Windows 10 Mobile fases ut

Datoen er satt: Microsoft avliver Windows på mobiler

Stopper support og sender ikke ut flere oppdateringer.

FRISKT PUST: Men dessverre klarte aldri Microsoft å konkurrere med Android og iOS. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FRISKT PUST: Men dessverre klarte aldri Microsoft å konkurrere med Android og iOS. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Windows Phone, som senere byttet navn til Windows 10 Mobile, ble aldri en hit, for selv om Microsoft bragte mye nytt til bordet, med et annerledes brukergrensesnitt og levende fliser, ble Google (Android) og Apple (iOS) for sterke.

Stopper support 10. desember

10. desember avliver Microsoft sitt mobile operativsystem, i den forstand at det ikke lenger blir sendt ut oppdateringer, hverken feilrettinger eller tetting av eventuelle sikkerhetshull.

Datoen gjelder telefonene som ble oppdatert til versjon 1709. For telefoner som bare nådde versjon 1703, som Lumia 640 og 640 XL, er datoen 11. juni, altså et halvt år før.

I tillegg fases ting som automatisk sikkerhetskopiering og den slags ut. Sikkerhetskopiering av bilder og muligheten til å gjenopprette sikkerhetskopier vil dog være mulig i opptil ett år etter den angitte datoen.

Og app-butikken kan fortsette å eksistere etter at Microsoft har slått av bryterne.

Anbefaler Google eller Apple

sine nettsider anbefaler Microsoft at brukerne velger en telefon med Android eller iOS som operativsystem.

For brukere som har planer om å fortsette å bruke Windows-telefonen sin etter den angitte datoen, anbefaler selskapet at man tar en manuell sikkerhetskopi via innstillingsmenyen før datoen inntreffer.

Microsoft presiserer at det fortsatt vil være mulig å bruke telefonen sin selv om de slutter å støtte operativsystemet videre.

Hva gikk galt?

Ikke bare var Microsoft seint ute i et marked med to store aktører – den vedvarende lave markedsandelen gjorde også at plattformen ble nedprioritert av alt for mange utviklere.

Dermed manglet Windows Phone hele veien flere noen essensielle apper. Kjente eksempler er for eksempel Snapchat og alle Google-appene.

Facebook-appen, som er blant de aller, aller mest brukte, var Microsoft i mange år nødt til å utvikle selv, og hva angår funksjonalitet lå den hele tiden et hakk eller to bak «originalen» på iOS og Android.

Mens Google praktisk talt gir bort Android til alle som lager telefoner eller nettbrett, fordi selskapets inntektsmodell baserer seg på at folk bruker Googles søketjenester, var Microsoft nødt til å ta betalt fra andre produsenter som ville bruke Windows-operativsystemet, som også gjorde det vanskeligere å få innpass hos tredjeparter.

De senere årene så vi også at Microsoft satset stort på å lansere sine tjenester på de andre mobilplattformene, som Office-pakken. Det gjorde samtidig at Windows-telefonene mistet noe av det som gjorde dem særegne til å begynne med.

Mange eksisterende kunder ble dessuten skuffet da Windows Phone 8 ble lansert, der ingen eksisterende Windows Phone 7-modeller kunne oppgraderes til den nye versjonen.

I vår redaksjon tok vi i 2013 utfordringen å bruke Windows Phone i én måned, og hverken iOS-brukeren eller Android-brukeren ble spesielt imponerte:

Fra Android til Windows Phone
Fra iOS til Windows Phone

Og for han som lenge hadde brukt Windows Phone, ble det også takk og farvel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer