- Nummer én er at toget må være i rute. Nummer to er at man får gjort noe fornuftig på toget. Og da må man ha god datadekning.
Det sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP), der han står på et tog på vei til Ski sammen med NSB, Jernbaneverket og Telia, tidligere Netcom.
Telia skal nå bygge ut 4G-dekningen i «Intercity-triangelet»: Østfoldbanen fra Oslo mot Sverige, Vestfoldbanen fra Oslo til Skien og strekningen mellom Oslo og Lillehammer. Håpet er å få alt klart innen 2017.
For et år siden inviterte Telenor på en nærmest identisk togtur, for å skryte av at de skulle gjøre det samme på togstrekningene Oslo - Gardermoen, Oslo - Fredrikstad, Oslo - Tønsberg og Stavanger - Bryne.
Nå som begge mobilnettene skal satse på toget, går vi forhåpentligvis raskere tider i møte. Men det blir ikke bare, bare. Det er nemlig gode grunner til at både mobildekningen og wifi-farten er såpass dårlig som den er.
LES OGSÅ: Det er røykeforbud på perrongen, men du risikerer ingenting

Vanskelig samarbeid
For det første: Å bygge ut togdekningen er et samarbeidsprosjekt.
- Mobilsignalene kommer fra basestasjoner langs med toglinjene. Disse må mobiloperatørene bygge, og for eksempel skal Telia bygge ti nye basestasjoner langs Østfoldbanen i år.
- Men for at mobilsignalene skal nå passasjerene inne i metallkassene vi kaller tog, er det en stor fordel om togene har «repeatere», som forsterker signalene utenfra inne i toget. NSB er nå i gang med å installere slike i flere tog, og starter med de relativt ferske Flirt-togsettene.
- Inne i de mange togtunnelene er det egne basestasjoner, som Jernbaneverket står for. De lover at det nå skal bygges flere av dem.
- Men vi er her i dag fordi samarbeidet nå fungerer bedre, mener Solvik-Olsen.
LES OGSÅ: Seks personer per kvadrat må til før NSB sier det er for mange – se hvor trangt det er

Vanskelig teknisk
I tillegg til det administrative ved å få til samarbeid, er det store tekniske utfordringer.
Ser for seg kortere arbeidsdager
- Tog går fort, det er veldig mange der, det er veldig mange som skal koble seg opp, og det skal skje samtidig, oppsummerer teknologidirektør Jon Christian Hillestad i Telia.
- Så har man hundrevis som skal koble seg på, som plutselig møter et tog med hundre til, i hundre kilometer i timen, mens man sitter i det som i praksis er et «Faradays bur», fortsetter han, og sikter til at tog er gigantiske metallbokser som ikke er godt egnet for å ta inn mobilsignaler.
Også farten i seg selv er et problem, da mobilen din stadig må koble seg på nye basestasjoner. Samtidig som mobilene til alle rundt deg gjør det samme. Summa summarum: Tregt nett.
LES OGSÅ: NSB gir deg gebyr for ustemplet billett på ubetjent vogn

Hva med wifi?
Alle på Netflix?
NSB tilbyr wifi-nett i mange av togene sine. Tanken var å omgå problemet med den dårlige mobildekningen. Men som du sikkert har opplevd selv: Wifi-en kan være vel så treg som mobilnettet.
Også wifi-en til NSB er avhengig av mobiloperatørene; togene bruker både Telenor og Telias basestasjoner for å hente nettet det deler med passasjerene. Dermed kan wifi-en bli raskere når 4G-nettet blir bedre.
- Men vil ikke wifi-en snart utspille sin rolle, om alle får bedre 4G?
- For våre kunder tror vi den 4G-løsningen som kommer, gjennom disse repeaterne, vil være best for kunden, svarer kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB til Dinside.
- Men vi følger tett med på denne utviklingen hele tida.