Slutt å lukke apper på iPhone

Derfor skal du ikke gjøre dette

Spare batteritid? Dette trikset kan faktisk gjøre vondt verre.

MYTE: Det er en myte at du sparer batteritid ved å sveipe vekk alle appene på mobilen din. Foto: Kirsti Østvang
MYTE: Det er en myte at du sparer batteritid ved å sveipe vekk alle appene på mobilen din. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Mange bruker trikset med å lukke alle appene på iPhone for å få den til å gå raskere eller spare strøm.

Dette kan du gjøre ved å sveipe opp fra bunnen av skjermen, slik at du får opp den såkalte appveksleren (har du en iPhone med hjemknapp, må du dobbelttrykke for å få den opp). Så er det bare å sveipe apper opp og ut av skjermen for å lukke dem.

Apple: - Det hjelper ikke

Men visste du at det å tvinge apper til å avsluttes på denne måten ikke har noen innvirkning på ytelsen i det hele tatt?

Faktisk kan det virke mot sin hensikt.

Apple har selv bekreftet at dette er tilfelle. I 2016 svarte Apple-sjef Tim Cook kontant nei på spørsmålet fra en kunde om det å avslutte apper i multitasking-menyen forlenger batteritiden.

Apper kjører egentlig ikke i bakgrunnen

De fleste appene du finner i appveksleren representerer nemlig ikke aktive prosesser, poengterer nettstedet Makeuseof.

Årsaken er at når du vanligvis går ut av en app, går appen inn i en slags suspendert, eller pauset, tilstand.

Apples mobiloperativsystem iOS er laget slik at det automatisk frigjør ressurser (prosessor og arbeidsminne) som brukes til å kjøre appen når den ikke er i bruk, forklarer Howtogeek.

- Den automatiske ressursbehandlingen på iPhone er så bra at du aldri trenger å bekymre deg over at en app som er pauset i bakgrunnen skal få appen du bruker i forgrunnen til å gå tregere, skriver nettstedet.

Når en app er fullstendig avsluttet, må den startes på nytt igjen. Det krever mer bruk av prosessoren, noe som igjen tømmer batteriet raskere.

Å starte en app helt på nytt tar også lengre tid enn å bytte til en pauset app, selv om det ikke akkurat er minutter vi snakker om.

Makeuseof påpeker også en annen viktig grunn: nemlig at det å lukke apper gjør appveksleren mindre nyttig, da hele poenget med den er å gi raskere tilgang til apper du nylig har brukt, i stedet for å finne den på hjemskjermen eller med Spotlight-søkefunksjonen.

Dette er unntaket

Det finnes riktignok unntak. Noen apper kan laste inn data i bakgrunnen, og dersom appen ikke er laget riktig, kan det være at den bruker mer batteri enn normalt, ifølge Howtogeek. Dette kan du enkelt se om er tilfellet under Innstillinger > Batteri.

Ser du at det er en app som bruker mer ressurser i bakgrunnen enn nødvendig, bør du ikke lukke den, men heller deaktivere bakgrunnsoppdatering for den spesifikke appen.

På iPhone gjør du dette ved å gå til Innstillinger > Generelt > Bakgrunnsoppdatering.

Når du bør bruke det?

Når det er sagt, finnes det tilfeller hvor det kan være lurt å lukke en app . Fungerer ikke appen som den skal, henger, krasjer eller lignende, bør du avslutte den helt.

På sine supportsider skriver Apple at du bør bare bør lukke en app hvis den ikke svarer.

Makeuseof foreslår også å lukke apper som faktisk kjører i bakgrunnen når du er ferdig å bruke dem. På iOS kan dette være musikkapper, navigasjonsapper og lignende.

- Hvis du spiller musikk i Spotify og ønsker å stoppe, kan du sveipe for å lukke appen umiddelbart, skriver nettstedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer