Surfing i utlandet

- Bruk heller mobildata enn åpne nett

Ekspertene hos forsikringsselskapene er klokkeklare i sine anbefalinger.

FARLIG: Åpne nett som ikke krever passord, bør du være ekstra forsiktige med i sommer. Det kan være rene feller, ifølge forsikringsselskapene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FARLIG: Åpne nett som ikke krever passord, bør du være ekstra forsiktige med i sommer. Det kan være rene feller, ifølge forsikringsselskapene. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Ifølge NorSIS har hele 150.000 nordmenn opplevd ID-tyveri i løpet av de siste to årene.

En viktig kilde til ID-tyverier, er usikre og åpne trådløse nett. I Reiseundersøkelsen, som Kantar TNS utførte for Europeiske Reiseforsikring i fjor, svarte én av tre nordmenn at de ikke er særlig bevisste når de kobler seg til trådløse nett, for eksempel når de er i utlandet.

Kan enkelt se hva du skriver

– Risikoen med slike nett er at du aldri vet hvem som er koblet til og i verste fall avlytter datatrafikken din, uttalte Peter Granlund, ekspert på datasikkerhet i forsikringsselskapet If, i forbindelse med fremleggingen av undersøkelsen.

– Det finnes enkle måter å registrere tastetrykkene dine. Selv om tilgangen til nettbanken din er kryptert, vil ikke det hjelpe deg, sa han.

I år kan det se ut til at flere av oss har blitt bevisste. Ifølge en ny reuseundersøkelse YouGov har utført for Frende Forsikring, svarer to av tre at de frykter ID-tyveri, men samtidig svarer halvparten at de bruker usikre nettverk i utlandet i sommer.

Forventer større omfang

Det får sikkerhetseksperter til å reagere. Administrerende direktør hos sikkerhetsekspertene cxLoyalty, Rikard Sandberg, er klokkeklar i sin anbefaling om ikke å bruke nett som ikke krever passord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer