Surfing i utlandet

- Bruk heller mobildata enn åpne nett

Ekspertene hos forsikringsselskapene er klokkeklare i sine anbefalinger.

FARLIG: Åpne nett som ikke krever passord, bør du være ekstra forsiktige med i sommer. Det kan være rene feller, ifølge forsikringsselskapene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FARLIG: Åpne nett som ikke krever passord, bør du være ekstra forsiktige med i sommer. Det kan være rene feller, ifølge forsikringsselskapene. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Ifølge NorSIS har hele 150.000 nordmenn opplevd ID-tyveri i løpet av de siste to årene.

En viktig kilde til ID-tyverier, er usikre og åpne trådløse nett. I Reiseundersøkelsen, som Kantar TNS utførte for Europeiske Reiseforsikring i fjor, svarte én av tre nordmenn at de ikke er særlig bevisste når de kobler seg til trådløse nett, for eksempel når de er i utlandet.

Kan enkelt se hva du skriver

– Risikoen med slike nett er at du aldri vet hvem som er koblet til og i verste fall avlytter datatrafikken din, uttalte Peter Granlund, ekspert på datasikkerhet i forsikringsselskapet If, i forbindelse med fremleggingen av undersøkelsen.

– Det finnes enkle måter å registrere tastetrykkene dine. Selv om tilgangen til nettbanken din er kryptert, vil ikke det hjelpe deg, sa han.

Tegn på ID-tyveri

  • Du får varer eller fakturaer for noe du ikke har bestilt
  • Du får telefoner, post eller e-post om noe du ikke har kjøpt/bestilt
  • Du får beskjed om at noen har gjort en kredittsjekk på deg uten at du vet hvorfor
  • Du får varsel om adresseendring
  • Du får informasjon om at du er innvilget en kredittramme du ikke har bedt om

Kilder: cxLoyalty og Frende Forsikring

I år kan det se ut til at flere av oss har blitt bevisste. Ifølge en ny reuseundersøkelse YouGov har utført for Frende Forsikring, svarer to av tre at de frykter ID-tyveri, men samtidig svarer halvparten at de bruker usikre nettverk i utlandet i sommer.

Forventer større omfang

Det får sikkerhetseksperter til å reagere. Administrerende direktør hos sikkerhetsekspertene cxLoyalty, Rikard Sandberg, er klokkeklar i sin anbefaling om ikke å bruke nett som ikke krever passord.

- En bedrager kan sette opp falske wifi-nettverk som de eksempelvis kaller "Gardermoen_fri_wifi" i håp om at uvitende skal logge seg på. Slik får de full tilgang til alt du skriver, sier han.

Han er pessimistisk med tanke på utviklingen.

- Vi forventer at omfanget av skadene blir større fremover, sier han

- Bruk mobildata

Hvis du ikke har tilgang til krypterte nett, eller ikke ønsker å betale for tilgang, er ekspertene hos både If og Frende enige om at det er mye smartere å bruke mobildata når du skal på internett. Mobilnettet krever sim-kort og er mye vanskeligere å hacke for dem som har urene hensikter.

ADVARER: Ansvarlig for ID-sikring i Frende Forsikring, Einar Brekken
ADVARER: Ansvarlig for ID-sikring i Frende Forsikring, Einar Brekken Vis mer

- Det er mye bedre å bruke 3G eller 4G-nettet på mobilen din enn det trådløse i sommer. Litt høyere mobilregning er en liten pris å betale sammenlignet med hva et ID-tyveri kan koste deg, sier Einar Brekken, ansvarlig for ID-sikring i Frende Forsikring.

- De økonomiske konsekvensene av et ID-tyveri er en stor ryddejobb og det kan være overveldende å sitte alene med dette. Derfor er det greit å sjekke om forsikringen kan hjelpe deg med håndtering, opprydding og forebygging av ytterligere misbruk, sier han.

Tilleggssikring

Selv om du skulle stole på at den åpne tilgangen er trygg, er det et godt tips i tillegg å bruke VPN, et virtuelt privat datanettverk, som sender datatrafikken din via en kryptert tilkobling til VPN-leverandørens internettilkobling. Da kan du være rimelig beskyttet, selv når du kobler deg til et ubeskyttet trådløst nettverk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer