Treg iPhone? Den kan bli raskere i iOS 10.3

Dette er nyhetene i iOS 10.3

Særlig eldre telefoner kan føles langt raskere etter oppdateringen.

RASKERE: I iOS 10.3-oppdateringen kommer også et nytt filsystem som kan gi raskere lasting spesielt på eldre iPhone-modeller. Foto: Pål Joakim Pollen
RASKERE: I iOS 10.3-oppdateringen kommer også et nytt filsystem som kan gi raskere lasting spesielt på eldre iPhone-modeller. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apple rullet i går kveld ut den tredje, og sannsynligvis siste, betautgaven av iOS 10.3 for utviklere. Den ferdige utgaven vil med andre ord dukke opp på de fleste iPhone og iPad-enheter i nær fremtid.

De siste årene har imidlertid selskapet også latt publikum ta del i betaversjonene, og ved å besøke beta.apple.com, kan du melde på en av enhetene dine slik at de får slike oppdateringer. Dermed kan du altså ta del i de nye funksjonene før andre.

Betautgaver er generelt ikke å anbefale på enheter du er avhengig av i det daglige, siden de kan innholde feil og ustabiliteter, men har du en ekstra enhet liggende, eller liker å leve litt «on the edge», finnes det altså muligheter også for hvermansen.

I skrivende stund er det for øvrig den andre betautgaven, og ikke den tredje, som er tilgjengelig for publikum. Merk at du bør sørge for å ta en skikkelig sikkerhetskopi av telefonen før du setter i gang; kanskje spesielt om du vil gå over til en betaversjon.

Dette er nytt

iOS 10.3-oppdateringen inneholder en rekke små og store nyheter:

Finn mine Airpods – en funksjon for den som eier et par Airpods, som lar deg se på et kart hvor de sist hadde kontakt med telefonen din. Du kan også få dem til å ringe, såfremt de ikke ligger i etuiet og har kontakt med telefonen din.

Værmelding i kart-appen, for de som bruker den. Ved å «3D-touche» (trykke hardt) på værikonet får du opp varselet for de neste dagene.

En ny Apple ID-profilfunksjon som ligger på toppen under innstillinger. Trykker du her, kommer du rett inn til innstillinger rundt iCloud, iTunes, familiedeling og lignende.

NYTT: I iOS 10.3 har det kommet et nytt valg i innstillingsmenyen der alt som er relatert til Apple-kontoen din blir samlet. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
NYTT: I iOS 10.3 har det kommet et nytt valg i innstillingsmenyen der alt som er relatert til Apple-kontoen din blir samlet. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Detaljert iCloud-statistikk viser nå hva som tar opp iCloud-lagringsplassen på et finere detaljnivå enn tidligere.

Og kanskje det viktigste, selv om det er «under panseret» – iOS får et helt nytt filsystem med 10.3-oppdateringen.

Blir det raskere?

Det nye filsystemet, APFS (se lenger ned) betyr blant annet at iOS vil kunne oppleves raskere. APFS er laget for flashbasert lagring og gjør at ting som omstarter, start av apper og lignende går kjappere.

Vi tok frem stoppeklokka og tok tiden på oppstart av en iPhone 7 256GB og enkelte apper, men der var forskjellen minimal. Eksempelvis klokket vi inn oppstarten på henholdsvis 20.38 og 20.51 sekunder på iOS 10.3 og iOS 10.2.1. Marginell gevinst der, altså.

For deg med en eldre iPhone, ser det dog ut til å kunne være relativt store forandringer. I videoen under ser du oppstarten både på iPhone 5, 5s, 6 og 6s, og som du ser er forskjellene større jo eldre telefonen er:

Vis mer Vis mer

Apple file system

Alle Apple-enheter, det være seg Apple Watch, iPhone, iPad, Apple TV eller Mac, har siden 1998 brukt filsystemet HFS+, som altså ble laget på en tid der til og med disketter var vanlig.

Dette blir nå byttet ut med et nytt og moderne filsystem skreddersydd for flashminnebasert lagring – APFS (APple File System), som alle Apple-enheter vil bruke i fremtiden. Det har en rekke fordeler kontra det gamle.

Ett eksempel er muligheten for å ta et «snapshot» av systemet, altså en kopi av alle data, uten å doble plassforbruket på disken. Kopien vil da kun oppdateres dersom det gjøres endringer på originalfilene, slik at man får muligheten til å rulle tilbake til en eldre versjon av systemet, men da uten at det krever så mye ekstra lagringsplass.

For øvrig noe Windows-brukere har hatt en stund allerede, med Microsofts skyggekopi-funksjon.

For den som er interessert i flere detaljer, har Lifewire en god gjennomgang av hva som er nytt med APFS.

LES OGSÅ:
I år er iPhone 10 år gammel
Apple kårer fjorårets beste apper
Slik bruker du den nye låseskjermen i iOS 10

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer