Test: Nokia 8.3 5G

Den nye James Bond-telefonen

Glem Matrix og Nokia 7110. Nå er det James Bond og Nokia 8.3 5G som gjelder. Men er dette virkelig «den eneste gadgeten du trenger»?

NY NOKIA: Vi har sett nærmere på Nokias James Bond-telefon. Video: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«The only gadget you'll need», hevder HMD, det finske selskapet som står bak den nye generasjonen Nokia-mobiltelefoner - og den nye toppmodellen 8.3 5G. Som navnet avslører, er det snakk om en 5G-klar mobiltelefon - men den er egentlig veldig ordinær med tanke på gadget-faktor, vil vi påstå.

Men ja - kjøper du den, kan du i det minste skryte av at du har samme mobiltelefonen som James Bond bruker i den corona-utsatte storfilmen No Time To Die, som kommer på kino i april - om verden fortsatt består.

NO TIME TO DIE: Tittelen på den nye James Bond-filmen gjenspeiles egentlig best i batteritiden på Nokia 8.3. Foto: Bjørn Eirik Loftås
NO TIME TO DIE: Tittelen på den nye James Bond-filmen gjenspeiles egentlig best i batteritiden på Nokia 8.3. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Dette får du

Og hva er det du får? Jo, en svær og lekker telefon med skjerm på hele 6,8 tommer (hadde dette vært i 2015 hadde vi sikkert kalt den en «phablet»), med relativt avansert kameraløsning, 64 eller 128 GB lagringsplass og naturligvis 5G-støtte.

Operativsystemet er Android One - og det er i tillegg rent og uten dilldall fra produsenten, noe vi ser på som positivt.

Alt dette til en pris som ligger godt under de fleste andre toppmodellene. 128 GB-utgaven som vi har testet, har en prislapp på rundt 7000 kroner. Men er den verdt det?

SVÆRING: Skjermen er på hele 6,8 tommer denne gangen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SVÆRING: Skjermen er på hele 6,8 tommer denne gangen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

For ser vi på spesifikasjoner og ytelser, ligger disse nærmere mellomklassemodellene enn toppmodellene. Telefonen er for eksempel ikke vanntett (den har i hvert fall ingen sertifiseringer), trådløs lading støttes ikke, og skjermen har et 60 Hz-panel, der mange konkurrenter - også i mellomklassen - har 90 og 120 Hz-paneler. Slike sørger for jevnere bevegelser, spesielt når du skroller - og er snillere mot øynene. Det merker du gjerne ikke før du går tilbake til skjermer med 60 Hz-panel.

Når det er sagt: Skjermen er lyssterk, høyoppløst og vi tipper størrelsen fint trumfer oppdateringsfrekvensen for de fleste som ønsker seg en mobil med stor skjerm. Lysstyrken avtar litt fra sidene, spesielt merkbart når bakgrunnen er lys. Se video øverst for eksempel.

Stor betyr også at den veier litt, godt over 200 gram - og det merkes. Personlig hviler jeg telefonen ofte mot lillefinger, og siden den treffer ladeåpningen, blir det fortere ubehagelig enn med en mindre og lettere telefon.

TUNG: Å hvile mobilen mot lillefingeren kan faktisk gjøre vondt etter noen minutter. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TUNG: Å hvile mobilen mot lillefingeren kan faktisk gjøre vondt etter noen minutter. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Designmessig har vi allerede nevnt at vi synes den er lekker, rammen rundt skjermen er tynn på tre sider, litt tykkere nederst, men helt i tråd med 2020-forventninger. Frontkameraet ligger bak et lite knappenålshull øverst til høyre.

Du kan logge på med ansiktet, med kode og ved hjelp av fingeravtrykksleseren på av/på-knappen. Alle tre metoder har fungert fint under testperioden.

FINGERLESER I KNAPPEN: Flere produsenter legger fingeravtrykkleseren på av/på-knappen, både på mobiler og PC-er. Det er egentlig ganske praktisk. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FINGERLESER I KNAPPEN: Flere produsenter legger fingeravtrykkleseren på av/på-knappen, både på mobiler og PC-er. Det er egentlig ganske praktisk. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Den speilblanke baksiden av glass har et blågrønt fargespill når du vrir på den - noe vi tipper de fleste vil like. Vi tenkte faktisk nordlys allerede før vi visste at Nokia hadde brukt nordlyset som inspirasjon. Men den er svært glatt, se videoen øverst - så ser du et godt eksempel på det.

NORDLYS-INSPIRERT: Speilblank bakside med blågrønt fargespill. Kameradelen merket Zeiss stikker noe ut fra resten av den glatte overflaten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
NORDLYS-INSPIRERT: Speilblank bakside med blågrønt fargespill. Kameradelen merket Zeiss stikker noe ut fra resten av den glatte overflaten. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Øverst bak sitter en ring som bygger 2-3 millimeter i høyden, som er blitt vanlig på de fleste telefoner med litt avansert kameraløsning. Her sitter fire elementer: Hovedobjektiv, vidvinkelobjektiv, makroobjektiv og dybdesensor - alt dette for å håndtere de fleste situasjoner.

ANALOG LYDUTGANG: Mange produsenter har kuttet den ut, men har du fortsatt hodetelefoner med kabel som du ikke vil kvitte deg med, har Nokia 8.3 fortsatt minijack på plass. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ANALOG LYDUTGANG: Mange produsenter har kuttet den ut, men har du fortsatt hodetelefoner med kabel som du ikke vil kvitte deg med, har Nokia 8.3 fortsatt minijack på plass. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Funksjonsrikt kamera, men bak de beste på kvalitet

Oppløsningen på bildene er 16 megapiksler i normalmodus, men du kan manuelt sette den til 64, uten at vi ser det store poenget i det. Detaljrikdommen øker i hvert fall ikke i særlig stor grad. Her spiller bildebrikke og de optiske begrensningene inn.

Når det gjelder bildekvaliteten, har vi mange ganger blitt imponert over Nokia - men kanskje ikke like imponerte etter «gjenoppstandelsen». Det gjelder forsåvidt også Nokia 8.3. For selv om den er i stand til å ta fine bilder, når den ofte ikke helt opp til de beste i mellomklassen.

Ta for eksempel portrettmodus. Kontrastene blir gjerne litt harde, samtidig som fargegjengivelsen ofte avviker i overkant mye fra virkeligheten. Under har vi sammenlignet mot OnePlus Nord, en mobil som er flere tusen kroner rimeligere:

BLÅSKJÆR: Bildet til venstre er tatt med Nokia 8.3. Det har vesentlig mer blåskjær i seg enn portrettet tatt med OnePlus Nord til høyre - som er mer korrekt gjengitt. Det kunstige uskarp-filteret rundt lua er imidlertid bedre løst på Nokia 8.3
BLÅSKJÆR: Bildet til venstre er tatt med Nokia 8.3. Det har vesentlig mer blåskjær i seg enn portrettet tatt med OnePlus Nord til høyre - som er mer korrekt gjengitt. Det kunstige uskarp-filteret rundt lua er imidlertid bedre løst på Nokia 8.3 Vis mer

Detaljrikdommen i for eksempel gress, sjø og skog avtar også raskere enn ønsket, noe du ser et eksempel på i gresset her:

GRØT: Utsnittet øverst er identisk med det nederste, men detaljrikdommen er mye dårligere på det nederste. OnePlus Nord øverst, Nokia 8.3 nederst.
GRØT: Utsnittet øverst er identisk med det nederste, men detaljrikdommen er mye dårligere på det nederste. OnePlus Nord øverst, Nokia 8.3 nederst. Vis mer

Kameraet er heller ikke imponerende godt når lysforholdene er dårlige. Det blir ofte litt «malerisk» når man zoomer inn på bildene, antakelig på grunn av filtre som skal redusere støynivået.

NESTEN SOM REMBRANDT: Ikke veldig imponerende detaljrikdom på dette utsnittet fra et portrett, tatt innendørs og riktignok under ikke-optimale lysforhold.
NESTEN SOM REMBRANDT: Ikke veldig imponerende detaljrikdom på dette utsnittet fra et portrett, tatt innendørs og riktignok under ikke-optimale lysforhold. Vis mer

I eksempelet under har vi nok en gang sammenlignet med Nord, og her var det temmelig mørkt. Som du ser er støyen langt mer framtredende på utsnittet til venstre (Nokia) enn høyre (Nord):

MER STØY: Nokia 8.3 til venstre, OnePlus Nord til høyre. Trykk for å se utsnittene i større utgave.
MER STØY: Nokia 8.3 til venstre, OnePlus Nord til høyre. Trykk for å se utsnittene i større utgave. Vis mer

Men bevares, kvaliteten er helt ok, bare ikke top notch. Her ser du noen flere bildeeksempler. Trykk for å se bildet i stor størrelse

Generelle betraktninger

Mobilen er utstyrt med Qualcomm Snapdragon 765G - brikke, samme som i nevnte OnePlus Nord. Ikke én gang under testen har vi savnet mer futt - verken i spill strømmetjenester eller andre normale omstendigheter. Det har da også blitt malen mellomklassen.

Men jeg filmer ikke i 4K eller i full HD med 60 fps. Det er mulig, men faren er stor for framedrops ved raske bevegelser med tilhørende hakking, og detaljrikdommen blir også skadelidende. Full HD med 30 fps er anbefalt - og her gjør kameraet en helt ok jobb, spesielt i gode lysforhold.

Vi har ikke noe å utsette på lyden, verken på opptak eller under samtaler. Lyden fra høyttaleren nederst er klar og med tydelig diskant, men den kommer bare i mono og bass er et fremmedord. Derfor kobler du naturligvis til hodetelefoner eller eksterne høyttalere for alt som har med underholdning å gjøre. På Nokia 8.3 finner du faktisk fortsatt en minijack for tilkobling med kabel.

Batteritiden er meget god. Selv med ganske utstrakt bruk skal den kunne holde bortimot to dager, noe som kanskje er det største plusset i forhold til mange av konkurrentene i mellomklassen.

Konklusjon

Nokia 8.3 5G er absolutt ingen dårlig telefon. Det største problemet er at den - bortsett fra størrelsen - blir veldig anonym. Når vi samtidig ser at du får flere telefoner med tilsvarende funksjoner og ytelse til 4-5.000 kroner, har Nokia 8.3 et problem. Når den dessuten ikke alltid leverer den fotokvaliteten vi ser hos rimeligere konkurrenter i denne klassen nå, mister den fireren på terningen.

Men altså: Du får en stor telefon med god batteritid - som gjør jobben. Ser du bort fra prisen, får du mest sannsynlig en telefon du blir fornøyd med.

Påstanden om at dette er den eneste gadgeten du trenger, passer nok bedre i filmen enn i virkeligheten.

Har du 7000 kroner å bruke på en mobil, bør du definitivt sjekke ut OnePlus 8T. Ta også en titt på konkurrenter i mellomklassen som OnePlus Nord, iPhone SE og til og med langt rimeligere Huawei Nova 5T før du bestemmer deg.

Testresultat

Nokia 8.3 5G 128 GB

Stor skjerm, bra ytelse til det meste, fin design, støtter kablet hodetelefon, god batteritid

Dyr i forhold til hva du får, ligger noe bak på bildekvalitet, ikke vanntett, ikke støtte for trådløs lading

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer