Derfor bør du bruke Googles apper på Android-telefonen

I tilfelle noe går galt, er det smart å ha de viktigste dataene dine i skyen.

HVILKEN SKAL DU VELGE? Har du en Android-mobil har du ofte to av samme type app installert, deriblant nettleser, fotogalleri og notatapp. Er det noen grunn til å velge den ene over den andre? Ja, definitivt! Foto: KIRSTI ØSTVANG
HVILKEN SKAL DU VELGE? Har du en Android-mobil har du ofte to av samme type app installert, deriblant nettleser, fotogalleri og notatapp. Er det noen grunn til å velge den ene over den andre? Ja, definitivt! Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens en iPhone bare kommer med ett sett med apper laget av Apple, kommer en Android-telefon gjerne med to av samme app, for eksempel to nettlesere, to e-postklienter, to notatapper og så videre.

Selv om det er Google som står bak Android-operativsystemet, har mange av telefonprodusentene i årevis foretrukket å lage sine egne app-alternativer til brukerne, av forskjellige årsaker.

Les våre siste mobiltester

Mange har dobbelt opp

For eksempel kommer en Samsung-telefon med en nettleser kalt Internett, mens Google har nettleseren Chrome. Så har den sørkoreanske mobilprodusenten en notatapp kalt Notat, mens Google har en app ved navn Keep for å skrible ned ideer og den slags.

I tillegg finner du Samsung-appen Galleri, hvor alle bildene dine lagres, som har sitt motsvar i Google Foto. For å ikke glemme S Planner, som er alternativet til Google Kalender.

SJEKK APP-SKUFFEN: Googles apper er ofte plassert i en egen mappe i den såkalte app-skuffen på Android-telefoner (noen merker, som Huawei, har alle appene på hjemskjermen, som på iPhone). Noen av Google-appene ligger også med de andre standard-appene, som på denne Samsung-telefonen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SJEKK APP-SKUFFEN: Googles apper er ofte plassert i en egen mappe i den såkalte app-skuffen på Android-telefoner (noen merker, som Huawei, har alle appene på hjemskjermen, som på iPhone). Noen av Google-appene ligger også med de andre standard-appene, som på denne Samsung-telefonen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Det finnes også enda flere eksempler, og det er bare på Samsungs telefoner. Det samme er tilfellet på Android-mobiler fra Sony, LG, HTC og så videre, selv om vi i senere tid har sett at produsentene dropper sine egne apper fullstendig.

LES OGSÅ: Slik velger du standardapp i Android

Kan være kjekt

At det er dobbelt opp med apper på Android-telefonen er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

Som bruker gir det deg flere valgmuligheter rett ut av boksen, uten at du trenger å bruke tid på å grave frem andre alternativer dersom du ikke liker den ene appen som er forhåndsinstallert på telefonen.

Hvilken av de to appene som er best, kommer nok også an på hvem du spør.

Noen foretrekker produsentens apper, kanskje fordi de ikke er så bevandret i Android-verden og bare bruker det som ligger på hjemskjermen når de starter opp mobilen for første gang.

Så er produsentens apper ofte godt tilpasset utseendet på resten av operativsystemet på telefonen, slik at de kanskje ser bedre ut. Noen av dem oppleves kanskje også som bedre.
Det hender også de har unike funksjoner du ikke finner hos Google.

LES OGSÅ: 13 Android-apper vi installerer med en gang

Fordelen med å velge Google-appene

Vi har lenge foretrukket Android-skaperens apper, og mener det er gode grunner til at du bør vurdere å gjøre det samme.

Den store fordelen i våre øyne er at du som fullverdig Google-bruker synkroniserer mye av dataene dine mot den såkalte skyen, altså på internett, slik at de ikke går tapt dersom mobilen skulle gå i stykker eller bli stjålet.

Noen eksempler:
Med nettleseren Chrome får vi tatt vare på bokmerkene våre, ikke bare med tanke på backup, men også slik at vi får tilgang til de samme bokmerkene på PC-en. Det er til og med mulig å åpne faner du har åpne på andre enheter, noe som ofte er praktisk, da man slipper å lete opp siden igjen.

Ved å bruke Google Keep i stedet for Samsungs Notat-app, lagres også notatene våre i skyen. Her kunne vi riktignok bruk eksempelvis Microsoft OneNote, Evernote og lignende i stedet.

Sverger du fortsatt til gode, gamle musikkfiler fremfor musikkstrømming, kan du bruke Google Play Music-appen, som kan lagre opptil 50.000 av dine egne låter i skyen, slik at du kan høre på dem fra hvor som helst. Det får du ikke gjort med Samsungs Musikk-app.

LES OGSÅ: Endelig trenger man bare én e-post-app på Android-telefonen

Aller viktigst: Tar vare på de viktige bildene

GENIALT MED GOOGLE FOTO: Noe av det beste med Googles bildeapp er sikkerhetskopiering av bildene i skyen. Da er du sikret dersom telefonen skulle havne på avveie. Foto: KIRSTI ØSTVANG
GENIALT MED GOOGLE FOTO: Noe av det beste med Googles bildeapp er sikkerhetskopiering av bildene i skyen. Da er du sikret dersom telefonen skulle havne på avveie. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Den aller viktigste appen etter vår mening er dog Google Foto, som sørger for at vi får sikkerhetskopiert bildene våre i skyen, slik at de ikke forsvinner dersom mobilen gjør det.

Da slipper vi også å styre med å måtte manuelt overføre bildene til PC-en med jevne mellomrom, noe vi må gjøre dersom vi bruker Samsungs Galleri-app. Og vi vet dessverre alle hvor usedvanlig lett det er å glemme å sikkerhetskopiere innhold på egenhånd.

Alternativt går det an å bruke eksempelvis Dropbox eller Microsoft OneDrive til å sikkerhetskopiere bildene.

LES OGSÅ: Sikkerhetskopiér mobilbildene på nettet

Jo da, Samsung tilbyr backup

FLERE MULIGHETER: På en Samsung-mobil kan du velge om du vil sikkerhetskopiere data med både Samsung- og Google-konto. De sikkerhetskopierer dog ikke de samme dataene, så det kan faktisk være lurt å bruke begge. Foto: KIRSTI ØSTVANG
FLERE MULIGHETER: På en Samsung-mobil kan du velge om du vil sikkerhetskopiere data med både Samsung- og Google-konto. De sikkerhetskopierer dog ikke de samme dataene, så det kan faktisk være lurt å bruke begge. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Siden vi har brukt Samsung-telefon som eksempel i denne saken, er det verdt å nevne at Samsung har en backuptjeneste hvor du kan sikkerhetskopiere noe innhold, som innstillinger for internett, kalender, kontakter, notater og tastaturdata (bare gå til Innstillinger > Sikkerhetskopier og nullstill for å aktivere).

Men denne tjenesten tar ikke alt. Du må/bør supplere med sikkerhetskopiering til Google-kontoen.

Med Google-konto, får du sikkerhetskopier innhold, data og innstillinger, noe som ifølge Greenbot innebærer applikasjonsdata, Wi-Fi-passord og diverse telefoninnstillinger.

Så er det sikkert noen som tenker at når Samsung likevel tilbyr noe backup, hva er vitsen med å bruke Google-appene da?

Lettere å bytte mobilmerke

Hvis du noensinne skulle bytte Android-merke, for eksempel fra Samsung til LG, trenger du bare å logge inn med Google-kontoen din, i stedet for å måtte finne nye måter å få overført innhold fra den ene mobilprodusenten til den andre.

Alle Googles tjenester er nettbaserte, slik at du får synkronisert innholdet fra disse til telefonen på noen få strakser.

PS: Google sikkerhetskopierer heller ikke alt på Android-telefonen, deriblant tekstmeldinger og telefonlogger, men for dette kan du bruke en app som SMS Backup & Restore (Google Play, gratis).

LES OGSÅ: 15 tips til deg med Galaxy S7

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer