Totrinnspålogging

Derfor er dette så viktig

Har du en sikker pålogging? Det er viktig for å unngå kontokapring.

TOFAKTOR: Når du logger på en tjeneste må du godkjenne påloggingen i en app. Det øker sikkerheten betraktelig. Foto: Pål Joakim Pollen. Video/Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du en sikker pålogging til sosiale medier eller e-post?

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) mener at totrinnspålogging, eller tofaktorautentisering, burde vært standard på alle nettjenester, både hjemme og på arbeidsplassen, skriver de i en pressemelding.

Hva vil totrinnspålogging si?

Informasjonssjef hos Telenor Norge, Magnus Line forteller i en e-post til Dinside at totrinnspålogging er en svært enkel og god sikkerhetsmekanisme, som minimerer risikoen for at uvedkommende får tilgang til din privatøkonomi, e-post og andre tjenester du bruker på nett.

- Totrinnspålogging er noe Telenor anbefaler sterkt der dette tilbys. Mekanismen sørger at du må gjennomføre ett ekstra steg for å bekrefte din identitet, utover å skrive inn passord. forklarer han og fortsetter.

- Som oftest innebærer løsningen at du får tilsendt en SMS med en unik kode, eller at du henter ut denne koden via en egen app – ikke ulikt prosessen med pålogging i nettbank med BankID.

En undersøkelse NorSIS har gjennomført i forbindelse med Nasjonal Sikkerhetsmåned i oktober, viser at kun 4 av 10 som kjenner til totrinnspålogging faktisk bruker det på tjenester som Facebook, Snapchat og Instagram.

Av de spurte var det kun 65 prosent som visste hva det var.

Dette kan du risikere

Line forteller at uten totrinnspålogging er du mer utsatt for hacking og kan miste alt av tilganger på nett.

- I verste fall kan noen ta over din e-postkonto og nullstille passordene på alle andre tjenester du bruker. Hele ditt digitale liv blir kapret og du er i praksis utsatt for ID-tyveri.

Det er også nemlig e-postkontoen det er viktig å ha totrinnspålogging på.

- Disse er inngangsporten til alle andre tjenester som er knyttet opp mot e-post, påpeker Line og fortsetter.

- I tillegg anbefaler vi sterkt å ha det på sosiale medier eller andre steder der uvedkommende kan få tak i personopplysninger og misbruke disse.

Har du ikke totrinnspålogging, og er usikker på hvordan man aktiverer det? I februar skrev vi en guide over hvordan man aktiverer totrinnspålogging for ulike tjenester. Du kan lese mer om det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer