Focos - app for iPhone

Denne appen kan gjøre magiske ting med portrettbildene

Plutselig ble portrettbilder på iPhone enda stiligere.

REDIGÉR I DYBDEN: Apper kan nå bruke dybdeinformasjonen fra iPhones portrettfunksjon. Det gir nye muligheter. Foto: Pål Joakim Pollen
REDIGÉR I DYBDEN: Apper kan nå bruke dybdeinformasjonen fra iPhones portrettfunksjon. Det gir nye muligheter. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

La oss innrømme det først som sist: Vi er veldig glade i portrettfunksjoner på mobilkameraer om dagen, der man ved hjelp av to objektiver klarer å beregne dybdeinformasjon i bildet og gjøre bakgrunnen uskarp - nesten som om bildet var tatt med et speilreflekskamera.

Strengt tatt var det, om vi husker rett, HTC One M8 som i sin tid var først ute med to kameraer som ble brukt på denne måten, men de siste par årene har både Huawei, Apple, Samsung, Motorola og flere til kastet seg på – da typisk med to kameraer på baksiden.

TIDLIG UTE: HTC hadde to kameraer på baksiden i sin HTC One M8 for snart fem år siden, der det ekstra kameraet hjalp til med å beregne dybden i bildet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TIDLIG UTE: HTC hadde to kameraer på baksiden i sin HTC One M8 for snart fem år siden, der det ekstra kameraet hjalp til med å beregne dybden i bildet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Apples nyeste modell, iPhone X, kan også varte opp med to frontkameraer, slik at funksjonen også er tilgjengelig på selfie-bilder.

iOS 11 deler dybdeinformasjonen

Huawei-telefonene med to kameraer bak har lenge gitt deg mulighet til å leke litt med bilder du tar på denne måten. Blant annet kan du velge fokuspunkt etter at bildet er tatt, justere den simulerte blenderåpningen for mer eller mindre uskarphet og påføre enkelte effekter på det uskarpe området.

På iPhone, derimot, har man vært begrenset til å ta bilde med portrettfunksjonen og nøye seg med resultatet. Portrettfunksjonen er tilgjengelig på iPhone 7 Plus, 8 Plus og X; altså alle iPhone-modeller med to kameraer på minst én side.

Når man bruker en slik funksjon, tas det i praksis bilde med begge kameraene. Dernest sammenligner kameraprosessoren de to bildene og ser på hvor stor avstanden er mellom tilhørende piksler i hvert bilde. De med minst avstand er lenger bak i bildet, mens de med lengst avstand befinner seg foran. Akkurat som hjernen vår fungerer når vi ser med to øyne. Hvor godt portrettfunksjonen fungerer, beror da i stor grad på hvor godt telefonen klarer å identifisere tilhørende piksler fra de to kameraene.

Den grå boksen viser hvordan dybdekartet fungerer. Jo lysere, jo nærmere. Foto: Apple
Den grå boksen viser hvordan dybdekartet fungerer. Jo lysere, jo nærmere. Foto: Apple Vis mer

I siste utgave av iOS, iOS 11, har Apple åpnet for at tredjepartsutviklere kan få tilgang til dybdeinformasjonen i slike portrettbilder. Dermed kommer det nå bilderedigeringsapper som lar deg manipulere bildene også i dybden.

Focos - redigering i dybden

Focos er blant de første appene som lar deg leke med dybdeinformasjonen i portrettbilder tatt med iPhone. Appen er gratis å laste ned fra App Store, dog med enkelte premium-funksjoner som koster ekstra.

Appen lar deg ta portrettbilder og manipulere dem etterpå, men du kan også fint åpne et portrettbilde du allerede har tatt med telefonen, siden dybdeinformasjonen nå kan hentes ut.

Det muliggjør for eksempel at du kan velge hva som skal være i fokus i bildet etter at det er tatt, bare ved å trykke på ønsket sted i bildet. Via skyvebryteren i bunnen, kan du så justere hvor uskarp du vil at bakgrunnen skal være.

Under ser du hvordan vi har flyttet fokuspunktet på et bilde tatt med portrettfunksjonen (originalbildet til venstre):

Focos lar deg velge fokuspunkt etter at du har tatt et portrettbilde med iPhone. Foto: Pål Joakim Pollen
Focos lar deg velge fokuspunkt etter at du har tatt et portrettbilde med iPhone. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Drar vi i spaken nederst, kan vi også justere hvor uskarpt vi vil ha det som ikke er i fokus. Drar man den helt til venstre, vil både for- og bakgrunn være skarp.

På samme måte kunne jeg for eksempel redde dette bildet, der portrettfunksjonen (til venstre) hadde valgt å fokusere på Urge-flaska snarere enn ansiktet på minstejenta:

Her hadde iPhones portrettfunksjon bommet litt og fokusert på Urge-flaska, men med Focos kunne vi endre fokuspunktet til ansiktet på babyen. Foto: Pål Joakim Pollen
Her hadde iPhones portrettfunksjon bommet litt og fokusert på Urge-flaska, men med Focos kunne vi endre fokuspunktet til ansiktet på babyen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Mer avansert redigering

Men dette rører bare i overflaten – Focos har langt flere funksjoner. Blant annet kan du se hele dybdemodellen for bildet og finjustere hva som skal være i fokus og ikke. Det finner du bak «effect»-knappen.

Denne appen kan gjøre magiske ting med portrettbildene

Her kan du dra i den gule bryteren for å rotere bildet, og deretter kan du finjustere bokeh-effekten ved å dra i indikatoren. Skjermbildet er tatt mens vi drar i den høyre enden av «back bokeh». Som du ser er skulderen fortsatt lilla, så vi må dra den bittelitt til mot venstre for at også skulderen skal bli skarp.

Kuttet fra bildet er et pluss-ikon nederst som lar deg legge til egne effekter, som da kan tilpasses i dybden.

I eksempelet under har vi valgt å legge på en effekt som senker fargemetningen i bakgrunnen, samt en som reduserer eksponeringen av bakgrunnen slik at den blir mørkere. Dessuten har vi dratt litt i spaken slik at bakgrunnen blir mer uskarp.

Originalbilde:

Denne appen kan gjøre magiske ting med portrettbildene

Redigert bilde:

Denne appen kan gjøre magiske ting med portrettbildene

Om du vil inspisere bildene nærmere, har vi lagt begge disse i et Google Foto-album. Som du ser har korrigeringen vår gjort at mer av forgrunnen (vel, undertegnede) er skarp, noe du for eksempel ser på kinnskjegget.

I tillegg finnes det muligheter (i pro-utgaven) for å endre bokeh-formen; fra sirkler til hjerter, sommerfugler, stjerner og den slags, samt flere andre redigeringsmuligheter.

Focos er altså gratis å laste ned fra App Store. Vil du låse opp alt for livstid kan du betale 109 kroner, og det går også an å abonnere på pro-funksjonene om du vil, til 11 kroner i måneden.

Focos for iOS (App store, gratis)

Merk altså at det nok vil komme flere apper som lar deg manipulere slike bilder i dybden. Blant har vi sett en demonstrasjon av en kommende oppdatering av Enlight Photofox, der forgrunn og bakgrunn kan separeres, påføres ulike effekter, byttes ut og så videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer