Fasttelefon

Det kan bli slutt på lokale telefonnumre

Nkom ønsker at fasttelefonnummer skal være geografisk uavhengig.

FASTTELEFON: Nkom foreslår at fasttelefonnumre skal være geografisk uavhengig. Foto: Shutterstock
FASTTELEFON: Nkom foreslår at fasttelefonnumre skal være geografisk uavhengig. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Oslo starter fasttelefonnumre ofte på 22, i Bergen på 55 og i Tromsø 77 etterfulgt av 6 sifre, og slik har det vært i årevis. Nå foreslår Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) å oppheve denne ordningen med geografisk binding av telefonnummer, slik at nye abonnementer har større frihet til å velge fasttelefonnummer.

– Forslagene vil ikke innebære endring for de som allerede har fasttelefon. De vil fortsatt beholde sitt fasttelefonnummer. Nye abonnenter vil imidlertid i større grad kunne velge nummer fra fastnettseriene, dersom teleoperatøren tilbyr dette. Dette er en fremtidsrettet løsning som også tar høyde for nye endringer i kommune- og regionstrukturer, sier konkurransedirektør Hans Jørgen Enger i Nkom i en pressemelding.

– Nummertilhørighet er utvannet

Tidligere var det slik at teleoperatørene rutet samtaler til nødetatene på bakgrunn av telefonnummer, men slik er det ikke lenger. Derfor vil ikke en eventuell endring medføre negative konsekvenser ved nødanrop, mener Nkom.

Fasttelefoni

I Norge er det drøyt 330.000 abonnenter som har fasttelefon.

Kilde: Ekomstatistikken

– Disse skal fortsatt komme frem til nærmeste nødmeldesentral. Det er svært viktig for oss at både som har behov for rask assistanse fra nødetatene og nødetatene selv er ivaretatt med vårt forslag, sier Hans Jørgen Enger, konkurransedirektør i Nkom, i en pressemelding.

Siden 2007 har det vært mulig for abonnenter å ta med seg fasttelefonnummeret sitt ved flytting til andre deler av landet, og Nkom mener at geografisk nummertilhørighet er utvannet.

I forslaget sier Nkom at nummerseriene 20 00 00 00–57 99 99 99 og 60 00 00 00–79 99 99 99 ikke lenger har noen geografisk binding. Samtidig foreslås det at disse numrene defineres i nummerforskriften som åttesifrede fasttelefonnummer og forbeholdes fasttelefontjenester, med ett forbehold: 40 00 00 00–49 99 99 99 er åttesifrede mobilnummer.

Nkom skriver også at det ikke skal koste mer enn hva anrop til mobilnummer koster å ringe til femsifrede telefonnummer og numre som starter på 810, 815 og 850.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer