Test av mobilvanter 2018

Bruk mobilen på vinteren uten å fryse av deg fingra

Vi har testet sju forskjellige vanter som kan brukes på mobilskjerm.

BEHOLD DE PÅ: Kjøper du deg et par mobilvanter, slipper du å ta vantene av og på hver gang du skal sjekke noe mens du står og venter på bussen på vintertid. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BEHOLD DE PÅ: Kjøper du deg et par mobilvanter, slipper du å ta vantene av og på hver gang du skal sjekke noe mens du står og venter på bussen på vintertid. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du bruke mobilen utendørs på denne tida av året, bør du ha vanter eller hansker som fungerer med berøringsskjerm. I dag får du kjøpt mobilvanter i en rekke forskjellige butikker, og ikke bare i de klassiske elektronikkbutikkene.

Vi tok en tur ut og kjøpte det vi fant av såkalte «touchscreen vanter» for å finne ut hvilke man bør velge.

Hvordan fungerer mobilvanter?

For at et par vanter skal fungere på berøringskjerm, må de være laget av et elektrisk ledende (konduktivt) materiale.

Ifølge Wirecutter er det tre måter å gjøre det på.

  • Den første er ved å sy «lapper» med elektrisk ledende materiale inn i fingertuppene.
  • Metode nummer to er ved å veve elektrisk ledende tråd inn i stoffet, som regel sølv eller kobber, enten bare i fingertuppene eller hele hansken.
  • Tredje metode brukes på skinnhansker, og innebærer at skinnet settes inn med nanopartikler av sølv.

Sesongvare

Siden det konduktive materialet vil slites ned ved bruk, er levetiden på mobilvanter relativt kort.

Ifølge Wirecutter holder de typisk en vinter eller, om du er heldig, to.

Så med tanke på at de mest sannsynlig ikke varer altfor mange vintre, er det kanskje heller ikke vits å legge for mye penger i det?​

MOBILVANTER: Vi har testet sju par vanter, til varierende pris og kvalitet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MOBILVANTER: Vi har testet sju par vanter, til varierende pris og kvalitet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Flying Tiger - 25 kroner

Flying Tiger står for de billigste mobilvantene i testen vår, uten at det i utgangspunktet trenger å være negativt. Siden man likevel trolig må bytte de ut etter en vinter, er det kanskje like greit at man ikke betaler all verden.

FLYING TIGER: Koster lite, ser helt streite ut, men tåler lite bruk før de blir slitt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FLYING TIGER: Koster lite, ser helt streite ut, men tåler lite bruk før de blir slitt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vantene har tydelig markering på hvilke fingre som kan brukes på mobilskjermen. Også her er det tre som gjelder: tommel, pekefinger og langfinger.

Ved førstegangsbruk fungerte alt som det skulle, og en runde i vaskemaskinen påvirket ikke berøringsfunksjonaliteten noe særlig. Men etter å ha brukt dem i vind og vær noen ukers tid, merker vi ganske mye slitasje.

Hvis man er tålmodig, får man brukt mobilen som man skal, men vi må ofte sveipe eller trykke flere ganger før noe skjer. Det føles mer ut som vanter som kanskje kan brukes med mobilen om man er heldig.

Morris - 129 kroner for to par

Mobilvantene til Morris er fra merket Don Donna, og markedsføres som damevanter. For 129 kroner får du to par.

Hvis du ser nøye etter, kan du se at tommel og pekefinger er i et annet materiale enn resten av vantene, hvilket betyr at det er disse fingrene du kan bruke på berøringsskjerm.

MORRIS: Vantene fra Morris har en berøringsfinger for lite og ble raskt slitte. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MORRIS: Vantene fra Morris har en berøringsfinger for lite og ble raskt slitte. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Med en gang fungerer de som de skal. Etter vask og en stunds bruk merker vi dog fort slitasje.

Det er vanskelig å skrive. Høyre tommel responderer nesten ikke på skjermen, så å trykke på retur-knappen på tastaturet fungerer bare sånn av og til. Det samme opplever vi med pekefingeren.

Vi skulle dessuten ønske oss minst én berøringsfinger til. To blir i minste laget.

Clas Ohlson (Syd West) - 79,90

Clas Ohlson tilbyr ulike type mobilvanter for herrer, kvinner og barn. Vi har valgt å teste herrevarianten.

I motsetning til de fleste andre mobilvantene i testen er de strikket med mønster. Så om man liker noe annet enn «svarte vanter», er dette varianten å gå for.

CLAS OHLSON: Herre-mobilvanter med et koselig preg. De er dog litt tykke og klumpete, så det er til tider vanskelig å treffe taster når man skriver. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
CLAS OHLSON: Herre-mobilvanter med et koselig preg. De er dog litt tykke og klumpete, så det er til tider vanskelig å treffe taster når man skriver. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

De har berøringsfunksjonalitet på tre fingre: tommel, pekefinger og langfinger.

Vantene bruker litt tykkere tråd enn de øvrige i testen, noe som gjør at fingertuppene også blir litt større, og det kan bli vanskeligere å treffe små knapper på skjermen.

Etter vask og bruk merker vi særlig det siste ekstra godt. Vi sliter med å treffe mellomromstasten når vi skriver. Om det skyldes at vantene har blitt loete eller at tommelen sitter skeivt på fingeren (vridd 45 grader), er vi usikre på. Vi må dessuten ofte trykke hardere på iPhone 8-hjemknappen.

Sveiping over hjemskjermen og å åpne apper går for så vidt fint.

Kappahl - 89,50 kroner

Kappahl selger flere mobilvanter, vi valgte de merket med Hampton Republic. Også dette ser ut som klassiske fingervanter, men det er en egen farge på tommel og pekefinger som indikerer hvor det er berøringsfunksjonalitet.

Ved førstegangsbruk virker de som de skal. Skjermen responderer når vi skal låse den opp, alle sveip blir registrert og det er ikke noe problem å skrive.

Disse vantene hadde noen løse tråder fra starten av.

KAPPAHL: Har holdt seg ganske pene over tid, men blir fort slitt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KAPPAHL: Har holdt seg ganske pene over tid, men blir fort slitt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Etter vask og jevnlig bruk en periode fungerer de fremdeles greit, selv om de har blitt enda mer slitte i tuppene. Hjemknapp-trykking har også blitt vanskeligere, og vi må holde fingeren en liten stund før det skjer noe.

Det vi synes trekker mest ned er imidlertid at det kun er to fingre som fungerer på mobilskjermen. Vi bruker overraskende ofte langfingeren på mobilskjermen, for eksempel når vi skal dra ned varslingsmenyen fra toppen.

Hennes & Mauritz - 89,90 for to par

Hennes & Mauritz selger sine mobilvanter i to-pakning. De ser ut som fingervanter flest, men det ene paret hadde noen løse tråder vi endte opp med å måtte dra ut.

Selv om det ikke er mulig å se det med blotte øyet, har vantene berøringsfunksjonalitet på tre fingre: tommel, pekefinger og langfinger. Såpass bør det være for at det skal ha noe for seg.

Rett ut av forpakningen synes vi H&M-vantene fungerer bra, og alle sveip og trykk blir registrert som de skal.

HENNES & MAURITZ: Enkle og greie mobilvanter. På bildet kan vi faktisk se hvilke fingre som har berøringsfunksjonalitet, selv om det ikke synes i virkeligheten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HENNES & MAURITZ: Enkle og greie mobilvanter. På bildet kan vi faktisk se hvilke fingre som har berøringsfunksjonalitet, selv om det ikke synes i virkeligheten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Etter en omgang i vaskemaskin, har de fått en del nupper, men berøringsfunksjonaliteten virker likevel ikke å være nevneverdig svekket.

De fungerer også godt med hjemknappen på iPhone 8, som ikke er en mekanisk knapp. Med dårlig og nedslitte mobilvanter må man trykke ganske hardt, men slik er det ikke her.

H&M-vantene er av den tynne sorten, så de varmer kanskje ikke så mye på kalde vinterdager som de vi har akkurat nå.

Samtidig er det relativt enkelt å skrive med dem, og vi bommer sjelden på tastene (og det vi bommer på, tar autokorrekturen seg av).​

Teknikmagasinet (iZound) - 99,99 kroner

Det første vi legger merke til med disse vantene er at de har et slags fleecelignende fôr som gjør at de kjennes ekstra varme.

Du kan såvidt skimte hvilke fingre som har berøringsfunksjonalitet, da tuppen på tommelen, pekefingeren og langefingeren er mørkegrå i stedet for svart.

TEKNIKMAGASINET: iZound-vantene fungerer stort sett fint, men de litt klumpete fingertuppene gjør at vi bommer litt på tastaturet når vi skriver. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TEKNIKMAGASINET: iZound-vantene fungerer stort sett fint, men de litt klumpete fingertuppene gjør at vi bommer litt på tastaturet når vi skriver. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vi har lite å utsette på iZound-vantene i bruk, både før og etter vask. De har dessuten holdt seg ganske pene etter en stunds bruk, selv om det har kommet noen løse tråder her og der.

Fingertuppene er dog litt brede (det klumper seg opp med søm i kantene), så vi treffer ikke alltid tastene når vi skriver.​

Eplehuset (Mujjo) - 349 kroner

Mujjo sine mobilvanter, som er å få tak i på blant annet Eplehuset, er de som skiller seg mest ut. Ikke bare i pris (de er dyrest), men også utseendemessig.

For det første er de såkalt dobbeltlags, slik at de har et ekstra lag på innsiden av ull, som gjør at de skal varme enda litt bedre. Disse vantene finnes også i en tynnere enlags-variant.

For det andre har de små silikonknotter på håndflaten som skal gi bedre grep om telefonen.

Noe annet spesielt med vantene er at de har berøringsfunksjonalitet på alle fingre, så du kan trykke med lillefingeren om du trenger det. Faktisk er hele vanten berøringsvennlig, så du kan sveipe på hjemskjermen med overflaten på hånda.

MUJJO: Skiller seg fra dine vanlige mobilvanter på flere måter. Blant annet kan man bruke alle fingrene på mobilskjermen, i motsetning til enten to eller tre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MUJJO: Skiller seg fra dine vanlige mobilvanter på flere måter. Blant annet kan man bruke alle fingrene på mobilskjermen, i motsetning til enten to eller tre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vi merker godt at de er tykkere enn de øvrige vantene i testen, både på godt og vondt. Godt fordi de er varmere, vondt fordi de sitter trangere på. De er mer som hansker enn vanter.

Men de finnes faktisk i ulike størrelser, så løsningen for vår del hadde vært å bytte ut medium til large.

Og så er det ikke til å komme unna at det er litt vanskeligere å treffe små knapper jo større «fingertuppene» er.

Til gjengjeld fungerer de svært godt selv etter en vask og en stunds bruk. Vi treffer hver gang vi trykker på skjermen, også alle taster på tastaturet. Bonus for at man kan bruke absolutt alle fingre, ja, til og med knokene om man trenger det.

Konklusjon

Mobilvanter er like mye forbruksvare som vanlige vanter. De koster sjeldent mye, du kommer trolig til å miste minst én av dem i løpet av vinteren og neste år må du kjøpe deg nye. De fleste blir fort slitt, både i utseende og med tanke på berøringsfunksjonalitet.

Det er likevel litt vanskelig å kåre en klar vinner i denne testen.

Når det kommer til selve berøringsfunksjonaliteten er Mujjo uovertruffen, men varianten vi testet var tykkere enn de øvrige vantene i testen, noe som gjør at det kan være en smule tungvint å skrive med dem. Ettlags-varianten er trolig helt supre.

Vantene fra H&M og iZound (Teknikmagasinet) følger hakk i hæl, selv om de har sine skavanker. H&M-vantene har blitt raskt loete, selv om de likevel fungerer greit. Med iZound-vantene treffer vi ikke bestandig tastene på tastaturet.

De øvrige vantene ville vi antagelig styrt unna.​

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer