Da må du slette den

I dette tilfellet kan arbeidsgiver kreve at du sletter den omstridte appen.

POPULÆR: TikTok er utrolig populært, men også omstridt. Foto: AP/NTB
POPULÆR: TikTok er utrolig populært, men også omstridt. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TikTok har blitt umåtelig populær de siste årene, men dens kinesiske opphav har gjort at både offentlige myndigheter og NRK har bedt sine ansatte slette appen.

Dette kommer etter at Nasjonal Sikkerhetsmyndighet i mars gikk ut og frarådet TikTok på tjenesteenheter.

For at arbeidsgiver skal kunne kreve at du sletter TikTok må jobbtelefonen din være arbeidsgivers eiendom, opplyser juridisk rådgiver i Simployer, Hans Gjermund Gauslaa, i en pressemelding.

- Men så lenge det er arbeidstakers private telefon, vil ikke arbeidsgiver kunne pålegge sletting. Da kan arbeidsgiver bare komme med en anbefaling, sier han.

Mange har også jobbtelefon som brukes privat. Da stiller det seg i midlertidig litt annerledes.

- I tilfeller der arbeidstaker har en privat telefon som en knyttet til arbeidsgivers interne systemer, for eksempel en e-postkonto, så kan arbeidsgiver også kreve sletting. Men hvis arbeidstaker motsetter seg sletting, kan arbeidsgiver isteden kreve at tilgangene til virksomhetens systemer blir avinstallert.

Arbeidsgiver kan heller ikke kreve at ansatte installerer apper eller annen programvare på sine private telefoner. Bruken av disse i arbeidssammenheng er et valg for den ansatte, og arbeidsgiver kan ikke tvinge ansatte til å installere apper på sine private enheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.