Bytte og tilpasse urskive på Apple Watch

Kan gjøre mye mer enn å bare vise tiden.

NYTTIG INFO: Ved å tilpasse urskivene på Apple Watch, kan du få mye nyttig info samt snarveier til viktige apper på den lille skjermen. Video: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

For å få fullt utbytte av en smartklokke, bør du sette deg inn i hva det faktisk er mulig å gjøre med den.

Har du nettopp kjøpt deg Apple Watch, sjekk ut vår guide med 26 triks. Visste du for eksempel at du kan bruke den til å finne din iPhone? Eller som fjernkontroll til Apple TV?

Noe annet du bør lære deg, er hvordan du endrer og tilpasser urskiver.

Hva er urskive?

En urskive er kort fortalt det som viser hvor mye klokka er. I smartklokke-verden kan du imidlertid se mye mer enn bare det. Det fungerer nesten litt som hjemskjermen på mobilen din.

Apple har etter hvert fått et stort galleri med urskiver du kan tilpasse med såkalte «komplikasjoner» (complications på engelsk). Det er et ord som er hentet fra klokkeverden, og er ifølge Wikipedia en spesialfunksjon utover det å vise tiden.

Det kan være værinfo, kalenderavtaler, puls, skritt og mye mer. Kall de gjerne widgets eller miniapper.

Gjør klokka personlig

Du vil få mer nytte av din Apple Watch ved å endre og tilpasse urskiver. Du kan dessuten ha flere urskiver (ubegrenset, såvidt vi vet), som du kan ha til ulike anledninger.

MANGE MULIGHETER: Du kan ha urskiver med mye info og du kan ha helt enkle som viser kun klokka - eller bilder. Og det finnes en del flere alternativer å velge mellom enn disse. Kirsti Østvang
MANGE MULIGHETER: Du kan ha urskiver med mye info og du kan ha helt enkle som viser kun klokka - eller bilder. Og det finnes en del flere alternativer å velge mellom enn disse. Kirsti Østvang Vis mer

Selv har jeg en jobb-urskive som viser kalenderavtaler og har snarveier til Outlook-innboksen og en app kalt ETA, som forteller meg hvor lang tid jeg bruker til og fra jobb.

Jeg har også en trenings-fokusert urskive hvor jeg kan se både puls, aktivitetsinformasjon og skritt samt snarvei til treningsappen.

I tillegg har jeg et par hverdags-urskiver som gjør at jeg lett kan se vær-info og få snarvei til å ringe opp garasjeporten i borettlaget samt noen helt enkle som bare viser hva klokka er.

Slik går du frem på iPhone

Du kan tilpasse urskiver både fra Watch-appen på iPhone og på din Apple Watch.

På iPhone, må du åpne Apple Watch-appen.

Øverst i hovedfanen «Min klokke» vil du se allerede installerte urskiver. Du kan trykke på eksisterende urskive for å tilpasse den, eller så kan du velge en helt ny ved å gå til fanen «Urskivegalleri».

LEGG TIL NYE: Fra urskivegalleriet kan du velge nye urskiver å bruke på din Apple Watch. Skjermbilde: KIrsti Østvang
LEGG TIL NYE: Fra urskivegalleriet kan du velge nye urskiver å bruke på din Apple Watch. Skjermbilde: KIrsti Østvang Vis mer

Du kan bla nedover i urskivegalleriet for å se hvilke forhåndsdefinerte alternativer du har å velge mellom. Trykk så på den du ønsker å bruke.

Da vil du komme til en ny side hvor du kan gjøre tilpasninger.

TILPASS: Du kan tilpasse alt fra farge til symboler og stil på klokka. På noen urskiver kan du velge mellom analog eller digital klokke-type. I tillegg kan du velge å legge til ekstrainformasjon i form av såkalte komplikasjoner. Skjermbilde: Kirsti Østvang
TILPASS: Du kan tilpasse alt fra farge til symboler og stil på klokka. På noen urskiver kan du velge mellom analog eller digital klokke-type. I tillegg kan du velge å legge til ekstrainformasjon i form av såkalte komplikasjoner. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Hvor mange tilpasningsmuligheter du har, kommer helt an på urskiva. Du kan endre farge og form på de fleste.

Når det gjelder komplikasjoner, har ikke alle urskiver dette. Det varierer også hvor mange komplikasjoner de ulike urskivene har.

Å tilpasse komplikasjoner er en relativt enkel sak; først velger du hvilken komplikasjon du vil endre ut fra plassering, så velger du komplikasjoner fra en liste over de tilgjengelige; du kan velge fra både Apples apper og tredjepartsapper.

Du kan til enhver tid se hvordan urskiva ser ut i toppen av skjermen. Når du er fornøyd med hvordan urskiva ser ut, trykker du på «Legg til»-knappen, og så vil den bli aktivert på klokka.

På Apple Watch

For å bytte urskive på Apple Watch, er det bare å sveipe til venstre eller høyre på skjermen.

For å tilpasse en urskive må du trykke og holde på den til du kjenner en liten vibrasjon. Trykk på «Rediger» for å gjør endringer til den valgte urskiva.

I redigeringsmodus kan du endre farge, stil, urskive og komplikasjoner. Du velger mellom de ulike kategoriene ved å sveipe til venstre eller høyre. Skal du for eksempel bytte farge, må du vri på den digitale krona til du finner den du ønsker å bruke.

SVEIP OG RULL: Du kan enkelt tilpasse urskiver fra klokka også. For eksempel bytter du farge ved å rulle på den digitale krona. Du kan også sveipe på skjermen. Skjermbilder: Kirsti Østvang

Når du er ferdig, trykker du én gang på den digitale krona for å gå ut av redigeringsmodus.

For å legge til en ny urskive, går du til redigeringsmodus ved å trykke og holde på skjermen som forklart over. Så sveiper du til venstre til du kommer til Ny-siden med et pluss-tegn. Så velger du urskive ved å sveipe opp og ned på skjermen eller vri på den digitale krona.

Bytte og tilpasse urskive på Apple Watch

Ønsker du å slette en urskive, kan du også gjøre dette på klokka. I redigeringsmodus er det bare å sveipe opp på urskiven, og så trykke på Fjern-ikonet som dukker opp på skjermen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer