Derfor skal Android være sikkert

Google går til angrep mot kritikken, og avslører hemmelig app-skanning.

KJEMPER: Android har rykte på seg for å være mindre sikker enn konkurrentene, men ifølge Google er deres grønne gigant godt rustet mot truslene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Colourbox
KJEMPER: Android har rykte på seg for å være mindre sikker enn konkurrentene, men ifølge Google er deres grønne gigant godt rustet mot truslene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble lastet ned elleve milliarder apper gjennom Android Market i fjor. Ikke alle av disse gjorde det brukerne håpet på.

Googles operativsystem har nemlig fått mye kritikk for skadelige apper. App-butikken er mer åpen enn konkurrentenes, utviklerne får boltre seg på telefonens indre systemer og appene må ikke godkjennes på forhånd på samme måte som på iPhone.

Hvem er sikrest: iPhone eller Android?

Dette tar naturlig nok Google på ramme alvor, og går nå kraftig ut mot kritikken. Blant annet avslører de at Android-appene blir skannet av et system som hittil har vært hemmelig.

Skanner, tester og sjekker

Bouncer er kodenavnet på et system som skanner appene i Market for å oppdage mistenkelig oppførsel. Ifølge Androids utviklingsdirektør Hiroshi Lockheimer skal systemet allerede ha vært gående i hele 2011, men det er ikke før nå offentligheten får vite om det.

FALSK: Plants vs. Zombies er et av spillene det finnes falske kloner av på Android Market. Disse er ikke nødvendigvis farlige. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FALSK: Plants vs. Zombies er et av spillene det finnes falske kloner av på Android Market. Disse er ikke nødvendigvis farlige. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Når en app legges ut i Market, setter tjenesten umiddelbart i gang med å analysere den for kjente skadelige funksjoner. Google setter også appen i gang på virtuelle telefoner for å se hvordan den oppfører seg. Dessuten undersøkes utvikleren som laster opp appen, for å se om han har et grumsete app-rulleblad.

Hvor mange skadelige apper de har oppdaget, sier likevel ikke Google noe om. Men fra første til andre halvdel av 2011 skal de ha observert en nedgang på 40 prosent i antall skadelige apper som ble lastet ned fra Market.

Også falske Android-apper er problem: – Jeg fikk sjokk! forteller leser

– Dette fallet kom samtidig som sikkerhetsbransjen raporterer om at antall farlige apper er på vei oppover, skriver Lockheimer på Googles mobilblogg.

– Det er ikke mulig å stanse slemme mennesker fra å lage skadelig programvare. Men det viktigste er hvorvidt disse slemme appene faktisk blir installert fra Market, og vi vet at det skjer dramatisk sjeldnere.

Ikke bare Bouncer

Lockheimer og resten av Android-gjengen er altså uenige i at operativsystemet deres blir mer og mer usikkert. De peker også på andre funksjoner som skal gjøre Android til et sikkert sted å være.

– Fra starten av laget vi Android for å ikke bli ødelagt av skadelig programvare, hevder Lockheimer, som viser til følgende trio av sikkerhetsfunksjoner:

 • "Sandboxing", som betyr å la apper kjøre i hver sin begrensede "sandkasse" så de ikke kan stjele data og skape trøbbel i andre deler av telefonen.
 • "Permissions", som er informasjonen du får i Android når du laster ned en app, for å se hva appen får tilgang til.
 • Fjerning av skadelig programvare skal være enkelt i Android, da operativsystemet er skapt for å ikke la skadelige apper gjemme seg, og slike apper kan fjernes fra telefonen din av Google gjennom Market.

Dette bør alle gjøre: Sett kodelås på iPhone og Android

MYE RART: Søker du etter Angry Birds på Android Market, får du opp alle disse treffene. Bare de tre første er ekte. Det ser du blant annet fordi utvikleren heter "Rovio Mobile Ltd.". Foto: Ole Petter Baugerød Stokk
MYE RART: Søker du etter Angry Birds på Android Market, får du opp alle disse treffene. Bare de tre første er ekte. Det ser du blant annet fordi utvikleren heter "Rovio Mobile Ltd.". Foto: Ole Petter Baugerød Stokk Vis mer


Slik er du trygg

Men sikkerhetsfunksjoner til tross; den viktigste jobben for å holde Android-dingsene sine trygge gjør brukerne selv. For som Lockheimer selv skriver:

– Ingen sikkerhetsfunksjoner er idiotsikre.

 • For å ikke bli lurt på app-shopping er det generelle rådet å ta deg god tid. Noen sekunders tankevirksomhet kan spare deg for både penger og bry.
 • Det beste stedet å finne trygge apper er fra topplistene, og fra listene over apper Android anbefaler selv.
 • Søket i Android Market er ikke alltid til å stole på. Ikke installer det første du får opp uten videre, da det fort kan være nummer fem i listen som er den virkelige appen.
 • I samtlige eksempler DinSide har sett av lure-apper, heter appen noe annet enn den offisielle. "Plants vs Zombies Troop" er ikke det samme som "Plants vs. Zombies", og "Tiny Wings Wallpaper" er langt fra det samme som "Tiny Wings". Apper som kaller seg nøyaktig det samme, og som har nøyaktig samme grafikk, har også kommet inn på Android Market, men blir som oftest raskt luket ut.
 • Du kan sjekke hvem som står bak appen. Et raskt Google-søk forteller deg hvem som har laget det offisielle spillet du ser etter, og dermed kan du også se etter dette navnet når du søker i Android Market.
 • Sjekk hva appen krever tilgang på. Om for eksempel en kalkulator krever å få sende SMS fra telefonen din, bør du holde deg langt unna.
 • Market baserer seg på hjelp fra brukerne, så les kommentarer og sjekk karakterene. Selv om disse ikke alltid er til å stole på, bør det ringe en bjelle om du ser en versjon av Angry Birds med bunnkarakter og en annen med toppkarakter.
 • Går du likevel i fella, og oppdager først etter kjøpet av appen ikke gjør det den skal, kan du refundere kjøpet innen 15 minutter. Gå inn i Android Market på telefonen din, trykk på telefonens meny-knapp, velg "Mine apper", trykk på appen du har kjøpt og velg "Avinstaller og refunder". Etter disse 15 minuttene oppfordrer Google deg til å ta kontakt med utvikleren selv.

Slik sjekker du rettighetene til Android-appene

Hva gjør du for å holde deg trygg? Del gjerne med deg under artikkelen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer