Dette er 4.5G

Netcom tyner 4G-hastigheten til det maksimale. Teknikken har fått navnet 4.5G.

INNTIL 1 GBIT PR SEKUND: 4.5G byr på ekstreme hastigheter, lover Netcom. Foto: DINSIDE
INNTIL 1 GBIT PR SEKUND: 4.5G byr på ekstreme hastigheter, lover Netcom. Foto: DINSIDE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under en pressekonferanse på Linderud i Oslo mandag, demonstrerte Netcom det de omtaler som neste generasjon mobilnett - 4.5G. Selskapet hadde også invitert samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til å kaste glans over anledningen.

- I dag skal vi prøve å sette verdensrekord på dataoverføringshastighet i mobilnettet. Vi har håp om å nå 1 gigabit per sekund, sier norgessjefen i Telia Sonera og Netcom, Abraham Foss.

BAKGRUNN: Hvordan virker 4G?

LANSERTE 4,5G: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (t.v) var tilstede da TeliaSonera-sjef Abraham Foss (t.h) demonstrerte neste generasjon mobile bredbånd. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
LANSERTE 4,5G: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (t.v) var tilstede da TeliaSonera-sjef Abraham Foss (t.h) demonstrerte neste generasjon mobile bredbånd. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Kombinerer fire frekvensbånd

For å få til dette benytter de en spesiell teknikk som kalles «carrier aggregation». Her kombineres alle de fire frekvensbåndene selskapet har lisenser til å bruke, 800, 1800, 2100 og 2600MHz samtidig. Og det er denne teknikken som kalles 4.5G.

- Vi benytter hele 800, 1800 og 2600MHz-båndet, samt de to blokkene som utgjør 2100MHz-båndet, sier Netcoms dekningsdirektør Tommy Johansen til Dinside.

Ikke det samme som 4G+

Dekningsdirektør i Netcom, Tommy Johansen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Dekningsdirektør i Netcom, Tommy Johansen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Nyheten kommer åtte måneder etter at vi stiftet bekjentskap med forløperen, 4G+, for første gang. Her kombineres to frekvensbånd samtidig, noe som gir en teoretisk makshastighet på 300Mbps.

Les mer om 4G+ her.

- Du kan sammenligne 4.5G med en motorvei. 4G er én fil, 4G+ er to filer, mens 4.5G er hele 5 filer, sier Johansen.

TEMA: Ny teknologi

Utstyret mangler

For øyeblikket finnes ikke kommersielt tilgjengelig utstyr som kan utnytte en slik hastighet på 4G-nettet. De eneste mobilene som støtter 4.5G, er ifølge Netcom Huawei Ascend Mate 8 (på vei) og Samsung Galaxy S6 Edge - men disse begrenses til maksimalt 450 megabit per sekund, ifølge Netcom.

Mobilene Samsung Galaxy S6 Edge og Huawei Ascend Mate 8 støtter 4,5G. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Mobilene Samsung Galaxy S6 Edge og Huawei Ascend Mate 8 støtter 4,5G. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


- Med tanke på hvor raskt det kom mobiler med støtte for 4G+, regner vi med at det ikke tar lang tid før det blir et godt utvalg også av utstyr som støtter 4.5G, sier kommunikasjonsdirektør i Netcom, Henning Lunde, til Dinside.

Les også: Blir dette fremtidens berøringsteknologi?

Inntil 1,2 gigabit per sekund

I mangel av utstyr hadde selskapet derfor i forkant av rekordforsøket satt opp en testrigg bestående av flere PC-er, samt programvaren TCP Monitor Plus. Under den offisielle testen nådde de en nedlastingshastighet på 950Mbit pr sekund. Det skal ifølge Netcom være offisiell verdensrekord for dataoverføring i et 4G-nett som er i kommersiell drift.

- Vi har imidlertid målt over 1,2 gigabit pr sekund på nattestid, når belastningen i nettet er som lavest, avslører Johansen.

Det betyr 150 MB i sekundet, eller 30-40 MP3-låter i god kvalitet på ett enkelt sekund, eller en helaften spillefilm i god kvalitet på noen ganske få sekunder.

Hvor mange kan få denne hastigheten samtidig?

- Her er det snakk om å utnytte 4G-teknikken til det maksimale og rute all ledig kapasitet til én enhet. Men 4.5G muliggjør også at flere med kompatibelt utstyr kan få gode hastigheter samtidig, sier Johansen.

Flere ferske mobilsaker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer