Da kommer de

Apple har avslørt når de lanserer Vision Pro.

Kommer alle til å gå rundt i gatene med slike på seg om noen år eller flopper dette fullstendig? De nye Apple-brillene vekker oppsikt på flere måter. Video: Kirsti Østvang / Apple Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter flere år med rykter og spekulasjoner avduket Apple endelig sine AR-briller i juni i fjor. Den gangen lovte selskapet at Vision Pro ville komme i salg i begynnelsen av neste år.

På typisk Apple-vis, altså i et forsøk på å stjele litt oppmerksomhet fra teknologiselskapene som i disse dager legger fram sine nyeste nyvinninger på teknologimessa CES i Las Vegas, kunngjorde de mandag lanseringsdatoen, som altså blir 2. februar.

USA først, Norge når?

Du må riktignok bo i USA om du vil ha tak i et eksemplar av hodesettet, Apple lanserer bare i hjemlandet i første omgang.

Når eller om Vision Pro kommer til Norge er uvisst. Apple har lovet at de skal komme til flere land i løpet av året. Mark Gurman i Bloomberg hevder Kina, Canada og Storbritannia vurderes til første internasjonale utrulling.

Avskrekkende pris

Apple-brikkene har vakt oppsikt på flere måter, ikke minst når det kommer til pris. De vil koste 3499 dollar ved lansering, altså drøye 36 000 kroner. Til den prisen får du med følgende:

  • To hodebånd: Solo Knit Band, som festes rundt bakhodet, og en Dual Loop Band, som går rundt hodet
  • En såkalt Light Seal, som festes til brillene og skaper en tett forsegling for å blokkere lys ute - og to puter til denne
  • Et deksel
  • Pusseklut
  • Batteri
  • USB-C-ladekabel og USB-C-strømadapter.

Bruker du briller, vil det være mulig å kjøpe Zeiss-linser for et ekstra pristillegg.

SKIBRILLER: Noen synes Apple-brillene ligner mer på skibriller. Det må være et av verdens dyreste, i så fall. Foto: Apple
SKIBRILLER: Noen synes Apple-brillene ligner mer på skibriller. Det må være et av verdens dyreste, i så fall. Foto: Apple Vis mer

Funksjoner

Vision Pro er Apples første skritt inn i AR/VR-markedet. Brillene åpner opp for en ny måte å bruke apper på, og du vil hovedsakelig styre de med hendene, øynene og stemmen, men det skal også være mulig å bruke både tastatur/mus og spillkontroller.

Vision Pro har sitt eget operativsystem, Vision OS, og brukere vil ha tilgang på over én million apper og spill fra iOS- og iPadOS-økosystemene. Du vil kunne gjøre alt fra å ha FaceTime-samtaler i virtuelle miljøer til å jobbe med tekstdokumenter. Til å begynne med vil det være mulig å strømme innhold fra Apple TV+, Disney+ og Max (HBO) eller spille titler fra Apple Arcade.

Nylig fikk iPhone 15 Pro og 15 Pro Max støtte for såkalt «spatial video», altså 3D-video, som du kan se på som om du var der selv. For eksempel vil panoramabilder omslutte deg.

Flere briller på vei

Den høye prisen gjør at mange ikke tror første Vision Pro kommer til å bli noen stor kommersiell suksess.

Det ryktes riktignok at Apple jobber med en «billigere» utgave, som ifølge Bloomberg kan koste mellom 1500-2500 dollar - som tilsvarer mellom 15 000 og 25 000 kroner. Mindre dyr, tror jeg vil kaller den.

Mer om