Huawei Mate 30 Pro

Den beste mobilen du ikke får kjøpt?

Dette skulle egentlig vært en sniktitt på Huaweis nyeste toppmodell.

IKKE TIL NORGE: Denne mobilen skulle egentlig ha blitt lansert i Norge i høst, men på grunn av Googles Huawei-stopp, er er usikkert om den noensinne vil komme i salg. Foto: Kirsti Østvang
IKKE TIL NORGE: Denne mobilen skulle egentlig ha blitt lansert i Norge i høst, men på grunn av Googles Huawei-stopp, er er usikkert om den noensinne vil komme i salg. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Lite tyder på at Huawei Mate 30 Pro kommer til Norge.

All uvissheten rundt den kinesiske mobilprodusenten kulminerte da selskapet for snart to uker siden inviterte til lanseringen av den nye toppmodellen i München. Nedturen var komplett da det viste seg at mobiltelefonen ikke ville bli tilgjengelig i Europa i det hele tatt.

Selv om Mate 30 Pro i første omgang ikke har fått noen norsk lanseringsdato, var vi heldige å få tak i et eksemplar tidligere i uka.

Dette skulle egentlig være en forhåndstitt av telefonen som på papiret fremstår svært imponerende.

Bakdøren ble stengt

Selv om Mate 30 Pro ikke kommer med Google-tjenester innabords, har mange som har importert telefoner fra Kina selv i flere år hatt muligheten til å installere Googles tjenester på telefonene selv.

Dette trodde alle kom til å være mulig med Mate 30 Pro også.

Men bakdøren vi hadde tenkt å bruke, ble plutselig stengt. Nettstedet der man kunne gjøre installasjonen av Googles Play Butikk og andre apper, ble tatt ned etter at en sikkerhetsforsker oppdaget at det, ikke overraskende, ikke heller var trygt, skriver Android Central.

Så da er det fortsatt i det blå for mobiler fra Huawei utenfor Kina. Dessverre, som vi skrev i vår nyhetssak av telefonen, for Mate 30 Pro ser ut til å være en skikkelig godbit.

Dette går vi glipp av

Vi har lekt oss litt med mobilen de siste dagene. Hva vi synes?

Jo, Mate 30 Pro er skikkelig lekker. Kineserne har virkelig naila fargene på baksiden i senere år, og vår enhet har en nydelig metallisk bakside som gradvis går fra blå til lilla.

ELEGANT: Kameraene på Mate 30 Pro gjemmer seg ikke akkurat vekk, men designet er likevel elegant. Kirsti Østvang
ELEGANT: Kameraene på Mate 30 Pro gjemmer seg ikke akkurat vekk, men designet er likevel elegant. Kirsti Østvang Vis mer

Den nye runde kamerahumpen er ikke akkurat diskret (vi har sett folk mene det ser ut som en vaskemaskin-dør), men heller bedre kamera, ikke sant?

Fremsiden er minst like pen, med en imponerende skjerm som krummer seg rundt kantene. Huawei kaller det for «waterfall display»; skjermen går vannrett ut fra resten av chassiset i kantene i en vinkel på 88 grader.

6,53 TOMMER: Mate 30 Pro er en stor mobil. Foto: Kirsti Østvang
6,53 TOMMER: Mate 30 Pro er en stor mobil. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
MINDRE BUSSLOMME: Huawei har ikke gjort som Samsung og fjernet busslommen i toppen av skjermen. Her sitter frontkamera, dybdesensor og systemet for 3D-ansiktsopplåsning. Foto: Kirsti Østvang
MINDRE BUSSLOMME: Huawei har ikke gjort som Samsung og fjernet busslommen i toppen av skjermen. Her sitter frontkamera, dybdesensor og systemet for 3D-ansiktsopplåsning. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Det tar seg bra ut på bilder, men Huawei ser ikke ut til å ha løst utfordringen med at for eksempel tekst på nettsider kan forsvinne litt ut mot sidene:

Den beste mobilen du ikke får kjøpt?

Hvor er volumknappene, spør du? Jo, de henter du opp ved å prikke på en av skjermkantene - det funker fra begge sider. Tøft, selv om det kanskje ikke alltid vil være like praktisk. I hvert fall ikke i den norske vinterkulda.

INGEN SIDEKNAPPER: Du må justere volumet ved å prikke på siden av skjermen, for så å sveipe opp og ned på volumkontrollen. Foto: Kirsti Østvang
INGEN SIDEKNAPPER: Du må justere volumet ved å prikke på siden av skjermen, for så å sveipe opp og ned på volumkontrollen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Vi har ikke anledning til å teste Mate 30 Pro fullt ut, men den fremstår lynkjapp når vi navigerer rundt i operativsystemet. Når det gjelder spesifikasjoner er dette nok blant det beste som finnes akkurat nå. Den kjører Android og ikke Huaweis egenutviklede HarmonyOS, men kineserne har lagt sitt eget Emui-skall på toppen. Det er pent.

Spådd som ny kamerakonge

Forgjengeren P30 Pro fikk akkurat en svært god konkurrent i iPhone 11 Pro Max. Endelig har Apple tatt igjen foto-forspranget og lansert en svært god nattmodus. Da hadde det vært svært interessant å se om Mate 30 Pro kunne løpe fra igjen.

Googles kommende Pixel 4-mobil ser også ut til å bli veldig lovende på kamerafronten.

NYTT KAMERA: Huawei har virkelig imponert på kamerafronten i senere år. Mate 30 Pro bør ikke være noe unntak. Foto: Kirsti Østvang
NYTT KAMERA: Huawei har virkelig imponert på kamerafronten i senere år. Mate 30 Pro bør ikke være noe unntak. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

I likhet med P30 Pro er det fire kameraer på baksiden av Mate 30 Pro: ultravidvinkel, vidvinkel, tele og TOF-kamera.

Nytt denne gangen er at ultravidvinkelen også har fått en stor sensor med 40 megapiksler, slik at det nå er to av dem (1/1,7" f/1,6 på hovedkameraet, 1/1,54" f/1,8 på ultravidvinkelen), men teleobjektivet er ikke av periskoptypen og byr derfor «bare» på 3x optisk zoom og ikke 5x som på P30 Pro.

Du kan lese mer utfyllende om kameraet til Mate 30 Pro her.

Vi har tatt noen bilder og lastet dem opp i et Google Foto-album som du kan se her. Et par eksempler:

Den beste mobilen du ikke får kjøpt?
Den beste mobilen du ikke får kjøpt?
Den beste mobilen du ikke får kjøpt?
Den beste mobilen du ikke får kjøpt?
Den beste mobilen du ikke får kjøpt?

Hva nå?

Så gjenstår det om eller når Huawei får lov å bruke Google-apper i sine mobiler igjen.

Google ser ikke ut til å være lysten på å bryte med saksjonene de er pålagt, men noen enighet mellom USA og Kina virker ikke å være nært forestående.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer