Apples U1-brikke

Den store iPhone-nyheten ingen fikk med seg

iPhone 11 kommer med en liten brikke som kan gi store muligheter.

VEKKER OPPSIKT: Jo da, du kan ikke unngå å legge merke til de nye kameraene på iPhone 11 Pro - men nå er det en usynlig nyhet som får mye oppmerksomhet. Foto: Apple
VEKKER OPPSIKT: Jo da, du kan ikke unngå å legge merke til de nye kameraene på iPhone 11 Pro - men nå er det en usynlig nyhet som får mye oppmerksomhet. Foto: Apple Vis mer
Publisert

Da Apple lanserte de nye iPhone 11-modellene i forrige uke, snakket selskapet mest om de nye kameraene, forbedringene i batteritid og de nye fargene. Ting folk flest er mest opptatte av.

Nå seiler imidlertid opp en nyhet Apple ikke snakket om under lanseringen som den kanskje største, til og med revolusjonerende, nyheten med iPhone 11, 11 Pro og 11 Pro Max.

Først i verden

Ikke bare er de nye iPhone-modellene utstyrt med en ny og raskere prosessor, A13 Bionic, som Apple hevder er den kjappeste på smarttelefonmarkedet.

De kommer også med en ny, liten brikke Apple kaller for «U1». Den er basert på såkalt Ultra Wide Band-teknologi (UWB), og gjør det mulig å finne ut hvor ting er og overføre en haug med data til dem raskt.

Apple skal være først i verden til å bruke denne teknologien i en smartmobil.

U1-brikken var oppført på grafikken bak Apples markedssjef Phil Schiller da han presenterte de nye iPhone-modellene, men han nevnte den ikke med ord. I etterkant har den imidlertid begynt å bli en snakkis.

PEK OG DEL: Nye iPhone 11 har en brikke som gjør at du kan peke mobilen på en mottakeren du ønsker å sende til, og så vil navnet deres komme øverst. Foto: Apple
PEK OG DEL: Nye iPhone 11 har en brikke som gjør at du kan peke mobilen på en mottakeren du ønsker å sende til, og så vil navnet deres komme øverst. Foto: Apple Vis mer

På Apples nettsider kan vi lese følgende beskrivelse av U1:

«iPhone 11 Pro er den første smarttelefonen med ultrabredbånd for romforståelse. Apple har utviklet den nye U1-chipen, som bruker ultrabredbånd for å registrere den nøyaktige plasseringen til andre U1-utstyrte Apple-enheter. Det er som å gi iPhonen en ekstra sans, og resultatet er impo­nerende nye funksjoner.»

Kort sagt gjør U1-brikken det mulig for iPhone 11 å finne og kommunisere med andre U1-enheter raskere og mer nøyaktig enn før.

Brukes til «AirDrop»

I skrivende stund har Apple kun valgt å bruke U1 til sin AirDrop-funksjon, som gjør det mulig å overføre filer og innhold mellom to enheter.

«Med U1 og iOS 13 kan du peke iPhonen mot en annen, og AirDrop vil prioritere den enheten, så du kan dele filer raskere», skriver Apple på nettsidene sine, og avslutter interessant nok med:

«Og det er bare begynnelsen.»

Nå lurer internettet på hva fortsettelsen er.

«Bluetooth på steroider»

UWB er ikke ny teknologi.

Det amerikanske medietilsynet skal ha godkjent bruken og markedsføringen av UWB-produkter allerede i 2002, men hittil har bruken begrenset seg til industrielle formål, ifølge Wired.

- Hvis du har et lite varehus eller en fabrikk, kan du putte en UWB-tag på et gitt produkt - eller gaffeltruck - for å holde oversikt over den, skriver de.

UWB-teknologi beskrives som Bluetooth på steroider.

Ifølge ITavisen benytter teknikken seg av radioteknologi som fungerer over korte distanser og som bruker lite strøm. Det skal være opptil 100 ganger mer nøyaktig som Bluetooth LE og Wi-Fi.

- I praksis er UWB-signalene i stand til å på en effektiv måte måle distansen mellom to enheter med en nøyaktighet ned til 5-10 cm, i motsetning til Wi-Fi og Bluetooth som har en nøyaktighet på omtrent 5 meter, skriver Electric Design.

Rykter om sporingsbrikke

En annen ting som uteble fra Apples lansering den 10. september var en sporingsbrikke som det gikk rykter om at selskapet skulle vise frem. (Nå tror man i stedet denne kommer på neste lansering, som ryktes å finne sted i oktober.)

Apple Tag, som mange mener den vil hete, vil kunne festes på for eksempel nøkkelknippet ditt. Så er tanken at dersom du roter de bort, vil du kunne bruke Apples Finn min-app til å spore de opp igjen, på samme måte som er mulig med iPhone og Mac i dag.

Tile er kanskje den mest kjente sporingsbrikken som finnes i dag, men den benytter seg av Bluetooth.

Sikrere enn Bluetooth

Bluetooth er altså ikke like nøyaktig, og det går også for å være mindre sikkert. Det er for eksempel mulig å videresende et signal slik at en smartlås tror du er i nærheten, mens du i virkeligheten er et stykke unna, forklarer 9to5Mac.

UWB bruker såkalte «time of flight»-beregninger for å komme opp med den nøyaktige avstanden; og måler hvor lang tid det tar for et signal å sendes til en enhet og så tilbake igjen.

- Directional antenna betyr også at en UWB-enhet ikke bare kan fastslå avstand, men retning, slik at den for eksempel ved at tag-en er seks fot unna til venstre, skriver 9to5Mac.

Computerworld mener UWB på sikt vil erstatte både Bluetooth LE og RFID.

Hvilke andre bruksområder er det?

Apple-bloggen SixColors skisserer i en lengre artikkel om U1 flere potensielle bruksområder for brikken utover AirDrop og sporingsbrikker, som smarthjem-teknologi, utvidet virkelighet (AR), mobilbetalinger, nøkkelløse bilsystemer og innendørs navigasjon.

I hjemmet vil det kunne brukes til å for eksempel bytte mellom ulike høyttalere ettersom du forflytter deg rundt i boligen, eller sørge for at smartlåsen på inngangsdøra åpner seg med mindre du står rett foran den - eller at den låser seg idet øyeblikket du er inne.

Til den nøkkelløse bilen kan det også spille en viktig rolle. Noen bilprodusenter har begynt å bruke UWB-teknologi i sine systemer, da det kan forhindre hacking av billåsen (som typisk skjer ved at tyvene plukker opp og omdirigerer signalet fra en fjernkontroll som befinner seg i huset for å stjele en bil som står i oppkjørselen), skriver amerikanske Computerworld.

- Det er lett å se for seg at Apple prøver å overtale bilprodusentene til å støtte U1-brikken for sikker opplåsing av biler med en iPhone, skriver nettstedet.

Som nevnt har vi også utvidet virkelighet, «augmented reality», som har blitt et viktig satsingsområde for Apple i senere år.

Den angivelige Apple Tag-brikken vil få en funksjon som gjør at du kan peke mobilen i et rom og se en virtuell ballong der hvor den befinner seg. Mer presis posisjonering av både ting og folk kan komme til nytte ellers også, for eksempel i et AR-spill eller ved navigasjon.

Ikke overraskende ryktes det at Apple jobber med AR-briller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer