som du kan bruke om du vil henge høyttaleren på sekken eller på en spiker på veggen, er veldig trang – vi får ikke fingeren inn i den.

Hvor du finner volumknappene er det liten tvil om – som på tidligere modeller er pluss og minus ganske fremtredende i designet. På toppen – en av og på-knapp, en pareknapp for Blutooth og en ny «Magic Button».

Mager støtte for den nye knappen

Vi liker veldig godt ideen med den nye knappen. I tillegg til å kunne bruke den til å pause musikken (ett trykk) eller hoppe over sangen (to trykk), kan du nemlig legge inn spillelister via den medfølgende appen, slik at du bare trenger å holde knappen inne for å starte favorittspillelista – uten å tukle med mobilen i det hele tatt.

MAGIC BUTTON: Knappen på toppen kan brukes for å pause musikken og hoppe over sanger, men den kan også brukes for å starte spillelister direkte – uten å bruke mobilen. Foto: Pål Joakim Pollen
MAGIC BUTTON: Knappen på toppen kan brukes for å pause musikken og hoppe over sanger, men den kan også brukes for å starte spillelister direkte – uten å bruke mobilen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ja, du kan til og med ha flere slike spillelister, som du veksler mellom ved å holde knappen inne.

Et skår i gleden er derfor at det kun er Apple Music på iOS og Deezer på Android som er støttet foreløpig. Spotify skal visst komme i en fremtidig oppdatering, men om flere tjenester blir støttet etter hvert, vet vi ikke.

Kan flyte

Som modellnavnet tilsier, er det Megaboom 3 som er den største av de to.

Mer spesifikt måler den største 89 mm i diameter og 225 mm i høyden, som gir et volum på 1,4 liter, mens tilsvarende for Boom-høyttaleren er 73 mm, 184 mm og da volum på 0,77 liter.

Med vekt på henholdsvis 925 gram og 608 gram sier loven om massetetthet at begge disse høyttalerne flyter om du slipper dem i vannet, akkurat som lillebror Wonderboom.

HEMPE: Denne lille hempa gjør at du kan hekte høyttaleren på en sekkestropp eller på en spiker på veggen, men den kunne gjerne ha vært stor nok til en finger også, spør du oss. Foto: Pål Joakim Pollen
HEMPE: Denne lille hempa gjør at du kan hekte høyttaleren på en sekkestropp eller på en spiker på veggen, men den kunne gjerne ha vært stor nok til en finger også, spør du oss. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Og IP-sertifiseringen er IP67, som betyr at de også skal tåle en halvtime på én meters dyp, men da er du altså nødt til å holde dem nede. De er også støtsikret og tåler fall fra én meters høyde. Batteritiden er for øvrig oppgitt til 15 timer på Boom 3 og 20 timer på Megaboom 3.

Størst spiller best

Hvor god lyd man får fra en slik høyttaler er, i hvert fall til en viss grad, avhengig av størrelse, så det er neppe noen overraskelse når vi sier at Megaboom 3, med nesten dobbelt så stort volum, har litt mer krutt å fare med – både med tanke på hvor fyldig lydbildet er og også hva gjelder volumet.

Begge høyttalerne byr på ganske ren og god lyd, men ingen av dem evner å gi så voldsomt mye bass. Vi hadde kanskje forventet enda mer av den største på akkurat det punktet, for størrelsesmessig er den praktisk talt identisk med Sony SRS-XB31, som vi testet forleden dag. Men der har altså Sony-høyttaleren mer å fare med i de dypere registrene.

Sammenlignet med nevnte Sony-høyttaler låter det hele ikke fullt så dynamisk og luftig – litt flatere og mer boksete når vi hører dem side om side, men allikevel: lydkvaliteten er for all del god og detaljert.

Og en fordel med Ultimate Ears' 360-gradersdesign er at den gir noenlunde lik lyd uansett om du står foran, bak eller på siden. Som vorspielhøyttaler plassert midt på et bord er denne designen ganske genial. Dessuten spiller de begge ganske høyt, selv om lydkvaliteten avtar når man passerer 70-80 prosent. Men da har festen sannsynligvis kommet på det nivået at ingen bryr seg om lydkvaliteten uansett.

Tidligere modeller har vi ofte likt å legge ned på bordet, som gir litt ekstra med bass, men der de hadde et ganske markert felt høyttaleren kunne «hvile» på, går dette feltet mer i ett med resten på 3-modellene, som gjør at det nå er volumknappene som blir hvileputa.

Boom-appen gir deg mulighet til å spille samme lyd fra flere høyttalere, og du kan justere equalizerinnstillinger og slå på høyttaleren direkte – uten å berøre den fysisk. Foto: Pål Joakim Pollen
Boom-appen gir deg mulighet til å spille samme lyd fra flere høyttalere, og du kan justere equalizerinnstillinger og slå på høyttaleren direkte – uten å berøre den fysisk. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Opp til 150 høyttalere

Med den medfølgende appen kan du justere equalizerinnstillinger og den slags, og du kan dessuten slå på høyttaleren direkte fra appen, noe vi synes er ganske kjekt.

Og har du flere Boom-enheter (også tidligere modeller, inkludert Wonderboom), kan du via appen dra og slippe dem inn i ei rute for å få dem til å spille på likt. Her støttes 150 høyttalere (!), og vi har selv testet ut å spille med 25 slike samtidig.

Konklusjon

Både Boom 3 og Megaboom 3 er begge meget gode Bluetooth-høyttalere, som flyter i vann, tåler røff behandling, og som byr på god lyd i alle retninger. Og god batteritid.

Lydmessig får du litt mer fra størstemann, selv om vi hadde forventet enda litt mer, med 50 prosent høyere vekt og dobbelt så stort volum. Den er med andre ord ikke like veske- eller håndbagasjevennlig som lillebror Boom 3, og så koster den en femhundrelapp ekstra.

Og for ordens skyld – høyttalerne kommer i flere farger enn de to vi har hatt til test (ja, du får også den store i lilla).

Testresultat

Ultimate Ears Boom 3

God lydkvalitet og lyd i alle retninger, kan spille høyt med tanke på størrelsen, vanntett (flyter) og tåler en trøkk, magic button er en god idé, selv om støtten for tjenester er mager

Du får fyldigere lyd i denne prisklassen, mangler 3,5 mm-inngang

Testresultat

Ultimate Ears Megaboom 3

God lydkvalitet og lyd i alle retninger, kan spille høyt, vanntett (flyter) og tåler en trøkk, magic button er en god idé, selv om støtten for tjenester er mager

Mangler 3,5 mm-inngang, noe høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer