Derfor er det en god idé at iPhone mister lydutgangen

KOMMENTAR: Lyden blir bedre dersom Apple heller tar i bruk Lightning-kontakten.

KAN FORSVINNE: Ifølge ryktene vil iPhone 7 ikke være utstyrt med det gode, gamle hullet til hodetelefoner. Det vil gjøre mange hodetelefoner ubrukelige - men det er noen fordeler med det også. Foto: KIRSTI ØSTVANG
KAN FORSVINNE: Ifølge ryktene vil iPhone 7 ikke være utstyrt med det gode, gamle hullet til hodetelefoner. Det vil gjøre mange hodetelefoner ubrukelige - men det er noen fordeler med det også. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Foreløpig er det bare rykter. Men mange hevder altså at Apple vil fjerne lydutgangen på iPhone, og i stedet ta i bruk Lightning-kontakten, som i dag brukes til både lading og kommunikasjon på iPhone og iPad.

Dette synes jeg er en god idé, både praktisk og lydmessig.

Digitalt er best

Mens den gode, gamle lydutgangen (det hullet du plugger hodetelefonen i) er analog, er altså Lightning-kontakten digital. Sistnevnte byr i mine ører på den beste lydkvaliteten.

Allerede i dag kan du nemlig koble enkelte hodetelefoner direkte digitalt til mobiltelefonen, enten via Apples Lightning-kontakt eller via USB-kontakten i en Android-telefon.

LYDENTUSIAST: Tore Neset er  teknologijournalist i Dinside. Foto: PER ERVLAND
LYDENTUSIAST: Tore Neset er teknologijournalist i Dinside. Foto: PER ERVLAND Vis mer
USB: Sonys MDR-1ADAC støtter også Android-telefoner via  micro-USB. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
USB: Sonys MDR-1ADAC støtter også Android-telefoner via micro-USB. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


I fjor sommer testet vi to slike hode-telefoner- en Philips Fidelio M2 og en Sony MDR1-ADAC.

Vi ble positivt overrasket over lyden. Ikke bare fordi selve hodetelefonene var bra, men også på grunn av teknologien.

I testen skrev vi blant annet:

«Selve teknologien her gir vesentlig bedre lyd enn det vi er vant med fra tradisjonelle hodetelefoner som bruker minijack-utgangen.

Bassen hos både Philips og Sonys modeller med innebygd DAC og forsterker er fyldigere og mer presis enn med andre hodetelefoner, uansett kvalitet. Det samme gjelder detaljnivået i mellomtone og diskant.

Du får rett og slett ikke denne graden av oppløsning når du bruker forsterkeren og DAC-en som sitter i en mobiltelefon eller nettbrett. Du kan manipulere lyden eller bruke hodetelefoner med høy følsomhet. Men da blir lyden bare høyere og fetere, ikke bedre.

Med andre ord snakker vi om et sunt og godt prinsipp her, rent lydmessig.»

LES OGSÅ: Er en hodetelefon til 5.000 verd pengene?

Fjerner det analoge leddet

Lydindustrien har i mange år jobbet for å fjerne flest mulig analoge ledd i kjeden.

HELDIGITALT: Apples Lightning-plugg kan komme til å bli eneste tilkobling til iPhone, skal vi tro ryktene. Foto: SERGEI KARDASHEV/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
HELDIGITALT: Apples Lightning-plugg kan komme til å bli eneste tilkobling til iPhone, skal vi tro ryktene. Foto: SERGEI KARDASHEV/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


I dag har vi høyttalere som kan drives direkte fra en nettverkskabel, forsterkere som bare trenger et Bluetooth-signal og hjemmekinoreceivere som tar både lyd og bilde fra den digitale HDMI-kabelen.

Få kobler i dag TV-boks, Blu-ray eller DVD til TV-en via analoge plugger som SCART eller komponent.

På lydsiden ser vi samme utvikling: USB, koaksialbabel eller optisk kabel foretrekkes stadig oftere framfor de gamle RCA-kablene.

Det er derfor bare logisk at Apple og andre nå bestreber seg på å beholde lyden mest mulig digitalt, helt fram til membranen (som nødvendigvis fortsatt må være analogt, siden øret er det).

Uansett hvor bra de analoge kretsene er, vil de introdusere en form for forvrenging. En forvrenging som burde være unødvendig i dagens digitale verden, der det litt hule «perfect sound forever»-slagordet fra CD-ens barndom faktisk er i ferd med å bli en realitet.

LES OGSÅ: Kan denne erstatte HDMI-kabelen?

Blir gamle hodetelefoner ubrukelige?

Men hva med dine gamle hodetelefoner. Blir de nå ubrukelige?

GAMMELDAGS: I framtida vil du muligens trenge en overgangsdings for å koble til slike hodetelefoner. Foto: PER ERVLAND
GAMMELDAGS: I framtida vil du muligens trenge en overgangsdings for å koble til slike hodetelefoner. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Om Apple-ryktene stemmer, kan det tenkes at du ikke lenger kan koble dem til en framtidig iPhone.

Men det ville overraske meg om ikke Apple åpner for overgangsløsninger, slik de gjorde da de gikk fra den brede 30-pinnerskontakten til Lightning med iPhone 5 i 2012.

Det vil i så fall bety en digital til analog-omformer (DAC) på ledningen med samme teknologi som de nye Lightning/micro-USB-hodetelefonene har innebygd.

LES OGSÅ: Super-luksus på øret

Tar de ikke mye mer strøm, da?

Slik teknologi har selvsagt også de trådløse Bluetooth-hodetelefonene, som det jo etter hvert finnes mange av på markedet.

SAMME PRINSIPP: En DAC mellom PC-ens USB-port og hodetelefonen. Foto: TORE NESET
SAMME PRINSIPP: En DAC mellom PC-ens USB-port og hodetelefonen. Foto: TORE NESET Vis mer


Men disse må lades opp separat, mens de digitale ledningsbaserte telefonene tar strømmen fra telefonen.

Dagens «digitale» klasse D-forsterkere bruker langt mindre strøm enn de gamle analoge typen. De er langt mer energieffektive, og kan levere klar og høy lyd uten at de trekker nevneverdig med batterikapasitet.

Bluetooth er i seg selv strømkrevende på grunn av den trådløse overføringen.

Bedre lyd enn med Bluetooth

KOMPRIMERT LYD: Bluetooth-hodetelefoner som BeoPlay H7 har god lyd. Men den blir enda bedre med digital ledning til mobilen. Foto: TORE NESET
KOMPRIMERT LYD: Bluetooth-hodetelefoner som BeoPlay H7 har god lyd. Men den blir enda bedre med digital ledning til mobilen. Foto: TORE NESET Vis mer


Heller ikke lydmessig kan Bluetooth konkurrere mot ledningsbaserte, digitale hodetelefoner. Bluetooth komprimerer ikke bare signalet, teknologien fjerner også data.

Litt bedre blir det med APT-X, men fortsatt snakker vi om en lydkvalitet som er dårligere enn den kan og bør være.

Mange vil nok fortsatt velge Bluetooth av praktiske årsaker. Det er jo sånn at ledninger ofte er i veien og at trådløst gir større bevegelsesfrihet når man for eksempel trener.

Likevel tror jeg at hodetelefoner som bevarer signalet mest mulig originalt fra lydkilde til øre vil vinne fram hos de som virkelig hører etter når de spiller musikk.

Skulle Apple innføre dette som ny standard, er det i hvert fall gode nyheter for denne gruppa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer