Stopp app-abonnementene

Derfor bør du være på vakt for «Kjøp i app»

Godt skjulte app-abonnementer gir skaperne millioner av kroner hvert år.

SJEKK ABONNEMENTENE: Flere apper lurer deg nærmest til å tegne dyre abonnementer. Foto: Pål Joakim Pollen
SJEKK ABONNEMENTENE: Flere apper lurer deg nærmest til å tegne dyre abonnementer. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En gjennomgang av den norske «mest innbringende»-lista i App Store viser at bare én av de 100 mest innbringende appene faktisk koster penger, og det er Minecraft til 75 kroner på en hederlig 60. plass.

Resten er gratis å laste ned, men baserer seg da på kjøp i appen – enten i form av engangskjøp eller abonnementer. På toppen troner kjente storheter som Tinder, Netflix, Spotify, Candy Crush, Viaplay, Fortnite og så videre.

Men det finnes også noen overraskelser nedover. En horoskop-app på 11. plass, IP-telefon-appen Color your call på 18. plass og nok en astrologi-app på 31. plass.

Dyre abonnementer

Grunnen er ganske enkel: Selv om appene er gratis å laste ned, er abonnementene dyre. De to første appene koster for eksempel henholdsvis 155 kroner og 129 kroner i uka (!), mens VIP-medlemsskap i sistnevnte belaster kredittkortet ditt med 519 kroner.

Det hadde for så vidt vært fair nok dersom folk velvillig betalte, men Techcrunch og Forbes har løftet frem flere eksempler på hvordan enkelte apper nærmest klarer å kamuflere at man faktisk starter et dyrt abonnement, via «Free trial»-knapper og den slags, der man må følge med på det som står i liten skrift.

Ja, noen trykker til og med på hjemknappen for å komme ut av det, for så å oppleve at alt de gjorde var å bekrefte kjøpet med fingeravtrykksleseren.

En av de mest innbringende appene i USA, og som omtales i Techrunch-artikkelen, er Scanner App, som ifølge Sensor Tower raker inn over 100 millioner kroner årlig. Det er mye for en app som kan brukes til å knipse bilder av dokumenter og lage PDF-filer av dem, og som det finnes dusinvis av alternativer til.

Lenger ned på listen er en app for å lese QR-koder, der et abonnement koster 156 dollar i året (over 1.200 kroner). Det er for øvrig noe iPhone-kameraet kan gjøre rett ut av boksen, uten å måtte laste ned en app i det hele tatt.

For selv om du takker ja til en gratis prøveperiode, takker du samtidig ja til å fortsette abonnementet mot betaling etterpå, og ofte er det kun snakk om noen få dager med utprøving før abonnementet begynner å tikke.

Sjekk abonnementene dine!

Har du en Android-telefon er det lett å få oversikt over hvilke abonnementer du betaler for. Her er det bare å åpne Play butikk-appen og så velge «abonnementer» direkte fra hovedsiden.

Men Techcrunch kritiserer Apple for hvor tungvint det er å finne frem til oversikten over hvilke abonnementer du betaler for, selv om de riktignok valgte den tyngste veien dit - via innstillinger-appen på telefonen.

En litt raskere måte:

SJEKK ABONNEMENTENE: Trykker du som omtalt over (og under) kan du se om du har noen aktive app-abonnementer på iPhone. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
SJEKK ABONNEMENTENE: Trykker du som omtalt over (og under) kan du se om du har noen aktive app-abonnementer på iPhone. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer
  1. Åpne App store-appen
  2. Trykk på profilbildet ditt øverst til høyre
  3. Trykk på kontonavnet øverst
  4. Skroll ned til abonnementer og trykk der

Nå får du en oversikt over aktive abonnementer, og de kan avsluttes fra samme sted.

Fant du noen overraskelser?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer