iOS 17

De beste nyhetene

iPhone-oppdateringen kommer med en rekke nye funksjoner.

NYE FUNKSJONER: Vi har samlet sammen noen av våre favorittfunksjoner fra iOS 17. Video: Embla Hjort-Larsen / Apple Vis mer
Publisert

Apple avduker straks iPhone 15-serien, men du må ikke kjøpe ny mobil for å få nye funksjoner på din iPhone.

Sammen med de nye telefonene slipper selskapet nemlig også sin årlige oppdatering av iOS-operativsystemet – som på sedvanlig vis inneholder en haug av nye funksjoner. Oppdateringen er helt gratis å laste ned.

iOS 17 kommer som vanlig med mange større og mindre nyheter. Vi har samlet sammen noen av våre favoritter.

Ventemodus

En av de største nyhetene i iOS 17 er ventemodus (StandBy Mode), som lar deg gjøre om iPhone til en såkalt smartskjerm.

Du legger bare telefonen vertikalt, og så vil den fungere som en vekkerklokke eller vise bilder eller widgeter med kalenderinformasjon, vær, sportsresultater og så videre.

Ventemodus fungerer riktignok best med en iPhone som støtter Alltid på-skjerm, det vil si iPhone 14 Pro og 14 Pro Max. Eldre modeller går nemlig helt i svart etter en liten stund.

Kontaktplakater

Med iOS 16 åpnet Apple opp for en ny måte å tilpasse låseskjermen på, både ved å endre fonter og farger, legge til widgeter, ha ulike type bakgrunnsbilder og så videre.

Dette videreføres i iOS 17 med noe som kalles kontaktplakater, som lar deg tilpasse hvordan du ser ut når du ringer noen. Du kan legge til bilder, bruke Memojier, og du kan også endre på både tekst og farger.

LIK LÅSESKJERMEN: Kontaktplakatene er enkle å sette opp fra kontaktlista. Du kan bruke filter på bildene, og tilpasse hva som står på skjermen og hvordan det skal se ut. Skjermbilde: Kirsti Østvang
LIK LÅSESKJERMEN: Kontaktplakatene er enkle å sette opp fra kontaktlista. Du kan bruke filter på bildene, og tilpasse hva som står på skjermen og hvordan det skal se ut. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Du kan også lage slike plakater for egne kontakter – i tilfelle de ikke har iPhone og ikke kan lage sin egen, for eksempel.

Kontakter på iPhone var virkelig moden for en overhaling, og i det hele tatt ser det nå mye stiligere ut når noen ringer deg eller omvendt. Synes du det blir for mye, kan du heldigvis skru det av.

Sveipe for å svare

Meldinger-appen i iOS 17 kommer med en rekke nye funksjoner. Først av alt har Apple rydda opp i designet. En ny pluss-knapp på høyre side samler alle verktøy og apper, inkludert kamera, klistremerker, lyd, posisjon og så videre.

NY APPSKUFF: Apple har redesignet det slik at innebygde apper og andre funksjoner er plassert i en egen liste i stedet for en rad over tastaturet. Skjermbilde: Kirsti Østvang
NY APPSKUFF: Apple har redesignet det slik at innebygde apper og andre funksjoner er plassert i en egen liste i stedet for en rad over tastaturet. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

En annen svært etterlengtet nyhet gjør det enklere å svare på meldinger i en samtale enn før. Tidligere måtte du trykke på meldingen, for å så trykke på «Svar» fra menyen som spretter opp på skjermen.

I iOS 17 er det bare å sveipe til høyre på meldingen, og så vil du få opp et eget svarvindu. Sånn det burde vært fra starten av.

SVEIPESVAR: I iOS 17 er det bare å sveipe til høyre på en melding for å svare på den i Meldinger-appen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SVEIPESVAR: I iOS 17 er det bare å sveipe til høyre på en melding for å svare på den i Meldinger-appen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Gruppesamtaler i iMessage blir også bedre. Har det kommet mange meldinger siden forrige gang du var inne i samtaletråden, vil du få opp en pil du kan trykke på for å gå til den du leste sist.

Les mobilsvarer-meldingene

Mer glad i å tekste enn å ringe? Da blir du kanskje glad for denne nyheten.

I iOS 17 introduserer Apple en funksjon som transkriberer beskjeder som legges igjen på telefonsvareren din, slik at du kan lese dem i stedet for å høre på dem.

Vi har ikke fått dette til å fungere med norsk ennå – men forhåpentligvis blir det ikke årevis å vente.

Dette vil også fungere med lydmeldinger du mottar i Meldinger-appen.

TRANSKRIBERING: Det er ikke bestandig det passer seg å høre på lydmeldingene du mottar. Skjermbilde: Kirsti Østvang
TRANSKRIBERING: Det er ikke bestandig det passer seg å høre på lydmeldingene du mottar. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I FaceTime i iOS 17 blir det for øvrig mulig å legge igjen videobeskjeder til en mottaker dersom du ikke får svar.

Gjør bilder til klistremerker

En av de stiligste nye funksjonene i iOS 16 var muligheten til å løfte ut et motiv fra et bilde bare ved å trykke og holde på det.

I iOS 17 utvider Apple konseptet ved at du enkelt kan gjøre et motiv om til et klistremerke, som du så kan sende til andre i meldinger.

DETTE ER GØY: Lag dine egne klistemerker av bildene du tar. Skjermbilde: Kirsti Østvang
DETTE ER GØY: Lag dine egne klistemerker av bildene du tar. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Du kan legge til effekter på klistremerkene, og til med lage såkalte Live Stickers med Live Photos om ønsker å ta den helt ut.

I Meldinger-appen blir det for øvrig enklere å bruke klistremerker. De er nå samlet på ett sted i stedet for separate apper.

Oppfølging

«Check In», eller Oppfølging som den kalles på norsk, er annen nyttig funksjon i iOS 17 som lar deg automatisk varsle familie og venner om at du har kommet deg trygt hjem rett fra Meldinger-appen.

Skulle du oppleve forsinkelser på veien, vil funksjonen sjekke med deg at alt er bra. Hvis du ikke svarer, vil informasjon deles med personen du har delt ferden din med, slik at de kan se hvor du sist befant deg.

TRYGGHETSFUNKSJON: La familie og venner automatisk få beskjed når du har kommet deg trygt hjem. Skjermbilde: Apple
TRYGGHETSFUNKSJON: La familie og venner automatisk få beskjed når du har kommet deg trygt hjem. Skjermbilde: Apple Vis mer

Del nummer med NameDrop

AirDrop får også noen nye funksjoner i iOS 17. NameDrop er en helt ny funksjon som lar deg enkelt dele kontaktplakaten med andre bare ved å holde din telefon tett inntil mottakerens.

FØRES SAMMEN: Ved å føre to iPhoner sammen på denne måten, vil brukere bytte bytte kontaktinformasjon med hverandre. Foto: Apple
FØRES SAMMEN: Ved å føre to iPhoner sammen på denne måten, vil brukere bytte bytte kontaktinformasjon med hverandre. Foto: Apple Vis mer

Med samme bevegelse vil du kunne dele innhold eller starte SharePlay, som lar deg høre på musikk, se en film eller spille sammen med hverandre.

Nye AirPods-funksjoner

Har du andregenerasjons AirPods Pro, kommer iOS 17 med en ny lyttemodus kalt Lydtilpassing (Adaptive Audio), som kombinerer støydemping med lydframheving basert på omgivelsene dine.

Det gjør at du kan blokkere ut de irriterende lydene, men fortsatt høre de viktige.

Som en del av Lydtilpassing vil AirPods også kunne dempe volumet og aktivere lydframheving når de hører tale. Det betyr at du kanskje slipper å si «hæ» om en kollega plutselig sier noe til deg med hodetelefonene på.

I tillegg vil det endelig bli mulig å skru av lyden på mikrofonen under samtaler. Dette vil fungere med både 1. og 2 generasjons AirPods Pro, 3. generasjon AirPods og AirPods Max.

Helt ny app

Med iOS 17 får du også en helt ny dagbok-app kalt Journal. Med denne kan du dokumentere livet ved hjelp av dataene som allerede er lagret på telefonen din. Du skal enkelt kunne legge til bilder, din aktivitet, musikk, trening og så videre. Appen vil bruke kunstig intelligens for å hjelpe deg å skrive.

Journal-appen blir ikke tilgjengelig før seinere i høst.

Annet nevneverdig

Blant mindre nyheter i iOS 17 må vi også nevne:

  • Personer-albumet i Bilder-appen blir til Personer og kjæledyr, da den kan nå kjenne igjen katter og hunder.
  • Det blir endelig mulig å laste ned kart uten nett i Apples Kart-app. Google Maps-brukerne ønsker velkommen etter.
  • Du kan dele en AirTag med opptil fem personer, og alle vil kunne spore den i Hvor er?-appen.
  • Du kan enklere dele passord med familie og venner i en egen passordgruppe.
  • Du trenger ikke lenger si «Hei Siri» for å aktivere Apples taleassistent, det holder å si «Siri».
  • I Helse-appen kan du logge humøret ditt.
  • I Skjermtid kan du skru på en funksjon som sperrer skjermen om du holder iPhone for nært ansiktet.

Har du en kompatibel iPhone?

Med hver nye versjon av iOS, avslutter Apple støtte for eldre iPhone-modeller.

Med iOS 17 er det iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X som ikke lenger får oppdatert. Har du en av disse enhetene, vil du riktignok få sikkerhetsoppdateringer en stund til.

Har du iPhone XR eller nyere, kan du altså laste ned den nye versjonen.

Oppdateringen kommer for øvrig også til iPad i form av iPadOS 17.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer