Dette er nyhetene i iOS 14.5

Stor oppdatering til iPhone og iPad.

NYE FUNKSJONER: Apple er straks klare med en storoppdatering til iPhone og iPad. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
NYE FUNKSJONER: Apple er straks klare med en storoppdatering til iPhone og iPad. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apple har begynt å rulle ut iOS 14.5 til iPhone, som trolig blir en av de siste større oppdateringene før Apple presenterer neste versjon, iOS 15, på sin årlige utviklerkonferanse den 7. juni.

Og det er faktisk en hel del nytt i iOS 14.5 - nedenfor får du alt du trenger å vite.

Lås opp med Apple Watch

Ansiktsopplåsing av mobilen er kjekt, men coronapandemien har skapt utfordringer når man bruker munnbind. I iOS 14.5 tar Apple sikte på å løse problemet - i hvert fall om du har Apple Watch.

Når du har installert oppdateringen, kan du skru på en funksjon som lar deg låse opp iPhone med en Apple Watch. Lignende funksjon finnes allerede på Mac.

For å aktivere den nye opplåsingsfunksjonen, går du til Innstillinger > FaceID og kode på iPhone. Her kan du skru på Lås opp med Apple Watch.

Når det er gjort, vil smartklokka låse opp mobilen så lenge følgende betingelser er oppfylt:

  • FaceID oppdager en maske
  • Din Apple Watch er i nærheten, på håndleddet ditt, låst opp og har en kodelås aktivert

Du vil få en haptisk tilbakemelding på håndleddet som indikerer at opplåsingen har skjedd. På varselet som dukker opp på klokka vil du også få muligheten til å raskt låse iPhone igjen.

Du kan se hvordan det fungerer her:

NYHET: Snart kommer Apple med en funksjon som lar deg bruke Apple Watch som nøkkel for å låse opp mobilen! Video: Kirsti Østvang. Vis mer

Siri med nye triks

Frem til nå har Apple valgt stemme på Siri når du setter opp talestyringsassistenten for første gang. I mange land velges den kvinnelige varianten, noe som i senere år har vært gjenstand for debatt. I noen land har riktignok den mannlige stemmen blitt satt som standard.

Fra og med iOS 14.5 blir den ikke lenger forhåndsvalgt, men du får spørsmål om hvilken du ønsker å ta i bruk.

På norsk finnes det for øyeblikket en kvinnelig og en mannlig variant av Siri. Amerikanske brukere får nå tilgang på fire ulike stemmer.

I iOS 14.5 kan også Siri ringe nødnummeret for deg bare ved at du sier «Hei Siri, ring nødnummer». Samtalen startes automatisk gjennom høyttaler.

HJELPER DEG I NØD: Siri ringer nå det lokale nødnummeret for deg om du spør. Skjermbilde. Kirsti Østvang
HJELPER DEG I NØD: Siri ringer nå det lokale nødnummeret for deg om du spør. Skjermbilde. Kirsti Østvang Vis mer

Til slutt vil det nå bli enklere å spille musikk i for eksempel Spotify ved hjelp av Siri. Den første gangen du ber Siri om å spille noe, vil du få en liste med alle tilgjengelige musikktjenester på telefonen din, og så kan du velge den du vil bruke som standard.

Apple vil fremdeles ikke tillate at man bytter standard musikktjeneste i selve iOS - som mange, vi inkludert, håpet ville skje tidligere i år.

BLIR ENKLERE: I iOS 14.5 slipper du å spesifisere Spotify når du ber Siri om å spille musikk. Skjermbilde: Kirsti Østvang
BLIR ENKLERE: I iOS 14.5 slipper du å spesifisere Spotify når du ber Siri om å spille musikk. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

App Tracking Transparency

En svært viktig, men kanskje ikke så merkbar endring i iOS 14.5 er innføringen av noe Apple kaller for «App Tracking Transparency», som gjør at selskaper som ønsker å spore deg på tvers av nettsteder og apper, må be om din tillatelse først.

Dersom du velger å takke nei, får ikke appen tilgang til den såkalte IDFA-koden (Apple ID for annonsører) på telefonen, som er den man i dag bruker til slik sporing. Typisk er det tilgang til denne som gjør det mulig å servere deg tilpassede annonser basert på hva du er interessert i.

MÅ SPØRRE: Når neste iOS-versjon, 14.5, kommer, må apper som sporer deg be om din tillatelse først. Foto: Apple
MÅ SPØRRE: Når neste iOS-versjon, 14.5, kommer, må apper som sporer deg be om din tillatelse først. Foto: Apple Vis mer

I App Store vil du også kunne se, per app, hva slags data den samler inn og hvilke parametere den eventuelt bruker for å spore deg, som du ser i bildet over.

Ikke alle er like fornøyde med Apples nye personvern-tiltak. Blant de største motstanderne er Facebook, som anklager Apple for egentlig å ville angripe Facebook snarere enn å beskytte brukernes interesser.

Endringer i Musikk-appen

Bruker du Apples Musikk-app, vil du legge merke til flere endringer i iOS 14.5. Blant annet vil du kunne sveipe til venstre eller høyre på låter for å legge dem til nåværende spilleliste, laste ned eller legge til biblioteket.

Du kan også trykke og holde på sangtekster i sanntid for å dele dem i sosiale medier.

Finn objekter

I over ett år har det gått rykter om at Apple skal lansere en sporingsbrikke kalt AirTags. Nå tror mange at lanseringen er nært forestående.

I iOS 14.5 dukker det nemlig opp en ny seksjon i «Hvor er»-appen på iPhone (tidligere kjent som «Finn iPhone»), hvor du kan legge til tilbehør og andre kompatible objekter.

FINN ANDRE TING ENN IPHONE: I iOS 14.5 kan du bruke Hvor er-appen til å holde styr på tingene dine - eksempelvis nøklene, sekken eller sykkelen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
FINN ANDRE TING ENN IPHONE: I iOS 14.5 kan du bruke Hvor er-appen til å holde styr på tingene dine - eksempelvis nøklene, sekken eller sykkelen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Apple åpnet opp for at tredjepartsprodusenter kunne ta i bruk deres nettverk i iOS 14 som ble lansert i fjor høst, men har nylig begynt å teste dette.

Få selskaper har begynt å ta det i bruk, men i januar kunngjorde Belkin øreproppene Soundform Freedom True Wireless Earbuds med støtte for tjenesten, slik at de vil kunne spores i Hvor er-appen.

I tillegg til tredjepartsutstyr, antar man altså at dette vil være hjem for Apples AirTags-brikker som ble lansert forrige uke.

Nye emojier

Apple la til en rekke nye emojier i iOS 14.2, men kommer med ytterligere 217 i iOS 14.5.

Det er riktignok kun tre nye smilefjes og to nye type hjerter. Ellers er utvalget utvidet med flere hudfarger og mer kjønnsinkluderende alternativer. Flere skjegge-alternativer er også blitt tilgjengelig, inkludert kvinne med skjegg.

NYE IKONER: Her er de nye emojiene du kan ta i bruk i IOS 14.5. Foto: Emojipedia
NYE IKONER: Her er de nye emojiene du kan ta i bruk i IOS 14.5. Foto: Emojipedia Vis mer

Kart-appen får nye funksjoner

I iOS 14.5 får Apple Maps-brukere muligheten til å sende inn krasjrapporter, rapportere hindringer i veien og få varsel om fartskameraer i sanntid. Dette er funksjonalitet vi kjenner fra Google Maps og Waze.

Fikser iPhone 11-batteriet

For et par år siden introduserte Apple en funksjon for å sjekke batterihelse på iPhone, etter at det ble avslørt at selskapet hadde innført en funksjon som gjorde telefonen tregere når batteriet ble dårligere.

Noen iPhone 11-brukere har imidlertid opplevd at estimeringen av batterihelse har vært feil, noe som har ført til at batteriet har tømt seg unødvendig raskt eller at ytelsen har blitt tregere enn nødvendig, skriver MacRumors.

Med iOS 14.5 kommer Apple til å oppdatere hvordan de beregner batteriehelse på disse modellene. Denne rekalibreringen kan riktignok ta flere uker etter man har installert oppdateringen, men skjer i bakgrunnen og er ikke noe som skal merkes av brukeren, ifølge Macworld.se.

REKALIBRERER BATTERIET: Har du iPhone 11 og opplever batteriproblemer, kan iOS 14.5 forhåpentligvis fikse det. Foto: Apple
REKALIBRERER BATTERIET: Har du iPhone 11 og opplever batteriproblemer, kan iOS 14.5 forhåpentligvis fikse det. Foto: Apple Vis mer

Bedre 5G

iPhone 12-serien får støtte for 5G når du bruker såkalt Dual SIM i iOS 14.5. Frem til nå har det bare vært støtte for 4G. Du kan ikke putte to simkort i disse modellene, men du kan bruke ett vanlig og eSIM.

Støtter nye spillkontrollere

Er du blant dem som har klart å kapre deg en av de nye spillkonsollene, Playstation 5 eller Xbox Series X, vil du kunne pare tilhørende spillkontrollere med iPhone i iOS 14.5.

Egne iPad-nyheter

Apple har skilt ut en egen iPad-versjon av iOS i form av iPadOS. Versjon 14.5 får de fleste av nyhetene som iPhone, men får også noen ekstra. Blant annet vil Apple-logoen vises i horisontal modus om man holder nettbrettet horisontalt.

I tillegg blir det mulig å søke blant emojier, en funksjon som Apple introduserte til iPhone med iOS 14 i fjor høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer