På denne tiden skulle egentlig årets Google I/O-utviklerkonferanse gått av stabelen, men på grunn av coronasituasjonen verden over er den, som så mye annet, blitt kansellert.
Via nettvideo skulle selskapet i stedet vise frem Android 11 den 3. juni, men valgte å droppe dette arrangementet på grunn av demonstrasjonene i forbindelse med at George Floyd mistet livet under en pågripelse av politiet.
Uansett har Google lettet på sløret om hva som blir nytt i Android 11, som vil ankomme de første telefonene i høst. Allerede nå kan eiere av Pixel 2 og høyere (Googles eget merke) laste ned betaversjonen og prøve den ut, men som vanlig er ikke det noe som nødvendigvis er å anbefale å gjøre på primærtelefonen din, siden betaversjoner ofte kan ha mye smårusk og feil som kan gjøre det ganske irriterende å bruke telefonen.
Også OnePlus har annonsert at eiere av OnePlus 8/8 Pro kan prøve ut betaen allerede nå, men med en solid advarsel blant annet om at ansiktsgjenkjenning, «hey Google» og videosamtaler ikke virker.

Derfor tar Android-oppdateringen så lang tid
Folk, kontroll og personvern
Det er de tre stikkordene Google har fokusert på i denne runden.
Starter vi med folk, vil samtaler med andre, typisk fra ulike meldingsapper, nå bli prioritert på toppen av varslingsfeltet i et eget område. I tillegg introduserer Google «bobler», som gjør at varsler fra slike apper spretter opp som bobler på skjermen når du holder på med telefonen, altså slik Facebook Messenger har fungert på Android en god stund. Vi regner med at du som bruker kan velge å skru det av – selv er jeg i hvert fall ingen stor fan av disse boblene.

Det vil dessuten være mulig å lage snarveier til enkeltsamtaler på hjemskjermen, eller kjapt lage en påminnelse om å svare på meldingen om du ikke har tid akkurat nå. Enkeltsamtaler kan dessuten gis ekstra prioritering slik at de alltid havner på toppen i varslingsfeltet.
Flere funksjoner på strømknappen
Holder du strømknappen inne, får du nå opp en ny meny. I tillegg til å slå av, ta omstart og den slags, kan du nå for eksempel styre smarthjemenheter direkte fra denne menyen, eller velge hvilket kort du skal betale med om du benytter deg av Google Pay. Tredjeparter kan også tilby funksjoner som legges på dette panelet.

I tillegg har brytere for mediespilling fått mer prominent plassering i hurtiginnstillingene, slik at du kan bytte sang og den slags direkte derfra. Android 11 lar deg også enkelt bytte hvilken lydkilde du vil bruke når du spiller musikk.
Tillat én gang
Da Android 10 kom i fjor høst, var en av nyhetene at du endelig kunne velge å dele posisjonen din bare når appen var i bruk, fremfor at appen alltid har tilgang til hvor du befinner deg.

Nå skrenker Google inn dette ytterligere, med med mulighet for å gi apper rettigheter «bare denne gangen», hvorpå appen må spørre på nytt neste gang den trenger rettigheten - slik det fungerer på iOS. Etter en gitt tid der en app ikke har vært i bruk, vil Google nullstille rettighetene du har gitt den, slik at den dermed må spørre deg på nytt for å gjenopprette tilgangen.
Ellers kommer nok en rekke andre ting. Blant annet får Android 11 funksjoner for utviklere til å tilpasse grensesnittet dersom skjermen buer over kantene, og de får også flere funksjoner for utbrettbare telefoner som Samsung Galaxy Fold. Nattmodus (mørkt grensesnitt) kan også automatisk slås av og på til gitte tidspunkter eller i forbindelse til solnedgang, men det har flere Android-produsenter allerede bakt inn i sine Android-varianter.