Regler:

Bruke drone i sommer? Slik unngår du å bli anmeldt

Over 400.000 nordmenn eier en drone. Samtidig øker antall anmeldelser på grunn av ulovlig flyvning innenfor sikkerhetssoner rundt lufthavner.

RISIKERE ANMELDELSE: Dersom du ikke følger dronereglene, kan du risikere å bli anmeldt. Foto: Pål Joakim Pollen
RISIKERE ANMELDELSE: Dersom du ikke følger dronereglene, kan du risikere å bli anmeldt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjefflygeleder ved tårnet på Oslo lufthavn, Remi Wilassen, forteller at de har hatt flere hendelser hvor droner har ført til stenging av luftrom.

- I fjor sommer hadde Avinor Oslo lufthavn to droner på samme dag, noe som gjorde at flygelederne måtte delvis stenge luftrommet for å ivareta flysikkerheten, sier Wilassen.

Dette førte til forsinkelser og at enkelte fly måtte omdirigeres, men Wilassen sier at sikkerheten alltid kommer først.

Politiet varsler strenge reaksjoner

Politiet varsler strenge reaksjoner overfor dem som bryter forbudet, og det er det flere grunner til: Ulovlig dronebruk kan medføre store konsekvenser, både økonomisk og sikkerhetsmessig.

- Konsekvensen kan være bøter, inndragning av utstyr, og i ytterste konsekvens også fengselsstraff, sier politistasjonssjef Grethe Løland ved Gardermoen politistasjon.

Hun sier politiet prioriterer meldinger om ulovlig droneflyging ved flyplasser høyt, og at overtredelser vil bli straffeforfulgt.

Løland sier de ser at både fritidsbrukere og profesjonelle aktører bryter loven.

- Ofte er det uvitenhet som er årsaken, og derfor får vi også ut sammen med Avinor for å informere om hvordan man flyr droner lovlig, sier hun.

Reglene du må følge

Fem hovedregler for droneflyging

  • Du skal alltid kunne se dronen, kun fly i dagslys og fly den på en hensynsfull måte. Aldri fly i nærheten av ulykkessteder.
  • Ikke fly nærmere enn 5 km fra lufthavner med mindre annet er avtalt.
  • Ikke fly høyere enn 120 meter over bakken.
  • Ikke fly over festivaler, militære områder eller sportsarrangementer. Hold en avstand på 150 meter.
  • Ta hensyn til andres privatliv. Husk reglene for bruk av foto og video av andre personer.

Kilde: luftfartstilsynet.no

Tommelfingerregel: Under 120 meter over bakken og 5 km fra flyplasser.

Du kan altså ikke fly nærmere enn 5 kilometer fra flyplasser, eller høyere enn 120 meter over bakken uten å ha fått godkjennelse til dette.

I tillegg er det en rekke andre restriksjonsområder hvor det i utgangspunktet er ulovlig å fly, som for eksempel i Oslo sentrum.

Erik Lødding, kommunikasjonssjef i Avinor Flysikring anbefaler derfor å undersøke reglene før du begynner å fly dronen din:

- Vårt råd er at alle dronebrukere oppsøker informasjon på Avinors og Luftfartstilsynets nettsider, samt portalen safetofly.no for å sette seg inn i gjeldende regelverk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer