AptX, AVRCP, NFC, A2DP og flere begreper

Dette betyr Bluetooth-forkortelsene

Skal du kjøpe trådløst utstyr, kan det være verdt å sjekke et par ting først.

FLERE FORKORTELSER: Skal du kjøpe hodetelefoner, kan du finne opptil flere forkortelser på esken. I denne artikkelen prøver vi å forklare hvilke som betyr hva. Foto: Pål Joakim Pollen
FLERE FORKORTELSER: Skal du kjøpe hodetelefoner, kan du finne opptil flere forkortelser på esken. I denne artikkelen prøver vi å forklare hvilke som betyr hva. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Bluetooth er ikke bare Bluetooth. Bluetooth-utstyr betyr at de kan kommunisere trådløst med hverandre, men ulike versjoner støtter ulike ting, og i tillegg finnes det en rekke forkortelser på eskene i butikken som det kan være smart å sette seg inn i.

Siste versjon: Bluetooth 5

La oss begynne med versjonsnummerne – den foreløpig nyeste utgaven av Bluetooth er Bluetooth 5, som støttes blant annet av Samsung Galaxy S8/Plus/Note 8, kommende LG V30 og Apples nye iPhone-modeller, 8, 8 Plus og X.

Fordelene med Bluetooth 5 kontra forrige versjon, 4.2, er flere. Mest relevant i daglig bruk er to ting:

  • Bluetooth 5 kan overføre data med dobbel hastighet
  • Bluetooth 5 har fire ganger så lang rekkevidde
TO SAMTIDIG: Samsung Galaxy S8 støtter Bluetooth 5 og kan strømme til to hodetelefoner samtidig.
TO SAMTIDIG: Samsung Galaxy S8 støtter Bluetooth 5 og kan strømme til to hodetelefoner samtidig. Vis mer

Dobbel hastighet betyr blant annet at du kan strømme lyd til to Bluetooth-enheter samtidig (for eksempel kan to se film på flyet med hver sine trådløse hodetelefoner), eller strømme musikk med høyere bitrate enn tidligere. Økt rekkevidde betyr at du kan stå lenger unna høyttaleren uten at lyden hakker, eller at oppkoblingen blir mer stabil når du beveger deg rundt i huset.

Å koble til to hodesett samtidig krever ikke a hodetelefonene støtter Bluetooth 5, men skal du få nytte av den økte rekkevidden, fordrer det imidlertid at begge enheter støtter Bluetooth 5. Vi har fortsatt til gode å se en hodetelefon eller høyttaler som støtter Bluetooth 5 i butikkene, så disse produktene forventes ikke i markedet før i 2018.

Lyd overføres med ulike kodeker

Når lyd sendes over Bluetooth, kan det gjøres med ulike såkalte «kodeker», altså måten man koder og dekoder lyddataene på, hos henholdsvis sender og mottaker. Standardløsningen for Bluetooth er såkalt SBC (low-complexity subband codec), som støtter inntil 345 kbps (kilobit per sekund) når du spiller i stereo.

Denne ble opprinnelig laget for å tilby grei lydkvalitet over middels høy bitrate, og med små krav til maskinvaren som skulle kode og dekode dataene (og det for mange år siden). Kvalitetsmessig er den imidlertid ikke like god som MP3 på tilsvarende bitrate, for eksempel, som er «smartere» komprimert, men som også krever mer av maskinvaren som skal kode/dekode.

AAC
Bedre lydkvalitet kan du med andre ord få ved å bruke andre kodeker, som da stiller egne krav til sender og mottaker.

Apple bruker for eksempel den ISO-standardiserte kodeken AAC til musikk over Bluetooth på sine iOS-enheter, som da krever at du har en AAC-kompatibel hodetelefon i andre enden for å dra nytte av nettopp det.

Også YouTube har i mange år brukt AAC til lyden, som i sin tid ble laget for å tilbyr bedre kvalitet enn MP3 med samme bitrate.

AptX
På Android-plattformen er Qualcomms AptX-teknologi ganske utbredt; i hvert fall blant toppmodellene. Qualcomm eier denne teknologien, men lisensierer den ut, slik at produsenter av telefoner og lydutstyr kan bruke den i sine produkter mot betaling. Ingen iPhone-modeller støtter AptX, men du finner støtten på nyere Macbook-modeller.

Ser du dette merket på esken, betyr det at hodetelefonene støtter AptX.
Ser du dette merket på esken, betyr det at hodetelefonene støtter AptX. Vis mer

AptX er designet for å tilby CD-lignende kvalitet på lyden, og ikke bare det – AptX Low Latency gir deg en lydforsinkelse på mindre enn 40 ms (millisekunder), som gjør at den er svært egnet om du skal se film, spille rytmespill eller lignende. Da slipper du å irritere deg over at lyden er noe forsinket i forhold til bildet – typisk forsinkelse på SBC er i størrelsesorden 170 ms, og det merker du godt når du ser film, der lepper ikke går helt i takt med ordene som blir sagt.

Akkurat «Low latency» er det sjelden du ser i spesifikasjonslisten, men om du går for et par relativt nye AptX-kompatible hodetelefoner, kan du regne med at de også støtter low latency-varianten.

Den foreløpig siste AptX-varianten er AptX HD, som støtter 24-bit lydfiler og inntil 48 kHz samplingsrate. Den bruker også høyere båndbredde – 576 kbps. Ikke mange hodetelefoner på det norske markedet støtter AptX HD foreløpig, men du finner det blant annet på Sony WH-1000XM2, B&W PX (inne til test), Sony WH-H900N og Audio Technica ATH-DSR7BT.

LDAC
La oss også ta med Sonys LDAC-teknologi, som det nå har blitt åpnet for at alle Android-produsenter kan bruke fra og med versjon 8.0 (Oreo).

HØYERE BITRATE: Sonys LDAC-kodek støtter opptil 990 kbps og kan derfor ta vare på mer av lyden enn den tradisjonelle SBC-kodeken. Foto: Sony
HØYERE BITRATE: Sonys LDAC-kodek støtter opptil 990 kbps og kan derfor ta vare på mer av lyden enn den tradisjonelle SBC-kodeken. Foto: Sony Vis mer

Den kan bruke båndbredde helt opp til 990 kbps (altså nesten det dobbelte av AptX HD), støtter 24-bit/96 kHz og Sony hevder at den dermed skal kunne tilby full CD-kvalitet over Bluetooth.

På maskinvaresiden (hodetelefoner/høyttalere) er det imidlertid kun Sony-utstyr som støttes; i hvert fall foreløpig. Merk også at du bør ha telefonen nærme og med klar sikt om du skal kjøre LDAC i full kvalitet – sist vi prøvde begynte lyden å hakke så snart vi puttet telefonen i lomma.

Men merk altså: Når man vil høre på musikk over Bluetooth, velges den beste kodeken som begge enheter støtter, og det er i mange tilfeller den «vanlige» SBC-kodeken. Du får med andre ord ingen glede av de nye AptX-kompatible hodetelefonene dine om du spiller fra en iPhone, og det hjelper lite med en AptX HD-kompatibel telefon om ikke hodetelefonene eller høyttaleren støtter det.

(Og selvsagt – hvor god lyd det blir handler om mye annet enn disse kodekene også – både kvaliteten på selve lydfilene og ikke minst på hodetelefonene selv, for eksempel.)

Bluetooth-profiler

Du kan finne flere bokstaver enn støttede kodeker i spesifikasjonslisten til en hodetelefon. Det finnes nemlig en drøss av Bluetooth-profiler til ulike formål. Også utover strømming av lyd – for eksempel til trådløse utskrifter, trådløse håndkontrollere til spillkonsoller og den slags.

Men de mest aktuelle på lydfronten:

A2DP er noe du finner på nærmest alle trådløse hodetelefoner og telefoner nå til dags. Forkortelsen betyr «Advanced Audio Distribution Profile» og tillater strømming av musikk i stereo fra sender til mottaker med en kodek som begge parter støtter.

HSP (Headset Profile) brukes på enheter som støtter kommunikasjon begge veier; typisk på trådløse headset med mikrofon, som blant annet kan brukes til telefonsamtaler. Lyden er dog begrenset til 64 kbps mono.

HFP (Handsfree Profile) er en mer avansert variant av HSP og gir også mulighet for ting som stemmestyrte anrop, muligheten for å ringe opp siste nummer, sette samtale på vent og lignende. Disse to er for øvrig noe du gjerne kan finne på bilstereoer også; gjerne sammen med PBAP (phone book access profile), som gir deg muligheten til å se hvem som ringer i displayet eller velge kontakten du vil ringe fra brukergrensesnittet i bilen.

AVCRP (Audio/Video Remote Control Profile) på esken betyr at hodetelefonen/høyttaleren støtter styring av avspillingen, som å pause musikken eller hoppe til neste sang. Nyere versjoner av denne gjør også at du kan styre volumet på selve enheten, i stedet for at man har én volumbryter for hodetelefonen og en annen for lydkilden.

NFC - enkel paring

På noen hodetelefoner kan du også finne bokstavene NFC. Dette er en kommunikasjonsprotokoll som fungerer over veldig små avstander; typisk bare et par centimeter, og som støttes av de fleste Android-telefoner. Du kan lese mer om NFC her.

NFC-logoen. Har begge enheter denne, legger du logoene inntil hverandre for å forenkle paringsprosessen. Foto: Wikipedia
NFC-logoen. Har begge enheter denne, legger du logoene inntil hverandre for å forenkle paringsprosessen. Foto: Wikipedia Vis mer

Det er noe som kan være kjekt når du skal pare de to enhetene første gang, der du bare legge NFC-feltene inntil hverandre og takke ja til å pare dem, i stedet for å sette hodetelefonene i paringsmodus, åpne Bluetooth-menyen på telefonen og søke etter hodetelefonene og så videre.

iPhone har også NFC innebygd, men det brukes foreløpig kun til selskapets betalingsløsning, Apple Pay. Om du har et adgangskort på jobb som du legger inntil en leser, eller et kontaktløst betalingskort, fungerer det på samme måte.

Multipoint – vær koblet til flere

Dette kan også være kjekt å se etter når du kjøper nye hodetelefoner. Med multipoint-støtte, betyr det at du for eksempel kan være koblet både til PC-en og mobiltelefon samtidig.

Spiller du musikk eller ser Netflix på PC-en og telefonen ringer, vil oppringningen automatisk slå inn på hodetelefonen slik at du ikke går glipp av den. Du kan snakke ferdig, og så hopper lyden tilbake til PC-en igjen.

Eller at du kan fortsette Spotify-lista fra telefonen etter at du har klappet sammen PC-lokket uten å måtte pare enhetene på nytt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer