Ny forskning:

Derfor sluker mobilen din strøm

Én liten detalj er synderen.

FEIL: Mobiltelefoner og andre elektriske produkter med oppladbart batteri har en ting til felles. Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutterstock.
FEIL: Mobiltelefoner og andre elektriske produkter med oppladbart batteri har en ting til felles. Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutterstock. Vis mer
Publisert

Ifølge forskning fra Canada mister telefonen din og andre oppladbare, elektroniske produkter strøm på grunn av hvordan delene i batteriet holdes sammen.

De holdes nemlig sammen av helt vanlig teip.

Dette skal ifølge forskningen føre til dårlige batterilevetid og selvutlading av batteriet.

Paul Inge Dahl, seniorforsker og batteriekspert hos Sintef, sier at dette med selvutlading er i produktet fra dag én.

Han mener det er flere faktorene som spiller inn på levetida, og på hvor raskt det skjer.

- Hvor ofte, hvor raskt og hvor mye du utlader, og lader opp batteriet, og hvilke temperaturer du bruker det på, er andre faktorer som spiller inn, sier han til Dagbladet.

NYTT: For seniorforsker og batteriekspert i Sintef, Paul Inge Dahl, sier til forskning.no at han ikke visste at tapen i batteriene kunne påvirke levetiden. Foto: Sintef.
NYTT: For seniorforsker og batteriekspert i Sintef, Paul Inge Dahl, sier til forskning.no at han ikke visste at tapen i batteriene kunne påvirke levetiden. Foto: Sintef. Vis mer

Ikke teipen som er problemet

Dahl skriver til Dagbladet at han ikke har ettergått forskningsresultatene, og kan bare uttale seg på generelt grunnlag.

Men, hvis teipen gjør at batteriet i større grad lader seg ut over tid, må det vel finnes bedre alternativer?

- Jeg ser ikke på tape i seg selv som et problem, men det er klart at hvilke materialer som benyttes i teipen må revurderes om disse fører til redusert levetid. Generelt er riktige materialvalg for bedre og mer bærekraftige batterier veldig sentralt i forskningen hos SINTEF, sier Dahl.

Resultatet

Michael Metzger, universitetslektor ved Dalhousie University i Canada, har sammen med studentene sine gjort likt funn i mobilbatteriene.

- Det er helt vanlig plastteip som brukes til å holde elektrodene i batteriet sammen. Teipen brytes ned kjemisk, og den nedbrytningen skaper et molekyl som fører til selvutladingen, sier han til Forskning.no

Han forklarer at hvert eneste litium-ionbatteri sakte tappes for strøm på grunn av en liten selvutlading i selve batteriet.

MANNEN BAK: Micheal Metzger, universitetslektor ved Dalhousie University i Canada, fant ut at tapen som holder elektrodene sammen i mange batterier gjør at levetiden forkortes. Foto: Dalhousie University
MANNEN BAK: Micheal Metzger, universitetslektor ved Dalhousie University i Canada, fant ut at tapen som holder elektrodene sammen i mange batterier gjør at levetiden forkortes. Foto: Dalhousie University Vis mer

- Dette er veldig upraktisk for brukerne, og det er en stor hodepine for industrien som lager batteriene og telefonene, forklarer han overfor nettstedet.

Snakk om et par prosent i måneden

På spørsmålene dra Dagbladet, om i hvor stor grad batteriet vil tape seg over tid, og hvordan lade for optimal levetid, svarer Dahl følgende.

- For ladbare batterier kan det være snakk om et par prosent i måneden. Leverandører av batterier og, eller elektrisk utstyr som benytter batterier oppgir normalt hvordan du ideelt sett skal bruke batteriene – nettopp med den hensikt å sikre lengst mulig levetid.

Ikke bare telefoner

I utgangspunktet skal batteriet holde på strømmen selv når det ikke er i bruk, noe det ikke gjør, ifølge Metzger.

Det er ikke bare telefonbatterier som ikke holder på strømmen når den er avslått. Også PC-er og nettbrett skal ha det samme problemet.

Bransjen har trodd at delen av batteriet som holder elektrodene sammen har vært mindre viktig, og derfor brukt tape for å holde dem sammen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer