Samsung DeX

Denne boksen gjør mobilen om til en datamaskin

For dem som bare trenger en enkel hjemme-PC kan kanskje DeX være en løsning. Hvis du også kjøper ny telefon, da.

RUND: Samsung DeX tar ikke mye plass på skrivebordet, men er heller ingen designperle. Foto: Gaute Beckett Holmslet
RUND: Samsung DeX tar ikke mye plass på skrivebordet, men er heller ingen designperle. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig som Samsung lanserte S8 og S8+, ble også dockingstasjonen DeX sluppet. Det vil si, DeX er ikke bare en dockingstasjon, den gjør at du kan bruke S8-telefonen som datamaskin.

Microsoft har allerede et lignende, om ikke identisk, produkt i Continuum, som vi også har testet tidligere.

Konseptet er jo i og for seg genialt og fremtidsrettet – hvem vil vel ikke ha en hverdag hvor alt du trenger er mobilen du har i lomma? Bort med store kabinett under pulten – alt du trenger er en liten boks, skjerm, tastatur og mus.

Ja, og mobilen, selvfølgelig.

Liten, lett og kjølig

På en pressekonferanse i London uka før lanseringen fikk vi en kort demonstrasjon av Samsung DeX, og ble egentlig litt imponert.

Samtidig merket vi oss at DeX hadde litt billig-preg med tanke på byggekvalitet. Det er mye plast, men dette holder til gjengjeld vekten nede med tanke på portabilitet.

Utseendemessig klarer den seg greit. Når den ikke er i bruk er den bare en rund, svart boks, mens toppen «vippes» opp når telefonen skal dokkes. Den er ingen designperle, men skjemmer heller ikke ut skrivebordet.

Bak på boksen er det blant annet to vanlige USB-innganger til for eksempel mus og tastatur, en nettverksinngang og HDMI-port (4K).

Innebygget i boksen er det også en kjølevifte, slik at telefonen ikke skal overopphetes mens den er i bruk.

PÅ PLASS: Slik ser det ut når S8 står i dockingstasjonen. Foto: Gaute Beckett Holmslet
PÅ PLASS: Slik ser det ut når S8 står i dockingstasjonen. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Godt førsteinntrykk

Brukeropplevelsen så rask og enkel ut, multitaskingen virket som den gikk smertefritt og vekslingen mellom mobil- og desktopmodus gikk forholdsvis raskt.

Vi besøker Samsung og ser på de nyeste nettbrettene på MWC. Vis mer

Problemet oppstår når programmene på mobilen skal oppføre seg som desktop-programmer, om de i det hele tatt er kompatible med løsningen. Nevnte Continuum mangler for eksempel funksjoner som Silverlight og Flash, som i stor grad brukes til videoavspilling i nettlesere og andre funksjoner.

Ved lansering hadde de et begrenset utvalg apper tilgjengelig, men lovet at flere ville komme.

Avspilling av videoinnhold skjer for øvrig i maks full-HD (1920x1080) gjennom DeX-grensesnittet, men du kan også velge å speile mobilskjermen, og da kan du se innhold i 4K.

KLASSISK: Grensesnittet i DeX-modus vil nok ikke føles fremmed. Foto: Gaute Beckett Holmslet
KLASSISK: Grensesnittet i DeX-modus vil nok ikke føles fremmed. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Viktig samarbeid

Her virker det som Samsung har det samme problemet – det var kun et utvalg apper som foreløpig var klare for bruk med DeX da vi fikk den demonstrert, blant annet Microsofts Office-pakke.

Men de hadde en viktig funksjon på plass: Citrix.

Med Citrix kan brukeren få tilgang til et virtuelt skrivebord, og dermed bruke Windows-apper nærmest som vanlig, bare i et eget vindu i Citrix-vinduet.

Dette betyr at de har et godt salgsargument overfor bedriftsmarkedet, i det minste. Ansatte som er litt på farten vil i praksis kunne reise rundt med en mobiltelefon og DeX, koble seg på projektor for presentasjoner og kan for eksempel bruke hotell-TVen som dataskjerm hvis de skal jobbe litt mens de er på rommet.

Akkurat hvor godt DeX presterer, programutvalg og hvor relevant den vil være for den vanlige forbruker, vil vi komme tilbake til etter at vi har fått testet den.

DeX kommer i butikkene samtidig som Samsung Galaxy S8, altså i slutten av april. Den får en veiledende pris på 1.499 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer