Like etter millenniumsskiftet, før smartmobilen gjorde sin ankomst, var det en periode hvor mobiltelefoner skulle være så små og kompakte som mulig. De sklei enkelt ned i bukselomma. Den tid er forbi. I dag bør en mobil være minst 6 tommer stor. 6,1 tommer er visst den optimale størrelsen. De største er opp mot sju tommer – heldigvis har vi stoppet der.
Da undertegnedes samboer tok Samsungs nylig lanserte Galaxy S23 Ultra i hånda var første reaksjon: – Oi, dette blir for stort og tungt.
Det kom fra en svoren Samsung-bruker, men som riktignok foretrekker noe i den motsatte enden av skalaen for S23 Ultra størrelsesmessig.
Derfor skal du velge Ultra
S23 Ultra er altså Samsungs største og heftigste mobil. Skjermen måler 6,8 tommer over diagonalen.

Størrelse er relativt, men det bør i hvert fall ikke bli så mye større enn dette. Tung er den også. Selv om selve skjermen er litt flatere denne runden, gjør de avrundede kantene at den glir litt lett ut av hånda, noe som er uheldig når vi holder den med én hånd.
Selve skjermen er likevel fantastisk å se på, og med 120 Hz oppdateringsfrekvens flyter alt silkemykt og raskt.
Foruten størrelsen er det to andre grunner til å velge Ultra-modellen:

- Den har penn. Samsungs S Pen som du kan skrive og tegne med. En fantastisk presis liten sak som du kan trykke ut fra bunnen av telefonen. Personlig har jeg aldri skjønt greia med penn på mobilskjerm – det blir rett og slett litt for lite – men det finnes dem som bruker den til å navigere rundt på skjermen med. Den har også en masse fiffige funksjoner til å ta skjermbilder, styre kameraet og den slags.
- Kameraet. Ingen andre Samsung-mobiler har flere kameraer. På baksiden sitter det fire kameraer, hvorav hovedkameraet har fått en kraftig oppgradering fra 108 til 200 megapiksler. Det betyr ikke at du kommer til å gå rundt og ta en masse 200 megapiksel bilder. Samsung bruker såkalt «pixel binding», hvor 16 og 16 piksler slås som standard sammen til én, så bildene som kommer ut er 12 megapiksler. Det er det samme Apple gjør på iPhone 14 Pro og 14 Pro Max. Denne teknikken gjør det mulig å fange mer lys og vil redusere bildestøy i dårlig belysning.

Fantastisk kamera
Vi må snakke litt mer om kameraet, da dette i våre øyne er den eneste vesentlige forskjellen mellom S23 Ultra og S22 Ultra. Jo da, årets modell har en ny prosessor, men dette merker vi lite til i det daglige. Forgjengeren var kjapp, denne er også kjapp.
S22 Ultra imponerte stort på kamerafronten, ikke minst når det gjaldt nattfotografering. Topp eksponering og farger, en super portrettmodus – det meste var på stell.
I år som i fjor leverer Samsung et meget godt kamera i S23 Ultra, selv om forbedringene ikke er spesielt merkbare fra forgjengeren. Det er ikke nødvendigvis dårlig, dette er tross alt et av de aller beste mobilkameraene på markedet akkurat nå.
Under kan du se et knippe bilder tatt med Galaxy S23 Ultra mot iPhone 14 Pro Max.



Med Galaxy S23 Ultra kan du zoome inn opptil 100x om nødvendig. Ikke noe du vil bruke i det daglige, men det kan brukes til astrofotografering, slik at du kan ta bedre bilder av månen og stjernene.
På videofronten har Samsung forbedret den optiske stabiliseringen. Videoen vi tar blir svært så fine og stabile. Det er også mulig å ta 8K-video med 30 bilder i sekundet i stedet for bare 24, men dette spiser lagringsplass.
Se enda flere bilder tatt med Galaxy S23 Ultra i bildegalleriet under.
I bruk
S23 Ultra har både finger- og ansiktsopplåsing. Ansiktsopplåsinga er ikke like avansert som Apples Face ID på iPhone, da den stort sett bare kan brukes til å låse opp mobilen. Fingersensoren, som er plassert under skjermen, er kjapp, men vi opplever at den ikke alltid registrerer fingeravtrykket vårt.
For øvrig har endelig Samsung Pay blitt lansert i Norge, men inntil videre ser det ut til at betalingstjenesten bare fungerer for DnB-kunder.
Vi skrøt av Googles brukervennlige Android-grensesnitt da vi testet fjorårsfavoritten Pixel 7 Pro. Samsung har fått mye tyn for bloatware og glorete brukergrensesnitt opp gjennom åra, men jammen synes vi OneUI 5.1 er blitt både pent og brukervennlig.

Konklusjon
Samsung Galaxy S23 Ultra er en fantastisk mobil. Fantastisk skjerm, fantastisk og fleksibelt kamera, fantastisk ytelse – og du får til og med en penn på kjøpet (men hurtiglader må du kjøpe ved siden av).
Prisen derimot, den er ikke så fantastisk. Ultra-modellen starter på 15 990 kroner for 256 GB lagringsplass/8 GB RAM. Vil du ha dobbelt så mye lagringsplass, må du ut med 17 990 kroner. Den med størst lagringsplass på 1 TB vil koste 20 490 kroner. Det er Apple-nivå på prisene, og det er vi litt usikre på om Samsung gjør lurt i å legge seg på – med Huawei ute av bildet har de ikke lenger en prispressende konkurrent. Erfaringsmessig bruker Samsungs priser å gå ned noe etter hvert, men likevel. Med dyr mat, strøm, drivstoff og så videre, er det nok flere som teller på knappene enn før.
Samsung bringer heller ikke så mye nytt på bordet. I hvert fall ikke nok til å forsvare en oppgradering fra forgjengeren. Når det er sagt, er dette antakelig verdens beste mobil akkurat nå.