TEST: Apple AirPods Pro

De perfekte trådløse øreproppene for iPhone

Apple gjør det vanskelig for konkurrentene.

AIRPODS: De nye Airpodsene fra Apple koster langt mer enn de forrige, men det kan være verdt investeringen. Reporter: Kirsti Østvang. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med AirPods Pro har Apple fikset alt som var galt med AirPods. Endelig sitter de godt i øret, de har fått fysiske kontroller og sist, men ikke minst byr de på aktiv støydemping. De nærmer seg de perfekte trådløse øreproppene, i hvert fall for deg som har iPhone.

Nytt design

Designet på gamle AirPods er omdiskutert. Noen synes de så teite ut, noen fikk de aldri til å sitte godt i øret. Apple hadde i praksis tatt sine kablede EarPods og klippet av ledningen. Du var prisgitt at de harde plastproppene satt godt i ørene for at de skulle låte bra.

De perfekte trådløse øreproppene for iPhone

Med AirPods Pro får vi imidlertid et nytt design med såkalt «in ear»-utforming. De har silikonplugger som dyttes inn i øregangen, og som alle er enige om at er enklere å få til å sitte i øret fordi pluggene kan forme seg etter øret ditt.

UTSKIFTBARE: Apple har lagt ved tre forskjellige størrelser på ørepluggene i esken. Foto: Kirsti Østvang
UTSKIFTBARE: Apple har lagt ved tre forskjellige størrelser på ørepluggene i esken. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
EGEN LØSNING: Ørepluggene er Apples eget design, og du klikker de nærmest på festet. De er enkle å både ta av og på. Foto: Kirsti Østvang
EGEN LØSNING: Ørepluggene er Apples eget design, og du klikker de nærmest på festet. De er enkle å både ta av og på. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Jeg har aldri hatt problemer med passformen på AirPods. Faktisk har jeg foretrukket dem fremfor «in ear»-varianten fordi jeg synes det er ubehagelig med den trykkende følelsen i øret silikonplugger kan gi.

Kollega Pål Joakim opplevde det motsatt. Han fikk de aldri til å sitte riktig, noe han også skrev i testen av den første utgaven av AirPods.

Interessant nok opplever vi det samme med AirPods Pro også, til tross for det nye, mer «tilgjengelige» designet.

Jeg fant øreplugger som passet og de sitter godt i ørene mine. Jeg synes dessuten de er behagelige å bruke, også over lengre tid - ingen sprengende følelse i øret.

Pål Joakim fikk på sin side bare den høyre ørepluggen til å passe skikkelig, mens den venstre aldri passerte den såkalte passformtesten fra Apple. Og uten en skikkelig forsegling i øregangen, vil de låte noe svakere og støyreduksjonen bli mindre effektiv.

Smart passformtest

For passformtesten er en kul ny funksjon i AirPods Pro.

VELG RIKTIG STØRRELSE: For å få best mulig lyd på øreproppene, er det viktig at du velger riktige plugger. Apple hjelper deg med denne passformtesten. Skjermbilde: Kirsti Østvang
VELG RIKTIG STØRRELSE: For å få best mulig lyd på øreproppene, er det viktig at du velger riktige plugger. Apple hjelper deg med denne passformtesten. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Du går til Innstillinger > Bluetooth > øreproppene dine, trykker på Passformtest, og så sjekker Apple hvilken størrelse du bør bruke på silikonpluggene dine.

Så kan det godt være sånn at testen vil fortelle deg at flere av størrelsene passer deg, så du er selv nødt til å finne ut hvilke du synes er best å bruke med tanke på både komfort og lyd.

Problemet med trykket som oppstår i øret når du forsegler det med øreplugger har Apple løst ved å lage en luftekanal på siden av hver ørepropp.

Hvis vi skal være ærlige, aner vi ikke hvor mye dette hjelper, men samtidig opplever jeg dem som langt mindre sprengende i øret enn mange andre ørepropper jeg har prøvd.

For øvrig skal AirPods Pro være støv- og vannbestandige med en IPX4-sertifisering. Det betyr ikke at du kan svømme med dem, men de er bedre utrustet for både regn og trening enn gamle AirPods.

Mindre propper, større etui

I tillegg til at de har en annen passform, er AirPods Pro også blitt mindre. Cirka en centimeter kortere, og det både synes og merkes.

MINDRE OG STØRRE: Selve ladeetuiet er større på AirPods Pro, men øreproppene er mindre. Foto: Kirsti Østvang
MINDRE OG STØRRE: Selve ladeetuiet er større på AirPods Pro, men øreproppene er mindre. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

For noen er det kanskje viktigst at det synes at du har AirPods Pro fremfor AirPods. Vi merker forskjell i at vi for eksempel kan ha dem på mens vi tar på genseren uten at de faller ut.

Jonathan Morrison, som står bak den populære YouTube-kontoen tldtoday, oppdaget en annen fordel:

Det nye designet gjør for øvrig at ladetuiet er litt større enn før. Det ser ut som det har blitt klemt ned, er litt kortere, men bredere.

I utgangspunktet var vi litt skeptiske, for vi vil helst ha så små etuier som mulig, men vi merker ikke noe særlig forskjell i det daglige. Det er lite og nett, passer fortsatt perfekt i jakkelomma.

Noen synes lokket på det nye etuiet er vanskeligere å åpne med én hånd, men trikset er å ha det liggende helt innerst i «tommelkroken» og vippe opp.

SNODIG DETALJ: Noen folk har latt seg irritere over at hengselet på ladeetuiet gjør at lokket nesten rører AirPods Pro-øreproppene når du åpner det, i motsetning til på vanlig AirPods hvor det bare vippes rett bakover. Foto: Kirsti Østvang
SNODIG DETALJ: Noen folk har latt seg irritere over at hengselet på ladeetuiet gjør at lokket nesten rører AirPods Pro-øreproppene når du åpner det, i motsetning til på vanlig AirPods hvor det bare vippes rett bakover. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Ikke prikke, men klemme

Gamle AirPods har litt begrenset styringsfunksjonalitet. De har ingen knapper eller berøringsflate du kan sveipe på. Du måtte prikke, eller tæppe, på dem for å styre musikk eller aktivere Siri.

Nye AirPods Pro er imidlertid utstyrt med en ny trykksensor som befinner seg på den lange enden av øreproppene.

TRYKKSENSOR: Det flate området på øreproppen er den nye trykksensoren på AirPods Pro. Foto: Kirsti Østvang
TRYKKSENSOR: Det flate området på øreproppen er den nye trykksensoren på AirPods Pro. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Du skal klemme på pinnen med to fingre. Det fungerer som en knapp, og lager til og med en klikkelyd som en knapp - men det er ikke en knapp. Det føles på samme måte som når man trykker på en nyere Touch ID-hjemknapp på en iPhone, som heller ikke er en knapp, men gir deg feedback slik at det føles sånn ut.

  • Du klemmer én gang for å starte og stoppe musikk eller svare på et innkommende anrop.
  • Du klemmer to ganger for å gå til neste spor,
  • og tre ganger for å gå tilbake til forrige.
  • Klem og hold for å aktivere støydemping.

Vi liker denne løsningen _mye_ bedre enn den forrige. Ikke bare fordi det er enklere, men også fordi du slipper å gå rundt og prikke på øret ditt som en tulling. Det eneste vi kanskje savner er muligheten til å justere volum.

Aktiv støydemping

Den store nyheten med AirPods Pro er at de har fått aktiv støydemping. Det sitter to mikrofoner i hver AirPods Pro-ørepropp som håndterer støyreduksjonen.

Den ene registrerer ekstern lyd, mens den andre måler lydnivået i ørekanalen, og sluttresultatet skal da stenge ute lyd fra omgivelsene. Ifølge Apple tilpasses dette lydsignalet «kontinuerlig og 200 ganger i sekundet».

Apple har også laget en funksjon kalt «lydfremheving», som gjør at du kan høre lyden rundt deg når du for eksempel beveger deg i trafikken.

SMIDIGE LYDINNSTILLINGER: Fra kontrollsenteret kan du enkelt både justere volum og skru av og på støydemping. Foto: Kirsti Østvang
SMIDIGE LYDINNSTILLINGER: Fra kontrollsenteret kan du enkelt både justere volum og skru av og på støydemping. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Forskjellen mellom AirPods og AirPods Pro i det åpne kontorlandskapet på jobb er nesten som natt og dag. Når vi går utendørs, hører vi omtrent ikke trafikken rundt oss. Det er en litt snodig opplevelse Vi har ikke fått prøvd dem på flyreise, men de er garantert bedre å bruke enn AirPods.

Mens vi med førstnevnte hører både samtaler, latter og klikkelyder fra tastatur, blir det nesten helt stille rundt oss med AirPods Pro (*kremt* selv den høye latteren fra kollega Berit klarte de å stenge ute *kremt*). Vi kan fremdeles høre at de rett ved siden av oss snakker, men det gjør vi med Sony WF-1000XM3 også. Vi opplever de som relativt jevngode hva gjelder støyreduksjonen.

Det er fremdeles trådløse hodetelefoner som Sony WH-1000XM3 eller Bose NCH 700 som gjelder for den aller beste støydempingen, men jaggu begynner trådløse ørepropper å bli bra også!

Kan også åpne opp

Like viktig som støydempingen er lydfremhevingen. Her slippes lyd inn ved hjelp av den nevnte luftkanalen. Utrolig nyttig, og også det fungerer særdeles godt.

Lyden som slippes inn høres relativt naturlig ut, og kommer godt med når du trenger å høre noe, enten om du er ute og løper og bør fange opp trafikken rundt deg eller hører at det kommer en beskjed over lydanlegget på togstasjonen.

Når du skal snakke, enten via handsfree eller bare vanlig, gjør det også at du faktisk hører hva du sier, så du ikke trenger å rope SÅ høyt.

Å bytte mellom støydemping og lydfremheving er veldig lett å gjøre enten via trykksensoren eller kontrollsenteret i iOS. Med sistnevnte sveiper du ned fra toppen av skjermen, og så trykker og holder du på volumindikatoren som har et bilde av AirPods Pro på seg når de er koblet til. Da vil du få opp en egen meny for øreproppene, hvor du kan velge hvilken modus du skal bruke.

De perfekte trådløse øreproppene for iPhone

Bedre lyd

Når det gjelder lydkvaliteten, synes vi AirPods Pro høres bedre ut enn AirPods. Dette skyldes både det nye lydisolerende designet og at de kommer med nye drivere. Lydbildet er fyldigere med dypere bass. Volumet går dessuten høyere.

At AirPods Pro også kommer med en adaptiv equalizer som automatisk justerer mellomtone og bass basert på formen på øret ditt, kan også bidra til lydforbedringene.

Jevnt over synes vi lyden er både klar og velbalansert. Når jeg bytter mellom AirPods Pro og Sony WF-1000XM3, får jeg følelsen av at det dynamiske omfanget er ørlitt større på sistnevnte, samtidig som det er vanskelig å finne store forskjeller mellom dem.

Vi ser at andre anbefaler Powerbeats Pro om du ønsker enda litt mer trøkk i bassen, og så har vi lenge holdt en knapp på Sennheiser Momentum true wireless for den aller beste lyden hva gjelder trådløse ørepropper.

Ingen er enklere å bruke

Der AirPods Pro, og for så vidt AirPods før det, virkelig skinner er imidlertid på brukervennlighet. Ingen andre trådløse ørepropper vi har prøvd er enklere å bruke.

INNSTILLINGER: Det finnes ingen egen AirPods-app å tilpasse innstillinger fra, du må gå til Innstillinger > Bluetooth > øreproppene dine for å gjøre de mulige tilpasningene. Skjermbilde: Kirsti Østvang
INNSTILLINGER: Det finnes ingen egen AirPods-app å tilpasse innstillinger fra, du må gå til Innstillinger > Bluetooth > øreproppene dine for å gjøre de mulige tilpasningene. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Det er flere ting vi setter pris på:

  • Superrask tilkobling. På innsiden av AirPods Pro sitter Apples H1-brikke som sørger for at paring med iPhone går raskere og enklere enn noe annet. Du bare åpner lokket på etuiet i nærheten av telefonen, så får du opp en dialogboks på skjermen med spørsmål om du vil koble til. Det er alt.
  • Og hver gang du skal bruke Apple-øreproppene, tar du dem ut av etuiet og setter de i øret, og så er det bare å begynne å spille musikk.
  • Når du tar en eller begge ørepropper ut av øret, pauses avspilling, så du unngår hele problemet med å måtte spole tilbake i en podkast eller lydbok fordi du glemte å gjøre det manuelt.
  • Ekstra kjekt er det at paring kan synkroniseres via iCloud. Har du først koblet øreproppene opp mot din iPhone, er de tilgjengelig via dine andre Apple-enheter.
  • Apple har laget en funksjon kalt «direktelytting» som gjør det mulig å bruke AirPods som et slags høreapparat.
  • Med iOS 13 ble det mulig å spille av lyd fra én iPhone til to par AirPods med lyddeling.

Rekkevidden til AirPods var upåklagelig, AirPods Pro likeså. Vi kan legge iPhone i den ene enden av leiligheten på 85 kvadratmeter og fortsatt ha god forbindelse når vi er i motsatt ende.

Som AirPods er AirPods Pro også utmerket hva gjelder handsfree-bruk. De jeg snakket med sa de kunne høre meg klart og tydelig selv når t-banen suste forbi på Tøyen-t-banestasjon.

Batteritid

Oppgitt batteritid på AirPods Pro er henholdsvis 4,5 og 5 timer musikkavspilling med og uten aktiv støydemping. Med dekselet skal du få totalt 24 timer batteritid før du trenger å lade opp på nytt. Dette kan lades både trådløst og via Lightning-kabel.

Kan ikke repareres

Apple har i senere tid fått en del oppmerksomhet rettet mot seg hva gjelder miljøaspektet rundt AirPods, ved at de ikke er spesielt reparerbare.

Nettstedet iFixit har gjort sin tradisjonelle «teardown» av nye AirPods Pro, og konklusjonen er at å reparere dem er både «upraktisk og uøkonomisk». Dør batteriet, må øreproppene rett og slett byttes ut.

Ifølge Apple skal årsaken være dette:

Det er riktignok én del som kan skiftes ut på Pro-modellene, og det er silikonpluggene. De kan du kjøpe fra Apple om du trenger nye. iFixit påpeker imidlertid at disse bruker et eget design som foreløpig ikke er kompatibel med tredjepartsplugger.

Mister du en ørepropp, kan du kjøpe en erstatning. Apple tar 1049 kroner per stykk, noe man lett kan argumentere for ikke er veldig billig. Samtidig har du faktisk muligheten til å kjøpe én ny ørepropp fremfor å måtte kjøpe hele settet med etui på nytt.

Konklusjon

AirPods Pro koster mer enn AirPods, men så er det også en hel del bedre, både hva gjelder lyd og funksjonalitet. Støydempingen fungerer rett og slett veldig bra.

De perfekte trådløse øreproppene for iPhone

Så er det ikke til å komme unna at integrasjonen med iOS gjør at disse kanskje er de aller beste og enkleste øreproppene å bruke med iPhone.

Selv om vi opplever de som et stort steg opp fra AirPods, er 3000 kroner mye penger.

Det er ikke helt gitt at du trenger å koste på deg de dyreste Apple-øreproppene. Trenger du ikke støydemping (kanskje fordi du allerede har et par Bose-hodetelefoner du foretrekker å bruke når du er på flyreise?) og opplever du at vanlige AirPods sitter godt, kan modellene til 1800 kroner være vel så bra.

Alternativene

Trådløse hodetelefoner og ørepropper er i vinden om dagen, og det kommer stadig flere produkter på markedet.

Her er noen av våre favoritter fra de siste månedene:

Sony WF-1000XM3
Sennheiser Momemtum True Wireless
Jaybird Vista

Testresultat

Apple Airpods Pro

God lydkvalitet, god batteritid, god komfort, svært god rekkevidde, god innebygd støyreduksjon med muligheten for å slippe inn omgivelseslyd, gode betjeningsmuligheter på øreproppene, enkel paring med iPhone, elegant ladeløsning, velegnet som handsfree

Høy pris, kun Siri-betjening, fungerer ikke like godt med ikke-Apple-produkter og tjenester

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer