Tips

Bruke telefonen som webkamera til PC

Eller kanskje har du en GoPro eller et gammelt digitalkamera liggende?

KJEKK MULIGHET: Mangler du webkamera på PC-en, kan du bruke en mobiltelefon, eller kanskje også et eldre kamera du har liggende i skuffen. Foto: Pål Joakim Pollen
KJEKK MULIGHET: Mangler du webkamera på PC-en, kan du bruke en mobiltelefon, eller kanskje også et eldre kamera du har liggende i skuffen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Etter at coronautbruddet tok verden med storm, var det ikke bare dopapir folk hamstret. Butikkhyllene er rett og slett tømt for webkameraer, som nok har en sammenheng med at mange har manglet det på hjemmekontoret, som det jo har vært ganske utstrakt bruk av de siste ukene.

Men om du er blant dem som ikke har fått tak i ett, har du kanskje det du trenger for å «lage» deg et webkamera til PC-en allerede.

Telefon som webkamera

Det finnes en haug av løsninger som lar deg bruke telefonen som webkamera til PC-en, men ikke alle fungerer både med iPhone og Android, Windows, MacOS og Linux, så der begrenses mulighetene selvsagt noe.

En populær løsning for Android-telefoner er Droidcam, som også kan prøves ut gratis. Den kan brukes både via WiFi og USB-kabel, men kun mot Windows- og Linux-maskiner (ikke Mac). Gratisversjonen viser annonser og mangler noen funksjoner du bare får om du betaler (99 kroner). Da økes videokvalieten til 720p, og du får gjort ting som å speilvende bildet eller øke/senke eksponeringen.

Med Droidcam kan du bruke mobiltelefonen som webkamera på PC-en.
Med Droidcam kan du bruke mobiltelefonen som webkamera på PC-en. Vis mer

For iPhone har vi sett flere nevne EpocCam, som også kan brukes gratis, og som da lar seg koble opp både mot Windows og MacOS. På gratisutgaven fungerer kun kameraet på baksiden, men frontkameraet kan «låses opp» ved å legge igjen en omtale i App Store. En egen HD-utgave koster 85 kroner og gir deg da bedre bildekvalitet (opptil full HD), HDR-støtte, mulighet for å zoome og mer til. Appen finnes for øvrig også til Android-telefoner.

Det finnes mange andre - gjør et søk på webcam i app-butikken du bruker og sjekk hva slags karakterer de ulike appene får fra andre brukere. De vi har nevnt ser i hvert fall ut til å ha gode skussmål, og da vi prøvde EpocCam fra Android til Mac, fikk vi bildet fra telefonkameraet rett opp i Teams.

Har du en telefon med et godt kamera, kan det faktisk være at du vil få bildekvalitet fullt på høyde med de beste frittstående webkameraene. Å overføre video på denne måten trekker naturligvis en del strøm, så det kan være lurt å ha telefonen koblet til strømnettet om du bruker WiFi-overføring. Husk også å sørge for at kameraet står støtt, enten med stativ eller ved å bygge opp en innretning.

Gammelt digitalkamera

Mang en nordmann har et Ixus-kamera eller lignende liggende i skuffen, og kanskje vil det duge helt fint som webkamera til PC-en. Ja, mange systemkameraer med live view-funksjon fungerer også, og brått blir bildekvaliteten svært god.

Har du et kompaktkamera liggende i skuffen, kan det godt være at det kan fungere som et webkamera. Foto: Pål Joakim Pollen
Har du et kompaktkamera liggende i skuffen, kan det godt være at det kan fungere som et webkamera. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Her er oppskriftene omtrent like mange som det er kameraer, men stort sett går det ut på å koble kameraet til PC-en og bruke et egnet program for å fange videostrømmen, som igjen kan rute den videre som om det var et webkamera koblet til PC-en. I Skype, Zoom, Meet og lignende velger du da dette programmet fra nedtrekkslisten over webkameraer.

DE SER DEG: Det deles mange videoklipp av folk på hjemmekontor hvor videokonferansen har tatt en uheldig vending. Her er noen tips for å unngå slike tabber. Video: Per Ervland Vis mer

Gjør et søk på use [mitt kamera] as webcam, der du bytter ut [mitt kamera] med din kameramodell, så kanskje finner du akkurat det du er på jakt etter. Er du heldig, kan kameraet kobles til direkte med USB - alternativt kan det være at du må bruke en HDMI-kabel og plugge den inn i en HDMI-til-USB-konverterer, siden HDMI-porten på de fleste PC-er er en utgang og ikke en inngang.

Den siste tiden har blant annet Canon og Fujifilm sluppet programvare som lar deg bruke flere av deres kameraer som tradisjonelle webkameraer.

Flere GoPro-kameraer kan brukes som webkameraer, men fordrer at du kjøper en enhet som kan konvertere HDMI-signalene. Foto: GoPro
Flere GoPro-kameraer kan brukes som webkameraer, men fordrer at du kjøper en enhet som kan konvertere HDMI-signalene. Foto: GoPro Vis mer

GoPro

En rekke GoPro-modeller kan også brukes som et tradisjonelt webkamera koblet til PC-en. GoPro har selv en oppskrift på hvordan du gjør det på Hero Black 4 og oppover.

Det involverer blant annet at du må gå til anskaffelse av en HDMI-til-USB-konverterer, som nevnt over. De er relativt kostbare, typisk fra 1500 kroner og oppover. Du finner flere i videoredigeringskategorien på Prisjakt.

Kanskje kan du bruke et gammelt videokamera du har liggende også?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer