Sommer, sol og uteliv. Og musikk, naturligvis. Men du vil vel ikke plage andre strandgjester med en diger bluetooth-høyttaler?
Hodetelefoner kommer som kjent i mange forskjellige utgaver. Noen er trådløse, andre har ledning. Noen sitter inni øret, mens andre sitter utenpå. Og så har du de som demper støyen fra utenverdenen.
(Artikkelen inneholder lenker til produkter via tjenesten Prisjakt, som Dinside har et kommersielt samarbeid med. Prisjakt-lenkene gir deg beste tilbud på varen. Dinside har ingen bindinger rundt hvilke produkter vi velger å skrive om.)
Trådløst mot støy
Du ser stadig sjeldnere folk med dinglende ledninger fra hodet og ned til mobilen i lomma. Og mange lydbevisste glad i de store klokkene som slutter rundt øret.

Slik kobler du trådløse hodetelefoner til PC-en
Tidligere var støyreduksjon noe bare folk som brukte fly svært hyppig brydde seg om å kjøpe. Nå har det nærest blitt allemannseie.
Det er er derfor ikke så overraskende at trådløse øreklokker med støyreduksjon tar stor plass i hyllene i elektronikkbutikken.
Men både trådløs overføring og elektronisk støyreduksjon koster. For de som ønsker å legge pengene i lyden, kan tradisjonelle hodetelefoner med ledning være et bedre valg.
Støykansellering har også sin pris, rent lydmessig. Hvor mye det har å si for den jevne musikklytter, skal vi ikke spekulere i. Selv opplever vi i hvert fall at lyden ofte blir flatere og mindre detaljert når vi skrur på støyreduksjonen.
En annen fordel med ledning er at du ikke tenger å tenke på batteri. Mens trådløse må lades jevning, virker ledning-hodetelefoner alltid når du trenger dem.

Godlyd for en billig penge
Det er fullt mulig å kjøpe seg en god hodetelefon uten de store utleggene, også om du ønsker trådløs med støyreduksjon.
Europris selger for eksempel sin trådløse hodetelefon med støyreduksjon (MTO BH800) til 599 kroner.

Dette kan du miste lappen for
I vår test fra oktober i fjor fikk denne dessverre bare en treer på terningen. Svak støykansellering og dårlig lyd uten støykanselleringen på, mente vår anmelder. I tillegg er byggekvaliteten så som så, og den som sitter ved siden av deg må finne seg i å få «glede» av musikken din.
Kan du greie deg uten støyreduksjon, kan Buddy Stadium til like under en tusenlapp være et alternativ dersom du ikke har lyst til å bruke altfor mye av feriepengene.
Vi ga den en sekser da vi testet den for ett år siden, og hodetelefonen fikk mye ros for å ha usedvanlig god lyd til prisen. Den er også komfortabel å ha på hodet. Det som trekker ned er mangelen på støyreduksjon og et design som ikke akkurat oser av luksus og status.

De beste vi har prøvd
Da Sony kom med sin nærmest banebrytende trådløse hodetelefon MDR-1000X i 2016, satt lovordene løst både hos oss og mange andre. Lyden var i særklasse, og hodetelefonen veltet ifølge vår anmelder markedslederen Bose ned fra tronen når det gjaldt støyreduksjonen.
I fjor kom etterfølgeren WH-1000XM2. Den landet på en femmer, mest av alt fordi konkurrentene i mellomtida ha giret kraftig opp for å møte den sterke konkurrenten i 3.500-4.000-kronersklassen, og fordi den bare var marginelt bedre enn sin forgjenger, som da hadde dalt markant i pris.

Disse koster halvparten av toppmodellene
En av de som seiler opp er Apple-eide Beats med Studio 3 Wireless. Denne selges for like under 3.000 kroner, og gjør ifølge vår anmelder eventuelle fordommer mot Beats-merket til skamme med både god lyd og smarte funksjoner som dynamisk støyreduksjon og lydkalibrering i sanntid.
Den ærverdige, britiske høyttalerprodusenten Bowers & Wilkins lager også hodetelefoner. Deres første trådløse modell med støyreduksjon, PX, er ifølge vår anmelder noe av det aller beste han har hørt.
Dessverre reduseres lydkvaliteten markant når støydempingen er skrudd på. Dessuten er den ikke blant de mest komfortable å ha på hodet. Men det er nok uansett denne du skal ha om du prioriterer lyden aller høyest.

Plugger uten en tråd
Gidder du ikke drasse på et par svære klokker når du skal på tur, er øreplugger tingen.
Også her finnes det et godt utvalg trådløse. Men støyreduksjon ser vi så langt bare på en håndfull trådløse modeller. Noe vanligere er dette å se på øreplugger med ledning. Her er Audio Technica ATH-ANC33iS et godt valg. Både lyden og støyreduksjonen er helt utmerket, og prisen er knappe 600 kroner.
I februar i fjor hadde vi i samarbeid med Stereo+ en stortest av trådløse øreplugger. Vinneren ble Sony MDRXB80 til litt over tusenlappen.

Duger Kygo-hodetelefonen?
Lyden er ifølge vår anmelder ikke av samme råskinn-format som den 800 kroner dyrere Klipsch R6 Bluetooth. Den er derimot mer nøytral, kontrollert og behagelig enn rocka som Klipsch.
Sony-modellen er vaskbar, og sitter så bra i øret at den egner seg bra til trening (se for øvrig vår stortest av treningsørepropper).
Mange som har iPhone har også kostet på seg Apples trådløse øreplugger AirPods til mellom 1.600 og 1.700 kroner. De virker også med Android, men med begrenset batterilevetid og færre funksjoner.
Denne får bare en treer i stortesten. Og i en egen test vi utførte med én gang de kom, får Airpods kritikk for at de ikke sitter skikkelig i ørene. Ingen ører er like, så vi anbefaler at du låner et par fra en person nær deg med god hygiene (og uten ørebetennelse!) før du gir feriepengene dine til Apple.

Disse to falt vi for
Så var det hodetelefonene med ledning.
Vi falt for disse to, henholdsvis øreplugg og hodetelefon:
Sennheiser Momentum In-Ear G M2 koster under 700 kroner, og må sies å levere svært bra lyd til den prisen. Da vi testet en tidligere versjon i 2104, berømmet vi ørepluggene for å ha nøytral og behagelig lyd.

Disse må du styre unna
Når det gjelder klokker med bøyle, falt vi for Klipsch Reference On-Ear da vi testet den i 2015.
Denne koster litt under 1.800 kroner, og er etter vår oppfatning fortsatt et kupp om du leter etter hodetelefoner som gir høy og god lyd fra en mobil.
Det er nemlig slik at mobiltelefoner har begrenset med effekt, og da er det viktig at hodetelefonen er lett å drive (har lav motstand og høy virkningsgrad). Ellers blir lyden flat og lav.
Det er også greit å huske på at de nyeste iPhone-modellene og en god del Android-telefoner ikke lenger har vanlig, analog lydutgang. Du trenger dermed en overgangsledning fra Lighting-plug (Apple) eller USB-C (alle andre) til standard minijack.
