USB-C, USB 3.2, Thunderbolt, USB PD …

Dette bør du vite om USB i 2019

At en PC eller telefon har USB-C forteller egentlig svært lite.

USB-C: Dette er USB-C-pluggen som er å finne på det meste av elektronisk utstyr om dagen. Men her er det mye å sette seg inn i … Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
USB-C: Dette er USB-C-pluggen som er å finne på det meste av elektronisk utstyr om dagen. Men her er det mye å sette seg inn i … Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er rundt 20 år siden USB-porten begynte å bli vanlig å finne på PC-er, skrivere og den slags, der de gamle seriell- og parallellportene sakte, men sikkert, ble faset ut.

Standarden ble etablert for å gjøre det enklere å koble enheter sammen, slik at man slapp en rekke spesialkabler til ulike typer utstyr. Om du skulle koble til en skriver, mus, ekstern lagring eller hva det måtte være, kunne du bruke den samme kabelen til alt. Og så lenge du hadde porter nok (og disse var små sammenliknet med øvrige porter), kunne alt være tilkoblet samtidig.

ENDELIG: Da USB gjorde sitt inntog for rundt 20 år siden ble alt plutselig mye enklere for en PC-bruker. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ENDELIG: Da USB gjorde sitt inntog for rundt 20 år siden ble alt plutselig mye enklere for en PC-bruker. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Siden enhetene kunne kommunisere med hverandre med en gang, ble det meste enklere – koblet du til en splitter ny enhet i USB-porten, kunne operativsystemet på PC-en oppdage hvilket produkt det var snakk om, installere nødvendige drivere automatisk og så var du i gang. Uten å måtte starte om maskinen.

Plug-and-play, som det kaltes den gangen. Eller plug-and-pray, som vi ofte spøkte med, siden det ikke alltid gikk helt på skinner.

Den første USB-versjonen (1.0) hadde en teoretisk maksfart på 1,5 Mbps (megabit per sekund), og strømmen som kunne leveres til den tilkoblede enheten var begrenset til 2,5 watt (5V/0,5A).

Uoversiktlig i 2019

Seinere kom det flere USB-versjoner, og flere type plugger – spoler vi fram til 2019 er den seineste USB-versjonen USB 3.2, som nå har blitt en fellesbetegnelse for flere USB-versjoner (mer lenger ned). Dessuten er USB 4 annonsert, der spesifikasjonene kommer seinere i år.

De fleste nye enheter er utstyrt med USB-C-porter og vi har også andre underliggende teknologier som USB PD (Power Delivery) og Thunderbolt 3. I tillegg kommer muligheten for å overføre lyd og bilde via USB C-kabelen.

MANGE VARIANTER: Her ser du de ulike USB-variantene fra de siste 20 årene. Den nye type C-pluggen til høyre. Foto: Wikipedia
MANGE VARIANTER: Her ser du de ulike USB-variantene fra de siste 20 årene. Den nye type C-pluggen til høyre. Foto: Wikipedia Vis mer

Men tro ikke at en USB-C-kabel er en USB-C-kabel. Det finnes USB-C-kabler som ikke kan overføre video, eller som ikke kan levere strøm nok til å lade en PC. Ja, de trenger strengt tatt ikke engang å støtte USB 3.x-standarden.

Og på toppen av det har gjerne mobilprodusenter og andre proprietære teknologier for hurtiglading som ikke er kompatibel med andres kabler og ladere.

Faktisk er USB anno 2019 et salig rot å forholde seg til. Så la oss prøve å nøste opp litt.

USB-C er bare en plugg

La oss begynne enkelt: USB-C er bare en plugg, akkurat som sine forgjengere micro USB, mini USB og USB-A.

ENDELIG: Det tok lang tid før vi fikk USB-kabler som det ikke lenger gikk an å plugge i feil vei. USB type C er blitt standard på veldig mye utstyr de siste par årene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ENDELIG: Det tok lang tid før vi fikk USB-kabler som det ikke lenger gikk an å plugge i feil vei. USB type C er blitt standard på veldig mye utstyr de siste par årene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Det eneste en USB-C-kabel trenger å oppfylle er at pluggen i enden har USB-C-utformingen. Tilsvarende på en PC eller mobiltelefon, som da trenger en port som du kan putte en USB-C-kabel inn i.

Den største fordelen med USB-C kontra forgjengerne er at den ikke går an å sette den i feil vei. Og så er den selvsagt betydelig mindre enn den første typen, USB-A. Den er også bakoverkompatibel – ikke at den passer inn i en eldre port, men med en overgang imellom kan du bruke en USB-C-kabel i en USB-A-port.

USB-C forteller dog ingenting om hvilken USB-versjon som støttes – altså hvor rask dataoverføring du kan oppnå og den slags. I praksis kan du godt ha en USB-C-port som bare støtter USB 2.0-standarden (fra år 2000).

Nokia N1-nettbrettet, som ble lansert i 2014, var en av de første enhetene med USB-C-port, men bare med støtte for USB 2.0, for eksempel, til tross for at USB 3.0-spesifikasjonen ble lansert seks år tidligere.

MED USB-C: Nettbrettet Nokia N1 ble lansert i 2014 som en av de første enhetene med USB-C-plugg. Men den støttet ikke USB 3.0-standarden lansert seks år tidligere. Foto: Nokia
MED USB-C: Nettbrettet Nokia N1 ble lansert i 2014 som en av de første enhetene med USB-C-plugg. Men den støttet ikke USB 3.0-standarden lansert seks år tidligere. Foto: Nokia Vis mer

USB-versjoner

For mange av egenskapene skjuler seg bak USB-versjonsnummeret, snarere enn «USB-C»-betegnelsen.

Den foreløpig siste USB-versjonen er versjon 3.2, med en teoretisk toppfart på 20 Gbps (gigabit per sekund), eller da 2.500 megabyte i sekundet for å bruke en litt mer kjent størrelse. Forrige versjon, USB 3.1, kunne skilte med 10 Gbps og USB 3.0 med 5 Gbps. USB 3.0 ble i sin tid døpt om til USB 3.1 gen 1, mens USB 3.1 da ble USB 3.1 gen 2.

Dette har blitt enda mer rotete i 2019. For nå er nemlig disse tre USB-versjonene slått sammen, slik at alle tre faller under USB 3.2-betegnelsen. Bare hør på dette:

  • USB 3.2 Gen 1 er nå det som tidligere var USB 3.1 gen 1 og enda tidligere USB 3.0 (5 Mbps). Også kalt SuperSpeed USB.
  • USB 3.2 Gen 2 er nå det som tidligere var USB 3.1 gen 2 (10 Mbps). Også kalt SuperSpeed USB 10 Gbps.
  • USB 3.2 Gen 2x2 er nå det som tidligere var USB 3.2 (20 Mbps). Også kalt SuperSpeed USB 20 Gbps.

Altså – om det står at en PC har USB versjon 3.2-porter, kan det fortsatt være snakk om den gamle 3.0-standarden med overføringshastighet på 5 Mbps. Det er altså generasjonstallet (Gen x) som er avgjørende å se på.

I tillegg kan USB-C støtte andre protokoller. Thunderbolt 3, som Intel og Apple står bak, er den foreløpig raskeste med dataoverføringshastigheter på inntil 40 Gbps. Det muliggjør for eksempel at du kan koble to 4K-skjermer med 60 Hz oppfriskningsrate til én og samme port på PC-en.

Tilsvarende tall for Thunderbolt 2 og Thunderbolt er for øvrig 20 Gbps og 10 Gbps.

Og jommen er ikke USB 4 på trappene også, som da er et resultat av at Intel har valgt å frigjøre Thunderbolt 3 slik at alle produsenter kan lage utstyr uten å betale royalties. Spesifikasjonen kommer seinere i år og de første produktene neppe før neste år, men disse får da etter alle solemerker en toppfart på 40 Mbps, altså det dobbelte av USB 3.2 Gen 2x2.

USB Power Delivery for strøm

USB-C handler ikke bare om dataoverføring. USB PD (Power delivery) er en spesifikasjon for overføring av strøm gjennom kablene. Her kan enhetene forhandle fram en ladeeffekt, og med de rette kablene (og støtte på enhetene) kan man få opptil 20 V og 5 A, altså 100 watt totalt.

Det er nok til å lade en bærbar PC, for eksempel, som typisk lader med rundt 60 watt effekt.

Spesifikasjonen støtter at strømmen kan gå begge veier. Dermed kan du for eksempel lade en telefon fra en annen telefon. Eller lade en bærbar PC når du kobler den til en monitor, samtidig som at bildet overføres fra PC-en til monitoren. Ja, faktisk går det an at du både sender bilde og strøm til en monitor direkte fra PC-en slik at monitoren ikke trenger en egen strømforsyning.

FÅR STRØM FRA PC-EN: Denne «portable» monitoren fra AOC trenger ikke egen strømforskyning, men får strøm direkte fra den bærbare PC-en via USB-C-kabelen. Foto: AOC
FÅR STRØM FRA PC-EN: Denne «portable» monitoren fra AOC trenger ikke egen strømforskyning, men får strøm direkte fra den bærbare PC-en via USB-C-kabelen. Foto: AOC Vis mer

Stadig flere bærbare PC-er kommer nå med USB-C-port til lading, og denne støtter da typisk USB Power delivery. Men det trenger ikke å gjelde alle USB-C-portene på maskinen.

Bilde, lyd …

USB-Cs såkalte «alternate mode» gjør at porten også kan brukes for overføring av bilde/video og kan være kompatibel med DisplayPort, HDMI, VGA og MHL. Men «kan» er stikkordet her – dette er valgfritt å implementere både i kabler og porter på enhetene.

Noen ganger kan det også være slik at én av USB-C-portene på en PC støtter overføring av HDMI-signaler, mens de andre ikke kan det.

Likeledes for lyd. Lydoverføring via USB-C er også en del av spesifikasjonen, men trenger ikke nødvendigvis å være implementert verken på enheter eller kabler.

Proprietære løsninger

På mobilfronten er det heller ikke hipp som happ hvilken ladeplugg og kabel du bruker, selv om de alle har USB-C.

For å få den svært raske hurtigladingen på Huawei-telefoner («SuperCharge»), kreves det for eksempel at du både bruker laderen og kabelen som følger med. Bytt ut en av dem, og vips, så går ladingen tregere.

Android Authority gjorde i fjor en undersøkelse med ladere, kabler og telefoner fra Huawei, Samsung og LG, og der viste det seg at ladehastigheten ble inntil seks ganger tregere med «feil» kombinasjon:

USB-C er ikke USB-C

Med andre ord – betegnelsen USB-C sier ikke mer om et produkt enn at det har en USB-C plugg/port.

En mobiltelefon eller PC med USB-C-port kan ikke nødvendigvis sende video gjennom denne porten til en TV eller projektor.

Og en USB-C-kabel kan ikke nødvendigvis brukes til å lade en bærbar PC eller overføre data med de gjeveste hastighetene.

Dermed blir du nødt til å dykke litt dypere i spesifikasjonslisten. For hurtig overføring av data må du finne ut hvilken USB-versjon som støttes (ev Thunderbolt), og huske på at USB 3.2 nå er blitt et samlebegrep for tre generasjoner med ulike overføringshastigheter. Skal du bruke den til lading, må du se etter Power delivery-spesifikasjonen og hvor mange watt som leveres. Og så videre.

Plug and pray.

Sist oppdatert i februar 2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer