Årets tekno-julegaver

Dette er duppedittene vi ønsker oss til jul

Hverken mobil eller PC topper listen.

JULEGAVE: Disse dingsene ønsker nordmenn seg til jul. Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
JULEGAVE: Disse dingsene ønsker nordmenn seg til jul. Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse utført av Respons Analyse, på oppdrag for Elektronikkbransjen, viser at forbrukerelektronikk ligger nesten helt i toppen på nordmenns ønskeliste til jul.

21 prosent sier at de ønsker seg forbrukerelektronikk i år

Blant teknologiproduktene er det smartklokker- og armbånd som troner øverst. 11 prosent av de spurte, sier de ønsker seg en smartklokke eller et smartarmbånd. Det er en liten økning fra i fjor da ni prosent sa de ønsket seg dette til jul.

Nettbrett er også et populært produkt på nordmenns ønskeliste og etterfølges av mobiltelefonene på en tredje.

– Vi ser at smartklokker og -armbånd er på topp, 11 prosent ønsker seg et slikt produkt, og andelen som vil ha et nettbrett under treet stiger kraftig. Også hodetelefoner hopper et godt stykke opp på nordmenns ønskeliste, sier Marie Ottermo, kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen, i en pressemelding.

Topp ti-listen innen forbrukerelektronikk:

201820172016
Smartklokker og -armbånd (11%)Mobiltelefon (11%)Nettbrett (13%)
Nettbrett (10%)Kjøkkenprodukter (10%)Smartklokke/-armbånd (10%)
Mobil (10%)Smartklokke/-armbånd (9%)Mobil (10%)
Hodetelefoner (9%)Nettbrett (7%)Kjøkkenprodukter (7%)
Kjøkkenprodukter (8%)Bærbar PC (6%)Bærbar PC (7%)
Bærbar PC (8%)DAB-radio (6%)Musikkanlegg (6%)
TV (6%)Smarthjem-produkter (5%)Foto/videokamera (6%)
Musikkanlegg (5%)Personlig pleie-produkter (5%)Virtual Reality-briller (5%)
Smarthjem-utstyr (5%)Spillkonsoll (5%)Spillkonsoll (5%)
Personlig pleie-produkter (5%)Hodetelefoner (5%)Personlig pleie-produkter (5%)

Hodetelefoner er en av kategoriene som øker mest i år. I 2016 var de ikke på topp ti-listen, mens det i fjor var fem prosent av de spurte som førte opp hodetelefoner på ønskelisten til jul. I år er det ni prosent som har det på listen sin.

Regionale forskjeller

I undersøkelsen kommer det frem at hver nordmann kommer til å bruke rundt 5354 kroner på julegaver i år, og det er i nord at forbruket er høyest.

– Folk i Nord-Norge planlegger å bruke mest penger på presanger, her er gjennomsnittet nesten 6.000 kroner, mens folk fra Hedmark og Oppland bruker minst med et gjennomsnitt på 4.470 kroner, sier Ottermo i pressemeldingen.

Marte Ottermo i Elektronikkbransjen. Foto: Stiftelsen Elektronikkbransjen
Marte Ottermo i Elektronikkbransjen. Foto: Stiftelsen Elektronikkbransjen Vis mer

Det er også regionale forskjeller på hva forbrukerne ønsker seg til jul. Elektronikkbransjen skriver at det i Nord-Norge er mobiltelefon og musikkanlegg som topper ønskelistene, mens det i Oslo og Akershus er smartutstyr og nettbrett som topper listene. Trønderne ønsker seg også musikkanlegg og smartustyr, i Hedmark og Oppland er det hvitevarer og mobiltelefon som er mest populært, mens det i Agder og Rogaland er personlig pleie og hodetelefoner som er på topp.

Om undersøkelsen: Utført av Respons Analyse på oppdrag fra Elektronikkbransjen. 1018 personer fra 16 år og oppover deltok.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer