Minitest: Samsung Galaxy Z Flip

Brettemobilen du ikke trenger

Samsung blander design fra tidlig 2000-tall med toppmoderne skjermteknologi, men resultatet er så som så.

SAMSUNG GALAXY Z FLIP: Utformingen er stilig, og Z Flip bringer tilbake mange minne fra de gamle klapptelefonene, men vi lar oss ikke helt fenge. Video: Bernhard Nyquist. Redigering: Martin K. Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kom ikke som en overraskelse da Samsung tidligere denne måneden avduket flipptelefonen Galaxy Z Flip sammen med Galaxy S20-serien. Mer overraskende var det at mobilen ble tilgjengelig så tidlig som den ble.

Faktisk er den allerede til salgs i butikk, mens du må vente med å kunne kjøpe Galaxy S20 Ultra – som vi har inne på testbenken.

Galaxy Z Flip

Vi har, som andre norske teknomedier, fått låne Galaxy Z Flip i rundt et døgn før den ble revet fra oss. Det er selvsagt ikke nok til å skrive en fullverdig test av brettemobilen, vi ønsker tross alt å teste produktene grundig før vi triller terningen, så her vil du i stedet lese en forhåndstitt på Samsung spesielle smarttelefon.

Samsung-logoen pryder hengselet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Samsung-logoen pryder hengselet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Samsung var ganske tidlig ute med en brettetelefon, men lanseringen av Galaxy Fold var på ingen måte uten problemer. Den skulle egentlig komme i salg i april i fjor, men det var ikke før oktober samme år at vi hadde en test ute.

Introduksjonen av Galaxy Z Flip har heller ikke passert uten problemer for mobilgiganten. Blant annet har skjermen fått gjennomgå av flere som har testet mobilen, og det er blitt stilt spørsmål om brettemobilens skjerm faktisk er av glass.

Overfor The Verge bedyrer Samsung at det er glass. Et såkalt «Ultra Thin Glass» (UTG) dekket av et beskyttelseslag, slik som på Galaxy Fold.

Selve mobilen er i en blanding av plast, glass og metall. Plasten finner du rundt skjermen, rammen er forsterket i metall mens utsiden består av glass. Galaxy Z Flip føles like god i hånden som Samsungs andre toppmodeller, men ettersom den er så høy, blir det vanskelig å nå den øverst delen av skjermen med tommelen.

En positiv ting med dette brettedesignet, er at skjermen er beskyttet på innsiden. Dog er glasschassiset svært utsatt, men heldigvis følger det med et todelt deksel i esken når du kjøper Galaxy Z Flip, sånn for litt ekstra beskyttelse.

Spennende skjerm

Full utbrettet måler skjermen 6,7 tommer over diagonalen, med en oppløsning på 2636 ganger 1080 piksler. Formatet er på det noe uvanlige 21,9:9, som gjør at telefonen oppleves veldig avlang.

Faktisk er den mer avlang enn Sony Xperia 1 med sitt skjermformat på 21:9.

I vanlig modus måler telefonen 16,73 x 7,37 x 0,72 centimeter, mens den klappet sammen blir hele 1,73 centimeter tykk og 8,74 centimeter høy. Bredden er selvsagt er den samme.

På utsiden sitter det et vesentlig mindre panel. Den bitte lille skjermen er på 1,1 tommer, og brukes i hovedsak til å vise tid, dato og ladestatus, men den kan også brukes til andre ting. Som for eksempel som en liten kamerasøker til selvfoto når telefon er klappet sammen. Det gjør du ved å dobbelttrykke på strømknappen og så en av volumtastene for å ta bilde.

Flipp den opp

Selve hengselet og åpnemekanismen må jeg si er ganske stilig. Det bringer tilbake gode minner fra en annen Samsung-telefon jeg hadde på tidlig 2000-tall, som på den tiden var unektelig kul å bruke.

Hengselet er, enn så lenge, dønn stabilt og stopper i den vinkelen du ønsker, selv om du stort sett vil bruke telefonen når den er helt flat, eller at skjermen er vendt 90 grader. Eller som vi viser på bildet under, med en liten vinkel på skjermen, som de gode, gamle klapptelefonene hadde.

Minner... Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Minner... Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Flex Mode er navnet Samsung bruker på telefonen når skjermen er bøyd 90 grader og Z Flip-en sitter på bordet som en bærbar PC, eller Game Boy Advance, som flere i redaksjonen sammenlikner modusen med. Samsung ser for seg at enheten i denne modusen kan bli brukt til videosamtaler eller til å ta bilder. Per dags dato er det ikke alle videoappene som støtter Flex Mode, Google Duo er en av tjenestene som gjør det.

Galaxy Z Flip i Flex Mode. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Galaxy Z Flip i Flex Mode. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det vi er litt usikre på, og som flere YouTubere har stilt spørsmål ved, er hvor standhaftig hengselet, og ikke minst skjermen, er i lengden. Du kan ikke unngå å se bretten i skjermen på midten, og vi kan forestille oss at den blir verre med tiden.

Hvor mange ganger tåler bretten å bli brettet før den blir merkbart slitt?

Vi er også litt skeptiske til gapet mellom skjermene når Z Flip er klappet sammen. Brettemobilen blir som en mini-Surface Book, og vi er litt bekymret for at støv og smuss skal trenge inn her og lage riper i skjermen, som har vist seg å være litt skjør.

I tillegg er det en liten fare for at små partikler kan trenge inn på hengselets utside og skape problemer når du skal brette ut telefonen.

Alt i alt er det for mye usikkerhet sentrert rundt midten av Galaxy Z Flip.

Kamera

Samsung har ikke utstyrt Galaxy Z Flip med sin beste kamerateknologi, og er noen hakk under det du forventer av en smarttelefon til 16.000 kroner i 2020. Kameraet er utstyrt med to sensorer på 12 megapiksler: én 27-millimeter vidvinkelsensor med en blenderåpning på f/1.8 og én ultravidsensor på 12 millimeter med en blender på f/2.2.

I tillegg har du et frontkamera på 10 megapiksler med en blender på f/2.4. Også dette er vidvinkel.

Både hovedkameraet og frontkameraet har støtte for videoopptak i opptil 4K-oppløsning og HDR.

Selv om frontkameraet på innsiden på ingen måte imponerer, er det godt at du kan bruke hovedkameraet til å ta bilder av deg selv med. Som nevnt tidligere i saken, dobbelttrykker du på på-knappen når skjermen er klappet sammen, og så tar du bilde ved å trykke på en av volumtastene. Her fungerer den lille skjermen på utsiden som søker.

Men totalt sett er det egentlig litt skuffende å se hva kameraet leverer. Frontkameraet gjør seg ikke mer enn stort sett til å ta tullete selvfotoer der selve motivet er viktigst og bildekvaliteten har null å si, mens hovedkameraet maksimalt er på høyde med fjorårets Galaxy S10.

Kameraet gjør seg bedre til landskapsfoto enn detaljfoto. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Kameraet gjør seg bedre til landskapsfoto enn detaljfoto. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Her var det faktisk bekmørkt, men Galaxy Z Flip fikk frem noen detaljer rundt «brunosten». Dog uten at bildekvaliteten er super. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Her var det faktisk bekmørkt, men Galaxy Z Flip fikk frem noen detaljer rundt «brunosten». Dog uten at bildekvaliteten er super. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Oppsummering

Totalt sett sliter jeg litt med å se poenget med brettemobilen som gir mer skjermplass i høyden fremfor i bredden, som Galaxy Fold og Mate X, eller Surface Duo. Og selv om det ennå er ganske tidlig, har vi ikke sett noen apper som virkelig dra nytte av dette designet.

Jeg føler at The Verge treffer godt når de omtaler Galaxy Z Flip som «et dyrt eksperiment fremfor et ekte produkt som noen bør kjøpe». Med en prislapp på 16.000 kroner og, etter min mening, få opplevelser som virkelig dra nytte av den høye/lange skjermen, bør du styre unna Galaxy Z Flip enn så lenge.

Det er i hvert fall erfaringen vi sitter igjen med etter rundt et døgn med Samsungs første brettemobil dette tiåret.

Kanskje bør du heller vurdere Galaxy Fold, som er rundt 5000 kroner dyrere, eller Galaxy S20 Ultra, som faktisk er rimeligere enn begge brettemobilene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer