Derfor «klikker» iPhone-kameraet

Det er ikke en feil, men det kan hende du vil skru det av.

MAKRO: iPhone 13 Pro og iPhone 14 Pro kommer med et tredje kamera på baksiden som åpner opp for makrofotografering. Foto: Kirsti Østvang
MAKRO: iPhone 13 Pro og iPhone 14 Pro kommer med et tredje kamera på baksiden som åpner opp for makrofotografering. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du Pro-utgaven av enten iPhone 13 eller 14, kan du ta makrobilder helt ned til 2 centimeter på motivet. Disse modellene har, i motsetning til de vanlige modellene, et tredje ultravidvinkel-kamera som gjør at du kan komme skikkelig nært.

Du kan få noen imponerende resultater med iPhonens makrofunksjon, men den har også blitt en kilde til irritasjon for mange brukere.

Apple har nemlig laget funksjonen slik at den automatisk bytter fra hovedkameraet til ultravidvinkel-kameraet når du fører telefonen inntil 10 centimeter av et motiv, ifølge The Verge.

Du vil se at det skjer på skjermen, da bildet flytter seg litt. Dette synlige hoppet er irriterende nok i seg selv.

Det mange kanskje ikke vet er at bildekvaliteten blir svakere når du bruker ultravidvinkel-kameraet.

@shoandtech #stitch with @Kris Galang How to stop your iPhone from automatically switching to the macro lens. #iphone #iphonetips #apple #tech #shoandtech ♬ Blue Blood - Heinz Kiessling

- Planetens mest irriterende

Journalist Peter Wolinski i teknologinettstedet Tom's Guide er blant dem som har revet seg i håret over at makromodus slår inn automatisk.

- Automatisk makromodus på iPhone er, etter min mening, helt der oppe sammen med James Corden, folk som spiser høylytt og hundeeiere som ikke plukker opp etter hunden sin. Med det mener jeg at det er en av de mest irriterende tingene på planeten, skriver han.

Wolinski synes kameraet er for ivrig til å bytte over til makromodus, og han opplever at den ofte gjør det når det han vil ta bilde av fortsatt er i fokus med hovedkameraet.

- Resultatet er at jeg konstant trykker på knappen for å skru makro av når iPhonen min blir litt overivrig, og det irriterer meg.

Mindre sensor = svakere bildekvalitet

Tips- og triks-nettstedet Guiding Tech forklarer grundigere hva som skjer med bildekvaliteten når du bruker makromodus.

Fordelen med å bruke makromodus er naturligvis du kan komme nærmere et motiv uten at det blir uskarpt. Ultravidvinkel-kameraet har en bedre nærgrense enn hovedkameraet.

NÆRBILDE: Med makrofunksjonen blir det ikke uskarpt når du kommer ordentlig tett inntill motivet. Skjermbilde: Kirsti Østvang
NÆRBILDE: Med makrofunksjonen blir det ikke uskarpt når du kommer ordentlig tett inntill motivet. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Ultravidvinkel-kameraet har imidlertid en mindre sensor enn hovedkameraet, noe som gir svakere bildekvalitet og dårligere detaljrikdom.

I mange tilfeller vil du kanskje ikke at iPhone-kameraet bytter automatisk til makromodus. Ifølge Guiding Tech kan du enkelt bare flytte lenger unna motivet og få et skarpt bilde fra hovedkameraet.

Skru av automatisk bytte

Ønsker du å bestemme selv når makrofunksjonen skal brukes? Det finnes heldigvis en innstilling som lar deg forhindre iPhone i å automatisk bytte til makromodus.

Merk: Kamera-appen tilbakestiller alle innstillinger du endrer når du starter den på nytt. Skrur du av makromodus, vil appen altså glemme det til neste gang du bruker den.

Gå derfor til Innstillinger > Kamera > Husk innstillinger. Her kan du skru på Makrokontroll. Ved å gjøre dette vil Kamera-appen huske den siste innstillingen og tilbakestiller den ikke hver gang du åpner den på nytt.

MAKROKONTROLL: Konsentrer deg nå - Her er innstillingen du kan skru på for at Kamera-appen skal huske når du skrur makro-funksjonen av. Skjermbilde: Kirsti Østvang
MAKROKONTROLL: Konsentrer deg nå - Her er innstillingen du kan skru på for at Kamera-appen skal huske når du skrur makro-funksjonen av. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Gå derette til Kamera-appen og flytt telefonen tett inntil et motiv. Trykk på tulipan-ikonet nede til venstre for å skru av makromodus. Neste gang du starter Kamera-appen, vil makromodus forbli deaktivert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer