Skjerm i solskinn

Denne skjermen ser du faktisk BEDRE i sola

Helt overlegent mobil, nettbrett og PC.

SJEFEN I SOLA: Amazons Kindle-lesebrett blir faktisk enda mer lesbar i direkte solskinn enn inne i stua. For lesehesten er dett eller andre e-boklesere førstevalget på stranda. Foto: Tore Neset
SJEFEN I SOLA: Amazons Kindle-lesebrett blir faktisk enda mer lesbar i direkte solskinn enn inne i stua. For lesehesten er dett eller andre e-boklesere førstevalget på stranda. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen enkle grep kan gjøre det lettere å bruke skjermene på de digitale dingsene i sola.

Ett produkt egner seg aller best om du vil lese bøker, dokumenter og andre lange tekster i finværet.

Langlesing i solsteiken

Amazons Kindle-lesebrett er først og fremst laget for lesehester med interesse for skjønnlitteratur og fagbøker. Dette og andre lesebrett (det finnes mange flere) har store fordeler når du ligger på stranda i solsteiken eller sitter i en fluktstol under en skyfri himmel.

Teknologien som brukes på disse skjermene er slik at jo mer lys som faller på skjermen, desto tydeligere tre bokstavene fram. Akkurat som en vanlig papirbok, og stikk motsatt av skjermen på for eksempel en mobil.

MER ENN AMAZON-BØKER: Teksten på de fleste nettsider kan sendes til Kindle. Det samme kan norske e-bøker og så godt som alle typer dokumenter. Foto: Tore Neset
MER ENN AMAZON-BØKER: Teksten på de fleste nettsider kan sendes til Kindle. Det samme kan norske e-bøker og så godt som alle typer dokumenter. Foto: Tore Neset Vis mer

I tillegg til e-bøkene du kjøper fra Amazons enorme utvalg, kan du også overføre dokumenter som pdf-filer og innholdet på nettsider til nettbrettet.

Også norske e-bøker kan nå enkelt overføres til Amazons lesebrett. Tidligere var dette litt omstendelig, men nå har de aller fleste e-bokhandlerne «send til Kindle» som valg når du kjøper.

Ifølge brukerne selv er Kindle Fire, Amazons fullblods nettbrett «med alt», ikke stort bedre i solskinn enn iPad og andre nettbrett.

NORSK KONKURRENT: Kibano selges gjennom norske bokhandlere. Det skal fungere like bra i direkte sollys som Kindle. Foto: Norli
NORSK KONKURRENT: Kibano selges gjennom norske bokhandlere. Det skal fungere like bra i direkte sollys som Kindle. Foto: Norli Vis mer

Forsvinner i bestemt vinkel

Å snu seg vekk fra sola eller gå i skyggen er jo den åpenbare løsningen på det som kanskje egentlig er et ikke-problem.

Men det finnes situasjoner der du ikke slipper unna det skarpe lyset. Da er kan solbriller kunne dempe lyset fra sola såpass at bildet trer tydeligere fram.

Men noen skjermer og solbriller passer rett og slett ikke sammen. Har du et par polariserte solbriller, blir mange skjermer helt svarte når du ser på dem i en bestemt vinkel, slik animasjonen under viser:

- Når et polariseringsfilter legges motsatt vei av filteret i skjermen, blir lyset blokkert, forklarer optiker Arvid Krogh hos Krogh Optikk på Majorstuen i Oslo.

Han mener likevel at polariserte solbriller kan ha en god effekt på lesbarheten.

- Å redusere refleksene og øke kontrasten kan jo være et poeng. Likevel selger vi polariseringsbriller først og fremst til bruk på sjøen. Tidligere var det en mote-greie, men i dag har denne solbrilletypen i dag endt opp som et nisjemarked.

FORSKJELL: Noen mobilskjermer fungerer helt fint med polariserte solbrinner. Andre, som denne, «forsvinner» når bildet vises vannrett. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
FORSKJELL: Noen mobilskjermer fungerer helt fint med polariserte solbrinner. Andre, som denne, «forsvinner» når bildet vises vannrett. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Krogh vil heller anbefale en mørk brille til de som ønsker å sjekke Facebook eller lese nettaviser på stranda eller andre steder der det er vanskelig å finne skygge.

- Det beste rådet jeg kan gi, er at du prøver ut hvordan brillen virker i praksis med skjermen din. Lån den med deg ut i solskinnet, så ser du hvordan den fungerer.

Skru opp lys og kontrast

Den mest originale løsningen på sol-problemet for PC-brukere vi så langt har sett, er solhatten.

Å øke lysstyrke og kontrast er mye enklere, og dessuten gratis. Dette kan gjøres enkelt i innstillingene på de aller fleste digitale dingser. Ulempen er likevel at du i samme slengen øker batteriforbruket.

SOLHATT TIL LAPTOP-EN: Noen bruker bare et håndkle, men du får kjøpt løsninger som gjør det mulig å bruke den bærbare PC-en utendørs i sola.
SOLHATT TIL LAPTOP-EN: Noen bruker bare et håndkle, men du får kjøpt løsninger som gjør det mulig å bruke den bærbare PC-en utendørs i sola. Vis mer

Har du en eldre PC med matt skjerm liggende, vil denne sannsynligvis være langt letter å se i solskinnet enn skjermer med reflekterende glass. Den siste typen har vært dominerende siden midten av 2000-tallet, og er nå så godt som enerådende.

Dermed må folk i dag i større grad myse på skjermen i sola enn tilfellet var med de gamle laptop-skjermene dengang da.

NY TEKNOLOGI: Denne strukturen kan komme til å revolusjonere alle typer skjermer når det gjelder sollys. Foto: Shin-Tson Wu, College of Optics and Photonics, University of Central Florida
NY TEKNOLOGI: Denne strukturen kan komme til å revolusjonere alle typer skjermer når det gjelder sollys. Foto: Shin-Tson Wu, College of Optics and Photonics, University of Central Florida Vis mer

Lover mye bedre skjermer

Den gode nyheten er at vitenskapen er i ferd med å løse problemet. I juni i fjor presenterte Shin-Tson Wu og hans forskerteam ved University of Central Florida i USA en lovende, ny skjermteknologi som ser ut til å kunne gi svært mye høyere lysstyrke i direkte sollys enn dagens skjermer, uten å tappe mobilen eller PC-en for batteri.

Hemmeligheten ligger i å redusere refleksene. Mens en ny iPhone i dag reflekterer 4,4 prosent av lyset på utsiden, vil de nye skjermene bare reflektere 0,23 prosent.

Forskerne tok utgangspunkt i synet til møll. Øynene på dette insektet er dekket med et mønster av antireflekterende nanostrukturer som gjør det mulig å se i mørket og forhindre at øyerefleksjoner blir oppfanget av rovdyr.

Andre forskere har tidligere eksperimentert med å bruke mølløye-lignende nanostrukturer for å redusere sollyset reflektert fra overflaten av solceller. Wu mener altså at samme teknikk også skal kunne fungere på mobile skjermer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer