TEST: Huawei P30 Pro

Byr på heftig zoom

… og herrejemini, for noen nattbilder!

TOPPMODELLEN: Huawei P30 Pro ble lansert i dag, og vi har allerede testet den et par uker. Foto: Pål Joakim Pollen
TOPPMODELLEN: Huawei P30 Pro ble lansert i dag, og vi har allerede testet den et par uker. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Huawei har i dag presentert sin nye toppmodell, P30 Pro, på et pressearrangement i Paris.

Selv har vi hatt telefonen til test i drøye to uker, og selv om det fortsatt er mye å la seg imponere over, er det ikke til å stikke under stol at P30 Pro ikke introduserer veldig mye nytt kontra Mate 20 Pro.

Ja, faktisk er det også et par ting ved Mate-modellen vi savner på den nye P-toppmodellen.

To toppmodeller i året

Huawei har lenge hatt to lanseringer av toppmodeller i året. P-serien på vårparten og Mate-serien på høsten.

For noen år tilbake var det lett å skille på dem, siden Mate-modellene hadde vesentlig større skjermer, men det er ikke lenger tilfelle.

Ifølge Huawei ønsker selskapet nå å fokusere på kameraet og designet med P-modellene, mens Mate-modellene er de som er først ute med ny prosessor og annen teknologi.

Det betyr med andre ord at vi i stor grad finner den samme maskinvaren i P30 Pro som i Mate 20 Pro. Den samme prosessoren, like stort batteri, samme ladeteknologi og den slags.

Innstegsmodellen har også like mye arbeidsminne (6 GB) og lagringsplass (128 GB + minnekortstøtte), selv om det også finnes en noe dyrere variant med 8 GB/256 GB.

DELIKAT DESIGN: Denne gangen har Huawei valgt å gå for en dråpe på toppen snarere enn en hel busslomme. Foto: Pål Joakim Pollen
DELIKAT DESIGN: Denne gangen har Huawei valgt å gå for en dråpe på toppen snarere enn en hel busslomme. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Viktigste nyhet: Kameraet

For det er først og fremst kameraløsningen som er ny her, så la oss bruke en god porsjon av testen på akkurat det.

Huawei nærmest sjokkerte oss da de lanserte P20 Pro for et år siden, med et trippelkamera som presterte særdeles bra, særlig i mørket, der du kunne bruke flere sekunders lukkertid – uten å måtte bruke stativ.

– Aldri har det vært mulig å ta slike bilder i mørket, konkluderte vi, og trillet en sekser på terningen. iPhone Xs Max måtte noen måneder senere se seg grundig slått av Huawei-kameraet.

Senere på året kom Mate 20 Pro, der sort/hvitt-kameraet, som hadde fulgt Huawei i en årrekke, ble byttet ut med et supervidvinkelkamera. Dermed var det beste mobilkameraet blitt enda bedre, og i kombinasjon med mye annet var Mate 20 Pro vår desiderte favorittelefon i 2018. Noen måneder senere måtte også Samsung bukke for Huaweis superkamera.

TRE PLUSS EN: Det nye periskop-objektivet er det nederste av de tre til venstre, men legg også merke til det lille kameraet under blitsen, et såkalt TOF-kamera. Foto: Pål Joakim Pollen
TRE PLUSS EN: Det nye periskop-objektivet er det nederste av de tre til venstre, men legg også merke til det lille kameraet under blitsen, et såkalt TOF-kamera. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Nytt teleobjektiv
Denne gangen er det kameraet i den «andre enden» som er byttet ut. Der P20 Pro og Mate 20 Pro kunne skilte med et tele-kamera med brennvidde tilsvarende 80 mm, har Huawei denne gangen skrudd sammen et nytt med brennvidde tilsvarende 135 mm. Det betyr med andre ord enda større optisk zoom, der de tre kameraene dekker over 16-135 mm. Fra hovedkameraet (~27 mm) tilsvarer det 5x optisk zoom, og ved å bruke informasjon fra alle tre kameraene byr Huawei på såkalt 10x «hybrid-zoom».

Det nye objektivet har en periskop-konstruksjon. Sensoren sitter ikke rett bak glasset på tradisjonelt vis – i stedet ligger det et skråstilt speil på innsiden som reflekterer lyset 90 grader, slik at kamerasensoren står vinkelrett på telefonen til side for hullet.

Total fysisk brennvidde er rundt 14,5 mm, der sensoren da står omtrent én centimeter til side for objektivet. Selv om dette er nytt på mobiltelefoner, er det noe som ble brukt på mange kompaktkameraer i sin tid – faktisk også på det første kompaktkameraet undertegnede testet for Dinside i 2006.

Konstruksjonen gjør det dog vanskelig å levere god lysstyrke, der blenderåpningen er f/3,4. Altså slipper tele-kameraet inn en snau fjerdedel av lyset sammenlignet med hovedkameraet (f/1,6).

Brennvidde (35mm) Blender Oppløsning
Supervidvinkel16f/2,220Mp
Vidvinkel27f/1,640Mp
Tele125f/3,48Mp
Front26f/2,032Mp

Ny TOF-sensor
Men jommen er det ikke enda et nytt kamera her i form av et TOF-kamera (time of flight). Dette sender ut infrarødt lys og måler tiden det tar fra lyset sendes ut til det blir reflektert tilbake til sensoren. Det hjelper blant annet til autofokus i mørket og til å beregne dybden i et bilde, for eksempel til portrettbilder.

I en oppdatering som kommer om en måneds tid vil du også kunne bruke dette kameraet for å måle gjenstander – vi fikk det demonstrert første gang vi så telefonen for et par måneder siden, og det virket meget lovende.

STIKKER UT: Huawei har en ganske heftig bulk rundt kameraet, og med mindre du har på et deksel, ligger den ikke akkurat rett på bordet. Foto: Pål Joakim Pollen
STIKKER UT: Huawei har en ganske heftig bulk rundt kameraet, og med mindre du har på et deksel, ligger den ikke akkurat rett på bordet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vanvittig nattmodus

Ved siden av Googles Pixel-telefoner, som ikke er i offiselt salg i Norge, er Huawei blitt svært kjent for sin nattmodus. Det er ikke mye lys du trenger for å få fine bilder i mørket, som eksponeres over fem-seks-sju sekunder mens du holder telefonen i hånda.

Men nå har Huawei overgått seg selv. Vi hentet frem Mate 20 Pro og gav den og nykommeren den vanskeligste utfordringen vi klarte – nærmest stummende mørke.

Og her får vi nærmest hakeslipp av P30 Pro. Sjekk bare hvordan den har klart å hente ut fargene som vi selv ikke klarer å se med det blotte øyet i slikt lys:

Snur vi oss rundt og tar bilde av huset i stedet, med lyskilder, ser vi også at P30 Pro leverer vesentlig bedre detaljer i nattbildet enn Mate 20 Pro:

Rett og slett svært, svært imponerende.

Langt zoomområde

Under ser du to bilder. Ett tatt med supervidvinkelen (16 mm) og ett tatt med 10x-innstillingen (hybrid zoom), altså med brennvidde tilsvarende 270 mm. Som du ser har du ganske godt spillerom når du tar bilder avhengig av hva du vil ha med i bildet.

Byr på heftig zoom
Byr på heftig zoom

Som en kurositet har vi også lagt ved et bilde tatt med 50x-innstillingen. Det ser ikke så vakkert ut med så mye digital zoom, men illustrerer hvor nærme man kan komme selv om man står veldig langt unna (dette er da det grå huset til høyre for dem du ser over):

Byr på heftig zoom

Et meget godt kamera

Ellers leverer P30 pro svært gode bilder jevnt over. Her har du for eksempel ett tatt med supervidvinkelen i motlys:

Byr på heftig zoom

Bruker du dette objektivet kan du også ta bilder med 2,5 centimeter nærgrense, som grillet pizza:

Byr på heftig zoom

Og portrettfunskjonen klarer seg som regel bra, også i utfordrende hårsituasjoner. Vi synes også P30 Pro leverer meget gode hudtoner jevnt over i bildene:

Byr på heftig zoom

Som vanlig har vi lagt en god håndfull bilder i et Google Foto-album for deg som vil inspisere nærmere.

Ikke fullt så imponerende på video

Hva gjelder video er vi ikke like imponerte, der Huawei de siste årene har måttet finne seg i å være litt bak de beste, og det gjelder også for P30 Pro. For det første sliter kameraet litt med å holde 60 bilder per sekund når vi velger 1080p/60fps-oppløsning, og når man zoomer, går det ikke like trinnløst som på iPhone og Samsung.

Vi har lagt til en snutt i Google Foto-albumet over som er litt «worst case», der vi zoomer sakte inn mens vi filmer. Som du ser blir det mindre og mindre skarpt inntil telefonen plutselig bytter over til tele-kameraet. Det leverer bedre kvalitet, men siden det er plassert ved siden av hovedkameraet, hopper innholdet litt til siden i det byttet skjer. På vei utover igjen tar det også lang tid før kameraet henter seg inn med fokusen.

Allright. Nok om kameraet.

BRØDRENE HUAWEI: P30 Pro (venstre) og Mate 20 Pro (høyre). Som du ser utgjør dråpen langt mindre enn busslomma på toppen, som også gir plass til flere varsler. Foto: Pål Joakim Pollen
BRØDRENE HUAWEI: P30 Pro (venstre) og Mate 20 Pro (høyre). Som du ser utgjør dråpen langt mindre enn busslomma på toppen, som også gir plass til flere varsler. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dråpe på skjermen

P30 Pro har større andel skjerm enn Mate 20 Pro. Det skyldes at Huawei denne gangen har valgt en dråpe til frontkameraet snarere enn en busslomme, som også gir plass til flere varsler på topplinja, men det gjør også at ansiktsopplåsningen ikke er like sikker som på Mate 20 Pro.

Sistnevnte bruker nemlig samme type teknologi som iPhone X/Xs/Xr, der en matrise av infrarødt lys projiseres mot ansiktet, der man også måles i dybden, mens P30 Pro da bare bruker frontkameraet, som i hvert fall i teorien kan lures med et bilde av telefonens eier.

Det skal sies at jeg har prøvd med 5-6 ulike bilder av meg selv (og en video), da bare vist fra en annen mobilskjerm, uten å klare å låse den opp, noe jeg i sin tid klarte på Samsung Galaxy S8 med den samme «2D»-teknologien.

Men i teorien er den ikke like sikker som på Mate 20 Pro, i hvert fall.

Som reserveløsning (eller primærløsning, avhengig av hva du foretrekker) finnes en fingeravtrykksleser i skjermen. Denne er optisk og belager seg derfor på at skjermen lyser på full styrke akkurat der du legger fingeren, og ikke ultrasonisk som på Samsung Galaxy S10. Men i praktisk bruk synes vi Huaweis løsning låser opp telefonen raskere og registrerer færre feil. Den virker også smått raskere enn den tilsvarende i Mate 20 Pro.

FJERNKONTROLL: Det største av hullene på toppen er en IR-sender, som gjør at du kan bruke P30 Pro som fjernkontroll til TV-en på hytta eller hva det måtte være. Foto: Pål Joakim Pollen
FJERNKONTROLL: Det største av hullene på toppen er en IR-sender, som gjør at du kan bruke P30 Pro som fjernkontroll til TV-en på hytta eller hva det måtte være. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Hvor ble det av varsellampa?

Tidligere i år skrev vi om ti ting iPhone-brukere misunte Android-brukere, og på listen fant vi LED-varsellampa, som kan blinke i ulike farger avhengig av hva som har skjedd på telefonen siden du brukte den sist. For eksempel grønn for Facebook-meldinger, rosa for SMS eller hva det måtte være.

Og akkurat det synes vi er litt trist – Huawei har ikke fått plass til en slik på P30 Pro. Riktignok kan man velge at skjermen alltid er på, men på alltid-på-skjermen får du bare se om du har tapte anrop eller SMS, og ikke varsler fra andre apper.

Kanskje ingen dealbreaker, men faktisk vårt største savn ved P30 Pro.

LEKKER: Med avrundede skjermkanter og en svært god AMOLED-skjerm er P30 Pro en svært attraktiv krabat. Foto: Pål Joakim Pollen
LEKKER: Med avrundede skjermkanter og en svært god AMOLED-skjerm er P30 Pro en svært attraktiv krabat. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Telefon i toppklasse

Ellers er det som sagt ganske mye likt med Mate 20 Pro her, og derfor svært mye å like. Et stort batteri på 4200 mAh som lader med 40 watts effekt med den medfølgende laderen og som bare holder og holder – vi klarer fint 6-7 timers aktiv skjermtid i løpet av en dag, og fortsatt med 15-20 prosent igjen på kvelden.

I skrivende stund, klokka 23:30, har jeg 46 prosent igjen på batteriet etter 3,5 timers aktiv skjermtid siden morgenkvisten, og det inkludert spilling, litt ytelestesting, 30-40 bilder og videoer og så videre.

Ved mer moderat bruk er dette en telefon du fint kan bruke i to dager før du lader, og da går det i tillegg ekstremt raskt å lade den opp. Telefonen støtter også trådløst reversert lading.

AMOLED-skjermen er svært god, og en svært fiffig detalj er at det ikke er noe høyttaler-hull på toppen av telefonen (til samtaler). I stedet brukes en teknikk der telefonen vibrerer, slik vi så i den første Mi Mix-telefonen, men på P30 Pro står ikke talekvaliteten tilbake for dem med en dedikert høyttaler.

BUNNEN: SIM-kortskuff (+ minnekort), USB-C-port og høyttaler. Foto: Pål Joakim Pollen
BUNNEN: SIM-kortskuff (+ minnekort), USB-C-port og høyttaler. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det betyr dog at du bare har én høyttaler i bunnen til musikklytting og den slags, så her blir ikke lydbildet like godt som på Mate 20 Pro.

Ytelesmessig leverer Huawei som vanlig svært godt, enten du spiller, surfer eller blar rundt i menyene, og der finner du som vanlig et lass av fiffige funksjoner, enten du vil banke to ganger med knoken for å ta skjermbilde eller bruke telefonen som en PC, der du kan sende en desktop-variant av Android trådløst til TV-en.

Konklusjon

Vi må innrømme at vi er litt i vippemodus på karakteren. Der Mate 20 Pro var en kraftig forbedring av P20 Pro, som igjen var en kraftig forbedring av Mate 10 Pro, er det ikke så voldsomt mye nytt Huawei bringer til bordet med P30 Pro.

Først og fremst dreier det seg om et nytt teleobjektiv som lar deg zoome deg nærmere det du tar bilde av, men borte er den avanserte 3D-ansiktsskanningen fra Mate 20 Pro og LED-varsellampa.

Men når man ikke klarer å holde munnen lukket av nattbildene blir det til at vi lander på toppkarakter til Huawei nok en gang. P30 Pro er rett og slett en svært god telefon, med meget god ytelse, super skjerm, svært godt batteri (og ekstremt rask lading), svært godt kamera og mange smarte funksjoner.

Se imidlertid opp for et prisdropp på Mate 20 Pro nå som den nye toppmodellen er her. Den er også en fremragende telefon og har veldig mye til felles med P30 Pro.

Ja, og så er det bare et halvt år til Mate 30 Pro kommer, da. Med enda raskere maskinvare og sikkert nye smarte funksjoner.

PS! Du får telefonen i langt spenstigere farger enn vårt testeksemplar, inkludert den nordlys-inspirerte Aurora-fargen.

Testresultat

Huawei P30 Pro

Herrejemini, for noen nattbilder.

Svært fleksibelt kamera med god zoom og hakeslippende god nattmodus, meget god ytelse, flott skjerm, svært god batteritid og superrask lading, vanntett, støtter minnekort, den kjappeste in-screen fingeravtrykksleseren til nå

Noe bak de beste på video, mangler LED-varslingslampe, enkel ansiktsgjenkjenning

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer