Gradient Photo Editor

Denne appen kan loppe deg for penger

Lar deg se hvilken kjendis du «ligner» på.

DYR MORO: Denne appen er på topplista over de mest nedlastede appene på App Store. Video: Kristi Østvang. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tydeligvis glemt kontroversen rundt FaceApp, for nå går en ny ansiktsforvandlingsapp sin rundgang på internett.

På kort tid har fotoappen Gradient havnet øverst på listen over med nedlastede apper i App Store her til lands. I skrivende stund er den på tredjeplass i Googles Play-butikk.

Mens FaceApp kunne brukes til å se hvordan du ville se ut som gammel, kan Gradient vise deg hvilken kjendis du «ligner» på.

Ifølge Mashable ble den lansert i september, men fikk først oppmerksomhet da flere medlemmer av Kardashian-familien begynte å dele skjermbilder av appen til Instagram Stories. Riktignok var innleggene merket med #ad, noe som betyr at de har fått betalt for å promotere appen.

Er det trygt å bruke den?

Siden Gradient fungerer ganske likt som FaceApp, ved at bildene lastes opp til appen, er det mange som nå lurer på om den er trygg å bruke.

I Gradients brukervilkår heter det at appen «ikke krever eierskap av innholdet som du laster opp via tjenesten».

- Vi samler ikke eller lagrer bilder og ansiktsdata og vi overfører ikke dette til tredjeparter. En enkel trafikkanalyse av appen vår kan bevise at privat data ikke blir sendt. Disse dataene forlater aldri appen, de forblir private og i fullt eierskap av brukeren, sier en talsperson for Gradient til Mashable.

Kritikere påpeker imidlertid at brukervilkårene åpner opp for at bilder kan brukes til andre formål, som reklame, skriver Independent. Samme bekymring hadde man med FaceApp også.

Som vi skrev i sommer, minner ordlyden om brukervilkårene hos Facebook og andre sosiale medier. Laster du opp bildene dine her, bør ikke Gradient og lignende apper være noe mer utrygt.

Det er dog knyttet usikkerhet rundt selskapet som står bak Gradient. Utvikleren, kalt Ticket to the Moon, har ikke lansert noen andre apper og det er lite informasjon å spore opp om dem på nettet.

Kan koste deg dyrt

HER ER DET LETT Å BLI LURT: Slik ser det ut når du starter Gradient for første gang. Du kan faktisk omgå hele betalingsproblemet ved å trykke på X-en oppe til venstre, men den er ikke lett å se. Skjermbilde: Kirsti Østvang
HER ER DET LETT Å BLI LURT: Slik ser det ut når du starter Gradient for første gang. Du kan faktisk omgå hele betalingsproblemet ved å trykke på X-en oppe til venstre, men den er ikke lett å se. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

- Det er imidlertid en mye enklere grunn til at du bør unngå Gradient, skriver Mashable.

Gradient er i utgangspunktet gratis, men første gang du åpner appen får du opp en skjerm hvor du tilsynelatende er nødt til å betale for å ta den i bruk. Det viser seg at du faktisk ikke trenger det, om du bare trykker på X-en oppe til venstre. Men det er ikke veldig åpenbart, så her ender nok mange i stedet opp med å takke ja til en tre dager gratis prøveperiode etterfulgt av et månedsabonnement til 229 kroner.

Dette er dessuten fort gjort å glemme å si opp, viser det seg. På Twitter kan vi lese om flere som har gått på en smell. I tillegg er det ikke mulig å kreve refusjon om man først har betalt (vi har prøvd via Apple, men det ble automatisk avvist).

Det tjener folkene bak Gradient gode penger på. Ifølge analyseselskapet Sensor Tower har appen allerede hatt en inntjening på 1,1 millioner dollar, skriver Mashable.

Slu praksis

Denne praksisen med korte prøveperioder og dyre abonnement i apper ser vi stadig flere eksempler på.

På tredjeplass på App Store ligger en lignende app kalt «My Replica - Celebrity Look Like Me». Denne er kanskje enda verre en Gradient, ettersom etter den tre dagers gratis prøveperioden fakturerer deg for 1190 kroner for et tremåneders abonnement!

SVIMLENDE SUM: Et så dyrt abonnement for en fotoapp har vi ikke sett før. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SVIMLENDE SUM: Et så dyrt abonnement for en fotoapp har vi ikke sett før. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

TechCrunch omtalte problemet allerede for ett år siden. Apples retningslinjer for utviklere er tydelige på at man ikke har lov å lure brukerne inn i abonnementer og at man må være tydelige på pris.

Forbrukerrådet: - Fremstår spekulativt

Ettersom Gradient er en såpass ny app, har Forbrukerrådet foreløpig ikke fått noen henvendelser om den.

- Dette fremstår som en ganske typisk abonnementsfelle som det er vanskelig å komme seg ut av. Den bruker alle de klassiske triksene for å få deg til å si ja, med kort prøveperiode og brukervilkår i liten skrift, sier Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, til Dinside.

Finn Myrstad er fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
Finn Myrstad er fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Myrstad understreker dog at de ikke har sett på om Gradient bryter loven, og sier det heldigvis fremgår ganske tydelig at du må betale.

- Jeg skal ikke spekulere i hvorfor det koster så mye, men det virker veldig spekulativt. På generell basis er vårt råd til forbrukere å være veldig obs på apper som er veldig hypa, sier Myrstad.

Hvis man er usikker på om en app er trygg, kan brukeromtalene være et lurt sted å sjekke, ifølge fagdirektøren. Flere av tilbakemeldingene til Gradient nevner nettopp dette med abonnementsprisen.

Myrstad sier fremveksten av appene som bruker ansiktsgjenkjenning er problematisk, særlig fordi utviklingen går så raskt.

- En bør tenke seg om før en laster ned. Mange apper har dessverre forretningsideer som er ganske spekulative. Ansiktet og fingeravtrykket vårt et helt unikt. Plutselig kan en slik app bruke bildene våre til en ansiktsgjenkjenningstjeneste som brukes til helt andre ting.

Siden det går så fort, kan det også være vanskelig for myndighetene og andre å reagere raskt nok.

- På generell basis skulle vi ønske at Apple og Google gjorde mer for å beskytte kundene, og at de reagerte raskere med å fjerne apper som er på kanten, sier Myrstad til Dinside.

Føler du deg lurt etter å ha lastet ned en app som Gradient, oppfordres du å ta kontakt med Forbrukerrådet for å ta saken videre.

Slik sier du opp abonnementet

Har du takket ja til en gratis prøveperiode, kan det være lurt å si opp abonnementet med en gang.

Har du iPhone, må du åpne App Store-appen, trykke på profilbildet oppe til høyre, trykke på Abonnementer og velge den aktuelle appen, for eksempel Gradient. Så trykker du på knappen Avslutt abonnement nederst på skjermen.

Har du Android-telefon, må du åpne Play Butikk-appen, sveipe til høyre for å få opp innstillinger og velge Abonnementer. Deretter velger du Gradient, og trykker så på Si opp abonnement.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer