Sony Xperia PRO-I

Den største bildebrikka

Sony klinker til med en 1"-sensor i en mobiltelefon.

NY TOPPMODELL: Sony har lansert sin første telefon med 1" bildebrikke. Foto: Sony
NY TOPPMODELL: Sony har lansert sin første telefon med 1" bildebrikke. Foto: Sony Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sony har nettopp dratt sløret av nok en toppmodell, bare måneder etter at Xperia 1 III og Xperia 5 III ble lansert.

Xperia PRO-I, som nykommeren heter, har mye til felles med 1 III-telefonen, blant annet med like stor skjerm og oppløsning, samme maskinvare og like stort batteri.

Stor sensor

Det er nemlig kameraet som har fått oppgraderingen her, og Sony er blant svært få produsenter som nå har puttet en 1"-bildebrikke i en telefon. Det så vi også japanske Sharp gjøre på forsommeren.

KNAPP: Også på Xperia PRO-I finner du en dedikert kameraknapp på siden. Foto: Sony
KNAPP: Også på Xperia PRO-I finner du en dedikert kameraknapp på siden. Foto: Sony Vis mer

Denne bildebrikken er med andre ord like stor som den som sitter i Sonys RX100-kameraer, som er blant de gjeveste kompaktkameraene på markedet. Sensoren er for eksempel drøye tre ganger så stor som den som sitter i iPhone 13, men ikke veldig mye større enn 1/1,12"-sensoren som sitter i Xiaomi Mi 11 Ultra. Oppløsningen er på 12 megapiksler og pikselstørrelsen blir da 2,4 µm, som er høyt til en mobiltelefon å være.

Fordelen med en stor kamerasensor er tradisjonelt at mer lys fanges slik at bilder får mindre støy når det er mørkt og større dynamisk omfang. Det vil også gjøre at dybdeskarpheten blir mindre, slik at det som er i fokus isoleres mer fra resten.

VARIABEL: På hovedkameraet kan man bytte blenderåpning - f/2,0 eller f/4,0. Foto: Sony
VARIABEL: På hovedkameraet kan man bytte blenderåpning - f/2,0 eller f/4,0. Foto: Sony Vis mer

Variabel blender

For å bøte på sistnevnte kan man endre blenderåpning på hovedkameraet - den kan byttes mellom f/2,0 og f/4,0. Det er heller ikke å vanlig å se på mobiltelefoner, selv om Samsung gav oss muligheten til å bytte mellom f/1,5 og f/2,4 på S9-modellene.

Hovedkameraet har en brennvidde tilsvarende 24 mm, og i tillegg finnes det to andre kameraer på baksiden, med brennvidder tilsvarende 16 mm (f/2,2 | 1/2,55") og 50 mm (f/2,4 | 1/2,9"). Disse har imidlertid ikke like store sensorer.

Sony hevder at PRO-I skal ha svært rask autofokus med fasedeteksjon som dekker 90 prosent av bildeutsnittet på hovedkameraet, og den støtter også selskapets øyefokusteknologi, som fungerer både på mennesker og dyr. Et TOF-kamera hjelper dessuten til med å beregne avstand til motivet.

Ifølge Sony kan kameraet ta inntil 20 bilder i sekundet med kontinuerlig autofokus. Kameraet støtter også 12-bit RAW-fotografering.

Blant de dyreste

En annen ting som skiller PRO-I-modellen fra Xperia 1 III er at den kommer med 512 GB lagringsplass.

Billig blir den ikke, Sony-telefonen, med en veiledende pris på 1800 euro, eller da 17500 norske kroner med dagens kurs. Vi har ikke fått oppgitt nøyaktig norsk pris ennå, men telefonen skal komme i butikk i begynnelsen av desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer