Derfor bør du ikke kjøpe 16GB iPhone 6S

Velg heller 64GB-modellen.

KOMMER I MORGEN: Apples nye iPhone-er er straks i norske butikker. Men det er spesielt én ting du bør tenke på før du kjøper. Foto: APPLE
KOMMER I MORGEN: Apples nye iPhone-er er straks i norske butikker. Men det er spesielt én ting du bør tenke på før du kjøper. Foto: APPLE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I morgen, fredag 9. oktober, kommer iPhone 6S og 6S Plus i salg i Norge.

Vår test blir ikke klar før i neste uke, men frem til da, har vi likevel et kjøpsråd til deg som nå vurderer eller har bestemt deg for å kjøpe en av de nye iPhone-modellene.

Uansett om du velger standard-utgaven iPhone 6S med 4,7 tommer stor skjerm eller den store utgaven iPhone 6S Plus med 5,5 tommer stor skjerm, mener vi du bør unngå å kjøpe den billigste 16GB-varianten.

Hvorfor, spør du? Jo, for det er mest sannsynlig altfor lite.

LES OGSÅ: Apple Watch til Norge i oktober

Hvor mye trenger jeg, da?

HVA TAR OPP PLASS? I iPhone-innstillingene dine kan du sjekke hvor mye plass de ulike appene dine bruker. På undertegnedes telefon er det podkaster som er den største syndebukken. Foto: KIRSTI ØSTVANG
HVA TAR OPP PLASS? I iPhone-innstillingene dine kan du sjekke hvor mye plass de ulike appene dine bruker. På undertegnedes telefon er det podkaster som er den største syndebukken. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


iPhone 6S og 6S Plus fås kjøpt i tre forskjellige utgaver med tanke på lagringskapasitet: 16, 64 og 128 GB.

Hvor mye lagringsplass du trenger, kommer selvsagt an på ditt bruksmønster. Har du enkle behov, og bruker telefonen mest til å ringe, sende tekstmeldinger, sjekke Facebook og så videre, vil 16GB kanskje være tilstrekkelig.

Har du installert mange apper og spill, tar mange bilder, lagrer mye musikk og så videre, trenger du antagelig mer.

Ifølge Wired tar for eksempel et grafikktungt spill som Infinity Blade III opp nesten 2GB, mens en HD-film som Pitch Perfect 2, tar opp 5GB. Merk også at selve operativsystemet opptar ganske stor plass, og at ledig plass på en 16GB-telefon rett ut av boksen vil være rundt 10GB.

I tillegg kommer de nye iPhone-modellene med et 12-megapiksel kamera, opp fra 8 megapiksler i iPhone 6 og 6 Plus, hvilket gjør at bildene vil ta opp mer plass enn tidligere, skriver Wired. Den nye Live Photos-funksjonen lagrer dessuten noen sekunder med video tilknyttet hvert bilde og er aktivert som standard (men kan deaktiveres).

For å ikke snakke om at det er mulig å ta opp video i 4K, noe som i hvert fall vil spise opp megabytene. Bitraten er nemlig såpass høy at ett minutt 4K-video tar opp 375MB lagringsplass på telefonen.

LES OGSÅ: Slik er iPhone 6S og 6S Plus

Stive priser

Ved kjøp av ny mobil, er det nok en del som velger modellen med minst lagringsplass, av den åpenbare grunnen at den er billigst.

Når iPhone er såpass dyr som den er, vil det kanskje være enda lettere å tenke sånn.

MANGE ALTERNATIVER: Ikke bare får du Apples nye iPhone i to størrelser, den kommer i tre forskjellige versjoner med tanke på lagringskapasitet samt fire forskjellige farger. Foto: APPLE
MANGE ALTERNATIVER: Ikke bare får du Apples nye iPhone i to størrelser, den kommer i tre forskjellige versjoner med tanke på lagringskapasitet samt fire forskjellige farger. Foto: APPLE Vis mer


iPhone 6S koster 7.390 kroner for 16GB-utgaven, 8.490 kroner for 64GB-utgaven og 9.590 kroner for 128GB-utgaven.

Plus-utgaven koster som vanlig rundt tusen kroner mer, eller for å være helt nøyaktig henholdsvis 8.490 for 16 GB, 9.590 for 64 GB og 10.690 kroner for 128 GB-utgave.

Gå for 64GB i stedet

1.100 kroner skiller det altså mellom de ulike modellene.

Ikke en ubetydelig sum penger, men vei det opp mot tiden du vil bruke på å sørge for at din iPhone-lagringplass ikke går tom, før du gjør ditt endelige valg.

Har du råd, mener i hvert fall vi at du bør legge de ekstra pengene på bordet for 64GB-utgaven. Som Gottabemobile skriver, blir 128GB unødvendig mye for folk flest.

LES OGSÅ: Android får full støtte for minnekort

Ikke helt håpløst

Skulle du gå for 16GB-modellen, er det dog ikke helt kjørt.

Apple har introdusert en ny funksjon i iOS 9 kalt "app thinning", som gjør at apper ikke tar opp mer plass enn de må. Les mer om det her.

Tar du mye bilder, kan du velge å lagre bildene i iCloud og skru på en innstilling for å "optimalisere iPhone-lagring", som gjør at hvis det er lite ledig plass på iPhone, blir bilder og videoer med full oppløsning automatisk erstattes med optimaliserte (mindre plasskrevende) versjoner.

Wired har flere plassbesparingstips i sin artikkel her.

LES OGSÅ: Brukt iPhone 4 fra butikken - godt kjøp eller ikke?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer