TEST: Huawei P10 Plus

Det her er to veldig like telefoner, Huawei!

To svært like 5,5 tommere lansert med bare måneders mellomrom.

MER LYSSTERKT: Kameraet i P10 Plus slipper inn nesten 50 prosent mer lys enn Huaweis tidligere toppmodeller. Foto: Pål Joakim Pollen
MER LYSSTERKT: Kameraet i P10 Plus slipper inn nesten 50 prosent mer lys enn Huaweis tidligere toppmodeller. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rett før jul testet vi Huawei Mate 9 Pro; en særdeles god telefon fra kineserne som høstet full pott på terningen.

Men på Barcelona-messen i slutten av februar kom årets P10-modeller fra samme selskap. P10 og P10 Plus. Førstnevnte har vi allerede testet, og sistnevnte er da en større utgave.

STOREBROR: Skjermen på P10 Plus er 5,5 tommer over diagonalen; det samme som Mate 9 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen
STOREBROR: Skjermen på P10 Plus er 5,5 tommer over diagonalen; det samme som Mate 9 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men den er SVÆRT lik nevnte Mate 9 Pro. Like store skjermer, samme prosessor, internminne og lagringsplass og så videre. Det som er ulikt er følgende:

  • Begge har to kameraer på baksiden, men P10 Plus-kameraet er mer lyssterkt. f/1,8 vs f/2,2, som betyr at P10 Plus slipper inn nesten 50 prosent mer lys.
  • P10 Plus har støtte for minnekort, noe Mate 9 Pro mangler
  • P10 Plus er en halv millimeter tynnere (7,5mm) og en snau millimeter smalere, men halvannen millimeter høyere
  • P10 Plus har nyere utgave av programvaren (foreløpig)
  • Mate 9 Pro har AMOLED-skjerm, mens P10 Plus har LCD-skjerm
  • Mate 9 Pro har større batteri, 4.000mAh vs 3.750 mAh
  • Mate 9 Pro har berøringsfølsomme felter ved siden av hjemknappen
  • Mate 9 Pro er i skrivende stund 500-1.000 kroner rimeligere i nettbutikkene
TYNNERE: P10 Plus (til venstre) er en halv millimeter tynnere enn Mate 9 Pro, men har da også litt mindre batterikapasitet. Foto: Pål Joakim Pollen
TYNNERE: P10 Plus (til venstre) er en halv millimeter tynnere enn Mate 9 Pro, men har da også litt mindre batterikapasitet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Som du ser er det ingen klar vinner spesifikasjonsmessig, og siden telefonene er såpass like gjør vi det litt enklere enn vanlig i denne testen. Mer om maskinvaren, Huaweis Android-grensesnitt og den slags kan du med andre ord lese i Mate 9 Pro-testen.

Men det vi var mest spente på i denne runden, var det nye kameraet, så la oss begynne der.

Nytt, lyssterkt kamera

På de siste generasjonene mobilkameraer har Huawei ligget bak de beste hva angår lysstyrke på objektivet. Det endres med P10 Plus, der hovedkameraet nå har fått blenderåpning på f/1,8; altså blant de beste på markedet, og kun slått av f/1,7 på Samsung Galaxy S7- (og S8-) telefonene.

Sammenligner vi med f/2,2 på Mate 9 Pro, ser vi altså at P10 Plus-kameraet slipper inn nesten 50 prosent mer lys. Med andre ord kan P10 Plus-kameraet bruke lavere følsomhet (=mindre støy) og/eller kortere lukkertid (=mer fryst bevegelse) for å fange det samme lyset.

Fremdeles samarbeider kineserne med Leica, og P10 Plus har derfor dobbeltkameraoppsettet vi kjenner fra øvrige Huawei-toppmodeller. I tillegg til hovedkameraet (12Mp), finnes det et sort/hvitt-kamera (20Mp), og med informasjon fra begge disse kameraene kan Huawei derfor beregne dybdeinformasjonen i bildet.

DOBBELT OPP: Huawei-toppmodeller av nyere årgang har alle to kameraer på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen
DOBBELT OPP: Huawei-toppmodeller av nyere årgang har alle to kameraer på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det gjør det mulig å lage en forfalsket uskarphet i dybden, typisk for et speilreflekskamera, og på Huaweis telefoner kan du dessuten sette fokuspunktet etter at bildet er tatt om du valgte å bruke begge kameraene.

Slik blir bildene

Vi fant frem Mate 9 Pro for å sjekke de to kameraene side om side, og under følger våre observasjoner.

I mørket:
Større blenderåpning er noe som først og fremst er nyttig når du tar bilder i svak belysning; enten det er for å kunne fryse bevegelser med kortere lukkertid, eller få mindre støy i bildene med lavere følsomhet.

Mate 9 Pro
Mate 9 Pro Vis mer
P10 Plus
P10 Plus Vis mer

Men merkelig nok: I stedet velger Huawei å bruke nøyaktig samme lukkertid og følsomhet på P10 Plus-kameraet som på Mate 9 Pro-kameraet. Så når den eneste ulikheten er en større blenderåpning, blir bildet fra P10 Plus mye lysere og reflekterer på ingen måte mørket som var i rommet der vi tok bildet. Der er gjengivelsen mye riktigere fra Mate 9 Pro.

Og finstuderer vi detaljene, ser vi at bildet fra Mate 9 Pro er mer detaljert, der støyreduksjonen fra P10 Plus-kameraet har visket bort langt flere detaljer i bildet:

Støyreduksjonen er mer aggressiv på P10 Plus (nederst), slik at detaljer viskes ut.
Støyreduksjonen er mer aggressiv på P10 Plus (nederst), slik at detaljer viskes ut. Vis mer

Mer kontrast og farger, men svakere detaljnivå
En av tingene vi liker best med kameraet på Mate 9 Pro er at det stort sett leverer svært riktige og nøytrale farger, selv om kontrastnivået ofte er noe lavt.

På P10 Plus har Huawei skrudd spakene vesentlig mye høyere hva gjelder fargemetning og kontrast, og det er derfor mer «punch» i bildene som leveres. Bare se her:

Mate 9 Pro
Mate 9 Pro Vis mer
P10 Plus
P10 Plus Vis mer

Men igjen – går vi inn på 100%-beskjæringer, ser vi også her at Mate 9 Pro leverer flere detaljer enn nykommeren.

P10 Plus (nederst) har mer farger, men svakere detaljer i bildene sammenlignet med Mate 9 Pro.
P10 Plus (nederst) har mer farger, men svakere detaljer i bildene sammenlignet med Mate 9 Pro. Vis mer

Og da begynner det å melde seg en teori: Er Huawei nødt til å kjøre sterkere etterbehandling på bildene fra P10 Plus fordi den optiske kvaliteten er svakere? For det stilles høyere krav til glasset i objektivet når blenderåpningen er større.

Vi ser det nemlig på flere bilder. De to under er tatt i strålende sol med lav ISO-verdi (50). Allikevel ser det ut til at bildet fra P10 Plus-kameraet har vært igjennom sminkestolen uten å komme helt heldig ut av det, der Mate 9 pro-bildet igjen har langt bedre detaljnivå.

Mate 9 Pro (øverst) byr på bedre detaljnivå enn P10 Plus (nederst).
Mate 9 Pro (øverst) byr på bedre detaljnivå enn P10 Plus (nederst). Vis mer

Og dermed sitter vi igjen med et inntrykk av at P10 Plus faktisk har et svakere kamera enn Mate 9 Pro, og at Huawei ikke klarer å dra spesielt god nytte av et mer lyssterkt objektiv; i hvert fall ikke på automatiske innstillinger.

Vil du se bildene i full oppløsning og inspisere selv, har vi lagt dem i dette Google Foto-albumet.

Sterk maskinvare, men dårlig løst navigasjon

Vi dropper som nevnt å gå detaljert til verks på maskinvare, programvare og så videre annet enn å gjenta oss selv kort fra Mate 9 Pro-testen: Kirin-prosessoren i disse telefonene er svært sterk og gir oss toppscore i en rekke ytelsesmålinger.

Og Huaweis Android-skall, Emui, er fremdeles rikt på smarte funksjoner, enten det dreier seg om å kakke med knoken for å ta skjermbilde, sperre enkeltapper fra å bruke mobildata eller gjøre skjermbildet mindre med en enkel bevegelse, slik at du rekker over hele bildet med tommelen. Her kan mye tilpasses.

Som på lillebror P10 synes vi imidlertid ikke navigasjonsløsningen er god nok. Du kan velge å bruke fingeravtrykksleseren, der du trykker lett for «tilbake», lenger for «hjem» og sveiper til siden på sensoren for å bytte program, men vi klarer ikke helt å få det til å sitte ordentlig. Alternativet er knapper på skjermen, men da fungerer ikke fingeravtrykksleseren til annet enn å låse opp telefonen – altså ikke som hjemknapp, som føles veldig feil.

Her synes vi de kapasitive knappene på Mate 9 Pro fungerer langt bedre.

Ikke samme skjerm

Og apropos skjermen – ut av boksen kommer Huaweis P10-telefoner med en tynn plastfilm over. Den virker selvsagt beskyttende, men er ikke like glatt som glass, så vi foretrekker alltid å dra den av.

TYNT BELEGG: Huawei P10-telefonene kommer med tynn plast over skjermen – beskyttende, men ikke like glatt som skjermglasset. Foto: Pål Joakim Pollen
TYNT BELEGG: Huawei P10-telefonene kommer med tynn plast over skjermen – beskyttende, men ikke like glatt som skjermglasset. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

P10-modellene mangler imidlertid det som kalles oleofobisk belegg på skjermglasset, som de fleste toppmodeller nå har. Belegget gjør at fettet fra fingrene ikke setter seg like godt på glasset; altså at det blir færre fingeravtrykk å spore. Med andre ord synes de godt på P10 Plus-skjermen.

TØRKE, TØRKE: Er du opptatt av at telefonen skal se ren og pen ut, blir du ofte nødt til å tørke skjermen på P10 Plus. Foto: Pål Joakim Pollen
TØRKE, TØRKE: Er du opptatt av at telefonen skal se ren og pen ut, blir du ofte nødt til å tørke skjermen på P10 Plus. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Den er for øvrig av LCD-typen, kontra AMOLED på Mate 9 Pro. Er du opptatt av VR, kan det være verdt å merke seg at P10 Plus ikke er Daydream-kompatibel, slik Mate 9 Pro er.

Noe lavere batterikapasitet gjør at P10 Plus ikke er like utholdende som Mate 9 Pro, men likefullt blant de bedre.

Et plusspoeng får imidlertid P10 Plus for kvaliteten på de interne høyttalerne – her er lyden veldig klar, høy og godt balansert.

Konklusjon

Selv om det kanskje har blitt litt negativt fokus i denne testen, må vi med en gang si at Huawei P10 Plus er en meget god telefon.

Den har svært kraftig maskinvare, rikelig med lagringsplass (og minnekortstøtte), god batterikapasitet med kjapp lading, lynrask fingeravtrykksleser og er rik på funksjoner og finesser.

Men – den kommer kort tid etter en svært lik telefon, koster i skrivende stund mer og er i våre øyne ikke en bedre telefon enn Huawei Mate 9 Pro. Det nye kameraet er mer lyssterkt, men svakere på detaljer, batterikapasiteten er ikke like god og navigasjonen svakt løst.

Derfor holder vi fortsatt en knapp på Mate 9 pro om du vurderer en av Huaweis største denne våren. Den mangler riktignok minnekortstøtte, men med 128 GB lagringsplass tror vi ikke det vil være et veldig stort savn.

Her finner du flere mobiltester!

Testresultat

Huawei P10 Plus

Svært rask maskinvare, mange nyttige funksjoner, god batteritid, god lyd i høyttalerne, stor lagringsplass, støtter minnekort og to SIM-kort

Kameraet svakere enn forventet, snodig implementert navigasjon, ikke vanntett

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer