Huawei P40 Pro, førsteinntrykk:

­­Dette blir spennende, Huawei!

Lanserer Google-fri toppmodell, også her i Norge.

NY TOPPMODELL: Huawei har lansert P40 Pro, helt uten Googles programvare innabords. Foto: Pål Joakim Pollen
NY TOPPMODELL: Huawei har lansert P40 Pro, helt uten Googles programvare innabords. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Huawei har virkelig vært i sving på mobilfronten de siste åra, der den ene toppmodellen etter den andre har fått knallgode kritikker både her på Dinside og rundtom ellers.

Men i fjor ble det bråstopp. På forsommeren havnet selskapet på amerikanernes entitetsliste og fikk ikke lenger lov til å handle med amerikanske selskaper. Det gjorde at høstens toppmodell, Mate 30 Pro, ikke ble offisielt lansert her i Europa, siden Huawei ikke lenger kunne selge telefoner med Googles programvare ombord.

For å selge en Android-telefon uten noen tjenester fra Google går da ikke an her i den vestlige verden.

Eller?

Satser for fullt selv

Jo, mener Huawei, som i dag lanserer både P40 og P40 Pro – uten Google om bord. I stedet er Play butikk (Googles app-butikk) byttet ut med Huaweis egen AppGallery-tjeneste.

EGEN APP-BUTIKK: AppGallery er Huaweis app-butikk. Her jobbes det hardt med å fylle på med apper om dagen. Foto: Pål Joakim Pollen
EGEN APP-BUTIKK: AppGallery er Huaweis app-butikk. Her jobbes det hardt med å fylle på med apper om dagen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Verken Gmail, Maps, Chrome, YouTube, Google Foto eller liknende er å finne på telefonen. Ei heller Google Play tjenester, hvis funksjoner mange Android-apper benytter seg av. Der har Huawei kommet med tilsvarende tjenester de har utviklet selv, og som de nå håper utviklere verden rundt vil koble seg på.

I praksis betyr det at apper som er avhengig av Google Play-tjenester ikke vil fungere som de skal på Huawei-telefonen. Ikke før skaperne eventuelt gjør nødvendige endringer og tilpasninger. Huawei bruker over ti milliarder kroner på å lokke til seg utviklere over hele verden, og i stedet for å ta 30 prosent av app-inntektene som Google og Apple gjør, nøyer kineserne seg med halvparten.

I det vi fikk telefonen til test forleden dag, var for eksempel Snapchat en av appene som manglet, men den dukket jaggu opp i AppGallery på tirsdag og fungerer nå som den skal.

SNAP PÅ PLASS: Denne uka dukket endelig Snapchat opp i AppGallery, som vi anser som en av de aller viktigste appene å ha på plass. Foto: Pål Joakim Pollen
SNAP PÅ PLASS: Denne uka dukket endelig Snapchat opp i AppGallery, som vi anser som en av de aller viktigste appene å ha på plass. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Huawei jobber på spreng også her i Norden med å sikre at populære, lokale apper finner veien til AppGallery. Merk at du på Android ikke er bundet til å laste ned apper fra butikken som følger med telefonen, og at det finnes tredjepartsbutikker der du kan få tak i det meste. Så selv om verken Chrome, Facebook eller Instagram er å finne i AppGallery, kan du finne dem i andre butikker, for eksempel APKPure, som er blant de mest populære.

Men enkelte lokale apper er ekstra viktige å få på plass for Huawei. Vipps er for eksempel i skrivende stund ikke er tilgjengelig, og vi tror det er en av tjenestene som på plass om denne telefonen skal selge i større kvanta her til lands. Det samme gjelder bank-apper, billett-apper og den slags, som vi vet det jobbes iherdig med å få på plass om dagen.

Dette snakket vi for øvrig også om i forrige episode av Dinsides podcast, Teknopreik:

Til mobilbetaling finnes Huawei Pay på telefonen, men det ser ikke ut til å være aktivert for Norge ennå. Og Google Pay er det altså bare å glemme.

Så - hva er nytt?

Så til maskinvaren, og la oss fokusere på P40 Pro. Her får du denne gangen en 6,58 tommer stor OLED-skjerm med oppløsning på 2640x1200, altså i et 19,8:9-format. Gledelig er det å se at også Huawei har kastet seg på bølgen med høyere oppdateringsfrekvens enn de vanlige 60 Hz-ene, og her får du 90 Hz, som på OnePlus' toppmodeller. Det betyr at skrolling og animasjoner flyter ekstra godt.

BUSSLOMMA FLYTTET: Huawei har denne gangen valgt å flytte «busslomma» slik at frontkameraene nå ligger i et eget felt oppe til høyre. Her støttes 3D-ansiktsopplåsning a la iPhone X-modellene. Foto: Pål Joakim Pollen
BUSSLOMMA FLYTTET: Huawei har denne gangen valgt å flytte «busslomma» slik at frontkameraene nå ligger i et eget felt oppe til høyre. Her støttes 3D-ansiktsopplåsning a la iPhone X-modellene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

En kan ikke unngå å legge merke til de to kameraene foran som det er hullet ut rom til, på samme måte som fjorårets Samsung Galaxy S10+. Men der Samsung valgte to kameraer med ulike brennvidder, har Huawei gått for ett vanlig kamera og ett dybdekamera, slik at man får tredimensjonal ansiktsopplåsning á la iPhone X. Her har selskapet med andre ord løsnet busslomma fra Mate 20 Pro og plassert den ut mot siden.

Fingeravtrykksleseren er også svært kjapp denne gangen, og den er av den optiske typen som er nedfelt i skjermen. Ikke at du kommer til å trenge den i veldig stor grad om du bruker ansiktet, men det er jo greit å ha en backup uansett.

Klar for 5G

En egenskap vi forventer av alle toppmodeller i 2020 er at de har 5G-støtte, og det er også på plass i Huaweis nye telefoner. Fra Huawei får vi høre at det bare er å kjøre i gang om du bor i et egnet område, i motsetning til Samsung, som vil aktivere 5G på S20 Ultra først når Telenor/Telia ruller ut sine nett for fullt.

90 HZ: Med 90 Hz-skjerm går skrolling og animasjoner svært silkemykt for seg. Foto: Pål Joakim Pollen
90 HZ: Med 90 Hz-skjerm går skrolling og animasjoner svært silkemykt for seg. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Prosessoren er Huaweis egenutviklede Kirin 990, som er paret med 8GB RAM. P40 Pro har 256 GB lagringsplass og støtte for minnekort, men da Huaweis eget NM-card, og ikke vanlige micro SD-kort.

Batteriet er på 4200 mAh, altså like stort som på P30 Pro, og som fjorårets P-modell lades det med en 40 watts hurtiglader. Nytt er imidlertid at trådløs lading kan gjøres med inntil 27 watts effekt, og det er meget imponerende. Faktisk er det 50 prosent høyere effekt enn hva iPhone 11 Pro-modellene klarer med kabel! Og som ikke det var nok – Pro+, som altså kommer i sommer, klarer trådløs lading med 40 watts effekt.

P40 Pro er også IP68-sertifisert og altså beskyttet mot vann. I tillegg støtter den to SIM-kort (+ eSIM).

P for Photo

Men det er kameraet nesten hele forhåndsbriefen vår handlet om. Mange hadde spådd at P40 Pro skulle få 10x optisk zoom, men det kan vi herved avkrefte – det blir først tilgjengelig på en kommende utgave (foreløpig navngitt Pro+), som både har et 3x og 10x-objektiv og kommer i sommer. Altså er det fremdeles snakk om 5x optisk zoom på P40 Pro, på lik linje med P30 Pro.

FORTSATT 5X: Men i sommer kommer det en enda gjevere P40-modell med 10x optisk zoom. Foto: Pål Joakim Pollen
FORTSATT 5X: Men i sommer kommer det en enda gjevere P40-modell med 10x optisk zoom. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men det er gjort mye bak linseglasset. For det første er hovedsensoren 8 prosent større enn på Samsung S20 Ultra, med størrelse på 1/1,28". Det betyr det at den er 76 prosent større enn på P30 Pro og nesten fire ganger så stor som den på de gjeveste iPhone-modellene, ifølge Huawei. Oppløsningen på hovedsensoren er dessuten økt til 50 megapiksler, med blenderåpning på f/1,9. Det er altså snaue halvparten av S20 Ultras massive 108 megapiksler – ikke at antall megapiksler er et mål på bildekvalitet, så er det sagt.

Ultradvidvinkelen har også fått større sensor med oppløsning på 40 megapiksler (f/1,8), mens det optisk stabiliserte teleobjektivet altså har 5x optisk zoom kontra hovedobjektivet, med oppløsning på 12Mp (f/3,4). I tillegg har kameraet en TOF-sensor for beregning av dybde, spesielt brukt til portrettbilder og den slags.

Med fullt fokus på coronaviruset om dagen har vi dessverre ikke fått knipset mange bildene med P40 Pro ennå, så den biten får vi komme tilbake til i selve testen av telefonen. Det vi fikk se i pressebriefen, der bildekvaliteten ble sammenliknet med enkelte konkurrenter, så i hvert fall meget bra ut.

Blir spennende

Det skal altså bli veldig spennende å se om Huawei faktisk kan lykkes på vår del av kloden med en Android-telefon uten Google-apper om bord. For at det skal skje, er de helt avhengig av å få på plass det aller meste av det som oppleves essensielt av en smarttelefon i dag, som betalingsapper, sosiale medier og den slags.

Men det kan også bli vanskelig å erstatte enkelte av Googles godbiter, for eksempel Google Foto, som vi regner med at mange Android-brukere er veldig glade i fra før.

Det er ikke lett å prise nye produkter i disse dager der krona har falt voldsomt den siste tiden, men det siste vi har fått beskjed om er at P40 Pro med 256 GB lagringsplass vil havne på 11.490 kroner. Forhåndsbestiller man innen 5. april får man med et par Freebuds 3 på kjøpet, samt 50 GB skylagring hos Huawei i ett år.

Lillebror P40 havner på 9.490 kroner. Den har litt mindre skjerm, litt mindre batteri (3800 mAh, 22,5W lading), halve lagringsplassen (128 GB), svakere tele- og ultravidvinkelkamera (3x optisk zoom), mangler TOF-sensor, mangler 3D-ansiktsopplåsning og er ikke vanntett (IP53).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer