Brukt iPhone 4 fra butikken - godt kjøp eller ikke?

Apple pusser opp brukte telefoner og selger de billig, men bør du kjøpe?

KLASSIKER: iPhone 4 er godt kjent for sin ikoniske design i glass med rette aluminiumskanter. Foto: ØIVIND IDSØ
KLASSIKER: iPhone 4 er godt kjent for sin ikoniske design i glass med rette aluminiumskanter. Foto: ØIVIND IDSØ Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du er i markedet for en iPhone, men ikke vil bruke alle sparepengene dine på den nyeste, dyreste modellen, har du flere muligheter.

Flere eldre modeller er fremdeles i salg; noen butikker selger faktisk utgaven som ble lansert så langt tilbake som i 2010.

iPhone 4 med 8GB lagringsplass fås kjøpt for mellom 1.300 og 2.500 kroner. De fleste tar imidlertid rundt 1.700 kroner.

Med tanke på at iPhone tradisjonelt ligger i det øvre prissjiktet, kan særlig det aller billigste tilbudet virke fristende.

Det er likevel overveiende grunner til hvorfor du IKKE skal slå til.

LES OGSÅ: Når bør jeg kjøpe ny mobil?

Ikke ny, men brukt

Det spesielle med akkurat disse iPhone-modellene er at de er såkalt «pre-owned». Det betyr ganske enkelt at de tidligere har blitt brukt, men at de har blitt gjenopprettet med utvendige deler, tilbehør og programvare.

«Enheten er testet og sertifisert av Apple og dekkes av garantien», heter det i produktbeskrivelsen som går igjen hos butikkene som selger telefonen.

Med på kjøpet får du altså garanti og reklamasjonsrett som om det var et helt nytt produkt.

Dette i motsetning til hvis man skulle kjøpt en brukt iPhone privat, hvor rettighetene er mer begrensede; særlig om du ikke får med kvittering.

TILBUDENE: Her er butikkene som selger iPhone 4-modellene, ifølge Prisjakt. Foto: PRISJAKT/KIRSTI ØSTVANG
TILBUDENE: Her er butikkene som selger iPhone 4-modellene, ifølge Prisjakt. Foto: PRISJAKT/KIRSTI ØSTVANG Vis mer


LES OGSÅ: Dine rettigheter ved private bruktkjøp

Veteranmobil

Det ligger heller ikke noe automatikk i at en eldre mobil er et dårligere kjøp enn en ny mobil, snarere tvert i mot.

Det er ikke lenger revolusjonerende endringer mellom hver nye oppgradering – med visse unntak. Så å betale noen tusenlapper mindre for fjorårets telefon, med litt svakere ytelse, kan gi mer valuta for pengene.

Problemet med iPhone 4 er imidlertid at den virkelig begynner å dra på årene.

Apple lanserte den i juni 2010 – med andre ord er den bare et par uker unna sitt femårsjubileum; og det er en mannsalder å regne i mobilverdenen.

LES OGSÅ: Klarer du deg med fjorårets toppmodell?

I fare for å miste støtte

GAMMEL LADEPORT: iPhone 4 bruker Apples gamle, brede 30-pinners kontakt, ikke den lille Lightning-tilkoblingen. Foto: ØIVIND IDSØ
GAMMEL LADEPORT: iPhone 4 bruker Apples gamle, brede 30-pinners kontakt, ikke den lille Lightning-tilkoblingen. Foto: ØIVIND IDSØ Vis mer


At den fremdeles er i salg skyldes flere ting, blant annet at Apple tilbyr oppdateringer til sine produkter relativt lenge. Selskapet støtter som regel sine produkter i fem år etter lansering.

Ifølge Teknofil.no kuttes støtten for iPhone 3GS fra 2009 først nå i år, altså seks år etter lansering.

Det innebærer at Apple eller samarbeidspartnere ikke lenger vil hjelpe deg om du trenger service eller reparasjon.

Teknofil mener det nok ikke er så lenge det vil skje iPhone 4 også.

Utdatert programvare

Du bør også være klar over at iPhone 4 allerede har en utdatert programvare. Da Apple lanserte iOS 8 i fjor, stod nemlig ikke telefonen på listen over kompatible enheter.

iOS 7 er siste versjon telefonen kan oppgraderes til.

Hvilken versjon butikk-modellene kommer med, er litt uklart. Elkjøp skriver spesifikt at den de selger kommer med «iOS 4 som kan oppgraderes til iOS 5». Da begynner vi å snakke om en ganske utdatert versjon av operativsystemet.

Og her er det viktig å huske at det er flere ulemper ved at programvaren er såpass gammel.

IKKE SIKKERT YOUTUBE-APPEN VIL FUNKE: Google krever nå at iOS-brukere kjører versjon 6 eller nyere.  Foto: GOOGLE/KIRSTI ØSTVANG
IKKE SIKKERT YOUTUBE-APPEN VIL FUNKE: Google krever nå at iOS-brukere kjører versjon 6 eller nyere. Foto: GOOGLE/KIRSTI ØSTVANG Vis mer


At man ikke får alle de kule, nye funksjonene er kanskje kjedelig, men ikke nødvendig. Det er viktigere at smarttelefonen kan brukes til det mest grunnleggende. Det kan iPhone 4 også, selv om mange har opplevd at de eldre iPhone-modellene har blitt tregere etter at de oppgraderte til iOS 7.

Et større problem er imidlertid at du vil ikke være beskyttet mot nye sikkerhetshull som blir oppdaget.

Det er også en fare for at tredjepartsapper ikke vil kunne brukes. Nylig meldte Google at den dedikerte YouTube-appen ville slutte å fungere på en rekke eldre enheter fra 2012 og tidligere; Apple-dingser må for eksempel ha iOS 6 eller nyere.

LES OGSÅ: Derfor tar Android-oppdateringen så lang tid

Lang holdbarhet, men det er alltid en utløpsdato

Det er egentlig ikke noe oppsiktsvekkende at en gammel telefon går ut på dato.

At det er et marked for å selge en fem år gammel iPhone, viser både hvilken posisjon den har og sier også litt om holdbarheten på produktet. Vi har ikke klart å spore opp noen andre telefoner fra 2010 som fortsatt er i salg i butikk.

Det betyr likevel ikke at den er et godt kjøp i 2015.

Hva er alternativet?

Skal du absolutt ha iPhone, anbefaler vi at du styrer unna fireren og heller kjøper en nyere modell. iPhone 4S er fortsatt i salg til rundt 2.500 kroner, men merk at denne heller ikke er noen nykommer. For en drøy femhundrelapp ekstra får du en iPhone 5c, som ble sluppet i 2013.

En annen mulighet er naturligvis å velge en billig Android- eller Windows Phone-mobil.

Er pris det viktigste kriteriet, sjekk ut for eksempel Microsoft Lumia 640 til 1.400 kroner. Denne har god skjerm og er kamera som kan sammenlignes med toppmodellene og ble lansert tidligere i år. Den blir også en av de første telefonene som får oppgraderingen til Windows 10 senere i år.

Huaweis Honor 6 er også mye telefon for pengene og koster 1.300 kroner oppå der igjen. Den kåret vi til årets beste mobilkjøp i fjor.

Les flere mobiltester på Dinside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer