Kommentar:

Derfor er AirPods Apples beste nyhet på mange år

Det er en grunn til at «alle» går rundt med Apples trådløse ørepropper.

GENIALE ØREPROPPER: Apple har fått tyn for utseendet på AirPods, men designet er kanskje lurere enn man skulle tro. Innvendig er det masse smart teknologi som gir mye bra funksjonalitet, uten at proppene føles store og klumpete. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GENIALE ØREPROPPER: Apple har fått tyn for utseendet på AirPods, men designet er kanskje lurere enn man skulle tro. Innvendig er det masse smart teknologi som gir mye bra funksjonalitet, uten at proppene føles store og klumpete. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Mobilen er i ferd med å bli helt trådløs. Jo da, det har den for så vidt alltid vært, men i løpet av noen år blir det helt slutt på å stikke i diverse plugger for å få strøm, lyd og annet.

Apple startet nedtrappingen allerede i 2016, da de fjernet lydutgangen på iPhone 7, til stor oppstandelse, riktignok. Kanskje er det derfor de ennå ikke har tatt vekk Lightning-utgangen, med alt oppstyret rundt 12-tommer MacBook med kun én USB-C-port ferskt i minne.

iPhones Lightning-utgang forsvinner nok før resten av verden er klar for det uansett. Men siden Apples trådløse AirPower-lader, som skal kunne lade både iPhone, AirPods og Apple Watch samtidig, fortsatt ikke er kommet i salg, snart ett år etter siden den ble lansert, blir det kanskje senere enn selskapet har sett for seg.

(Hvis du også venter på laderen, skal målet nå være å få den salgsklar til september, hevder Bloomberg.)

En bestselger

Da Apple lanserte sine trådløse ørepropper AirPods for snart to år siden, fikk selskapet mye tyn fordi man mente 1) folk faktisk ville bruke kablede hodetelefoner og 2) de så kjempeteite ut.

Ok, du vil kanskje fortsatt få noen blikk om du går rundt med AirPods, men i så fall vil du kunne nikke anerkjennende til likesinnede. Jeg ser daglig flere personer på vei til og fra jobb med Apples trådløse ørepropper (de er ikke til å forveksle med noen andre, kanskje bortsett fra Huaweis skamløse kopi), og de har vært utsolgt i butikker i både Norge og resten av verden.

I august i fjor viste tall fra analysebyrået NDP at Apple hadde kapret 85 prosent av salget for trådløse ørepropper i USA siden de ble lansert desember 2016.

Beste siden Touch ID

Apple har blitt offer for egen suksess, kanskje særlig etter lanseringen av iPhone i 2007. Det har vært skyhøye forventninger om at de skal komme med noe revolusjonerende ved hver eneste produktlansering, og antiklimaks når det «bare» var en liten oppgradering (mens ryktene påstod noe helt annet).

Men av og til kommer revolusjonen sakte (eller så må man kanskje prøve produktet en stund før man får et ordentlig inntrykk av det).

Vi ga AirPods en firer på terningen da vi testet dem.

Etter å ha brukt dem daglig i snart et halvt år, synes jeg de er Apples beste nyhet på mange år (før der var jeg mest imponert av Touch ID-fingersensoren, som endelig fikk folk til å låse telefonene sine).

LIGGER TRYGT: Airpods lader i etuiet sitt, som også har magneter innabords slik at de ikke faller ut så lett. Foto: Pål Joakim Pollen
LIGGER TRYGT: Airpods lader i etuiet sitt, som også har magneter innabords slik at de ikke faller ut så lett. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Usedvanlig enkle å bruke

Ikke fordi de er så himla pene, men fordi de funker, og de funker uten masse styr. Jeg kan ta dem ut av ladeboksen, putte dem i ørene, og vips, er de kobla til iPhonen min, og jeg kan begynne å høre på musikk eller en podkast. Hver gang. Det er gøy å bruke dem.

Jeg har prøvd en del trådløse ørepropper de siste årene, og felles for de andre er at det er et styr uten like å koble de til via Bluetooth. Det er ikke så gøy med trådløse ørepropper når du alltid må inn i innstillingene på mobilen for å få de til å fungere. Sånn er det aldri med AirPods.

Jeg kan dessuten bruke dem når jeg går rundt leiligheten min uten å miste forbindelsen med iPhonen som ligger i et annet rom.

Og ladeetuiet (trådløse ørepropper i dag kommer som regel med et slikt) er av den mindre og enklere sorten (det er ikke masse prøving og feiling for å putte proppene rett vei).

Egen Apple-brikke

Det som skiller AirPods fra tradisjonelle trådløse ørepropper er at de bruker en trådløsbrikke fra Apple kalt W1. Ifølge iDownloadBlog er den basert på Bluetooth-teknologi, men selskapet har lagt til egen teknologi som blant annet gir sømløs paring med Apple-enheter.

LETT Å SETTE OPP: For å koble AirPods til iPhone, er det bare å åpne lokket på ladeetuiet og trykke på "Koble til"-knappen som dukker opp på en lignende dialogboks som dette. Når du har paret proppene med mobilen, vil du få batteristatus når du åpner det samme lokket. Foto: Kirsti Østvang
LETT Å SETTE OPP: For å koble AirPods til iPhone, er det bare å åpne lokket på ladeetuiet og trykke på "Koble til"-knappen som dukker opp på en lignende dialogboks som dette. Når du har paret proppene med mobilen, vil du få batteristatus når du åpner det samme lokket. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

En annen kjekk detalj: når du setter opp AirPods med en iOS-enhet, settes de automatisk opp med din bærbare Mac, Apple Watch eller til og med Apple TV, så lenge de er koblet til med samme iCloud-konto.

AirPods har også sensorer som aktiverer Siri eller automatisk pauser musikken når du prikker på dem. Nyttigere enn det høres ut som. Men du kan også bare ta dem ut om noen snakker til deg, så stopper musikken av seg selv.

Selv hifi-entusiaster liker dem

Men hva med lyden da? Apple er jo ikke akkurat berømte for eksepsjonelt god lyd i sine kablede EarPods-ørepropper (som riktignok høres relativt bra ut med tanke på at de bare følger med i esken). Som vi skrev i vår opprinnelige test, høres AirPods faktisk bedre ut.

«Lyden har god fylde og ganske imponerende bass; vel å merke om du får dem til å sitte godt i øret. De er dog ikke spesielt isolerende, og i støyfulle miljøer er du nødt til ha volumet ganske høyt for å overdøve omgivelsene.

Du kan lett finne bedre lyd til 1.800 kroner, for å si det sånn, men så betaler du selvsagt for at disse øreproppene er svært lette (fire gram) og fullstendig trådløse.»

Ja, selv Dinsides hifi-entusiast Tore Neset liker å ha AirPods. Jeg som ikke er så kresen igjen har aldri tenkt på at lyden er dårlig.

AVANSERT: Apple har pakket mye teknologi inn i Airpods, som både kan spille musikk og brukes til handsfree. De har dessuten optiske sensorer som pauser musikken om du tar dem ut av øret. Foto: Pål Joakim Pollen
AVANSERT: Apple har pakket mye teknologi inn i Airpods, som både kan spille musikk og brukes til handsfree. De har dessuten optiske sensorer som pauser musikken om du tar dem ut av øret. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

AirPods er glimrende til handsfree-bruk. Det er bare å prikke to ganger i øret, gi en ringekommando og så prate med motparten uten å ha en ledning med mikrofon dinglende foran munnen.

De er i tillegg supre til trening. De er ikke store og klumpete som de fleste trådløse sportsørepropper fremdeles er. De sitter dessuten godt i mine øre, selv om vi vet andre har problemer med å bruke dem.

Og batteritiden? Jeg går sjelden tom for strøm. Jeg lader opp etuiet med jevne mellomrom, typisk når jeg kommer på jobb, slik at proppene alltid lades fullt opp når jeg ikke bruker dem. Det er dessuten mulig å lade opp én AirPod av gangen, og bruke den andre, om det kniper.

Jeg har til gode å miste en AirPod, selv om man kanskje ser for seg at trådløse ørepropper er lette å miste (jeg har dog måtte sjekke Finn iPhone-appen, for å så oppdage at de er hvor jeg befinner meg 🤷♀️).

- Blir vanntette og får støykansellering

Som det ofte er i teknologiverden, ser det kanskje ut som andregenerasjon AirPods blir et enda bedre kjøp.

SLUTT PÅ KABELKRØLL: Noe av det beste med AirPods? Aldri mer dette. Foto: Kirsti ØSTVANG
SLUTT PÅ KABELKRØLL: Noe av det beste med AirPods? Aldri mer dette. Foto: Kirsti ØSTVANG Vis mer

Ifølge Bloomberg kommer oppdaterte ørepropper neste år, og de vil være både vanntette og få støykansellering.

Det første vil være spesielt hyggelig for meg, for min sønn på 1,5 år elsker å putte dem i munnen sin. Å kunne stenge ut lyd vil dessuten komme godt med på kontoret eller når man skal ut og fly.

Får høreapparat-funksjoner

Jeg synes også det er spennende at AirPods får en såkalt Live Listen-funksjon, også kjent som Direktelytting, når iOS 12 kommer til høsten.

Ifølge TechCrunch er dette en funksjon Apple lanserte i 2014 som gjør det mulig for iPhone-brukere med høreapparat å høre en samtale i et rom med støy eller høre noen snakke i andre enden av rommet.

Med høstens oppdatering trenger du ikke lenger et høreapparat for å få funksjonen, du kan bare bruke AirPods. Ingen erstatning altså, men en fin ekstramulighet.

Fjerner man en lydutgang for å tvinge brukerne over i en helt trådløs hverdag, må man selvsagt lage tilbehør som gjør hverdagen enklere. Det har Apple definitivt gjort i dette tilfellet; og hvem savner egentlig den hersens kabelen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer