Kommentar:

Dette forventer vi av teknologiåret 2019

Her er det vi tror vil sette spor neste år.

NYTT ÅR, NYE MULIGHETER: Men hva skjer på teknologifronten? Her er våre spådommer. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NYTT ÅR, NYE MULIGHETER: Men hva skjer på teknologifronten? Her er våre spådommer. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nok et år er lagt bak oss, og vi har allerede oppsummert hva vi synes var de viktigste nye teknologiene i 2018.

Så er det på tide å se fremover. Allerede den andre uka i januar går 2019s første teknologimesse av stabelen – den årlige CES-messen Las Vegas. Der vil vi få en pekepinn på teknologi som er på vei inn for fullt, og vi tar som vanlig turen over dammen for å dekke begivenhetene derfra når den tid kommer.

Pål Joakim Pollen er teknologiredaktør hos Dinside.no.
Pål Joakim Pollen er teknologiredaktør hos Dinside.no. Vis mer

Imens titter vi i krystallkula. Her er det vi tror vil sette de største sporene i teknologiåret 2019:

Smarthjem for hvermansen

Smarte hjem har vi hatt i en årrekke allerede, men lenge har det vært forbeholdt de mest tekniske av oss å sette opp slike løsninger hjemme.

Nå har det blitt ganske begripelig for de fleste – særlig etter at Google lanserte Home her i Norge i høst, der du nå kan styre en rekke smarthjemdingser bare ved å snakke norsk. Og, det koster bare en drøy femhundrelapp for en Google Home Mini.

Du får kjøpt både lyspærer, stikkontakter, termostater, dørlåser, robotstøvsugere, overvåkingskameraer og mer til som enkelt kan betjenes fra mobilen eller bare med stemmen. I februar lanserer Ikea smarte rullegardiner, og det finnes allerede kaffemaskiner som setter i gang med bønnekverningen idet du ber om en espresso, og mer til.

Her kommer det nok et skred av nye produkter i 2019, og vi snakker ikke bare om produkter som kan styres i et system. Walabot home er, for eksempel, en dings du setter på veggen i baderommet, og som helt uten å bruke kameraer, kan oppdage om beboeren har et fall på baderomsgulvet og varsle pårørende umiddelbart.

Strømbruk-kontroll blir viktigere

Hånd i hånd med smartere hjem går også smartere strømforbruk. Innen 1. januar skal alle norske husstander (som ikke har fått fritak) ha fått installert automatisk strømmåler, som gir strømselskapene langt mer presis informasjon enn tidligere, da strømforbruket kan leses av i sanntid.

Dermed er det duket for langt mer detaljert prissetting, der kilowattimene typisk blir dyrere når belastningen i strømnettet er høy, og endrer seg time for time. Da gjelder det å bruke de tyngste strømslukene på riktig tid av døgnet.

For vi må nok belage oss på generelt høyere strømpriser fremover, enn det vi har vært vant med. Nå om dagen er den spesielt dyr på grunn av en voldsomt tørr sommer, men også her handler det om tilbud og etterspørsel, og når mange nå lader bilen i garasjen hjemme, i stedet for å fylle drivstoff på bensinstasjonen, vil det bidra til at etterspørselen, og dermed prisen, blir høyere.

Men, hjelp kan du få. Norske selskaper som Ewave og Tibber har som mål å senke strømutgiftene for sine kunder ved å tilby smarte løsninger som lar deg overvåke strømforbruket og automatisk tilpasse strømbruken etter når på døgnet kilowattimene er rimeligst.

Banksystem i endring

Betalingstjenestedirektivet, eller PSD2 for deg som er glad i forkortelser, forventes vedtatt i Norge tidlig i 2019, og det innebærer at bankene må åpne opp sine systemer og gi tredjeparter tilgang, også kalt «open banking», for deg som er glad i buzz-ord.

Dermed kan apper og tjenester koble seg direkte til bankkontiene dine, slik at du for eksempel ikke lenger trenger å bruke din egen banks nettbank-app for å betale regninger. Er du kunde i flere banker, kan all informasjon samles på ett sted, og du vil heller ikke trenge et kredittkort for å handle på nettet – pengene kan trekkes direkte fra kontoen din.

Allerede har vi sett løsninger som norske Dreams, en spare-app som hjelper deg å nå et sparemål ved å bruke spillmekanikk, og innenfor banktjenester vil det nok springe frem en rekke nye apper og tjenester det kommende året.

Ha-på-ting får en opptur

Ikke bare kan bankkortet bli unødvendig når du handler på nett – det begynner også å bli unødvendig når du handler i butikken.

For nå kommer de store for fullt, og lar deg gjennomføre vanlige betalinger med ting du har på deg – typisk ei klokke eller aktivitetsarmbånd.

Med «riktig» bankforbindelse kan du nå bruke både Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay og Garmin Pay på fysiske kortterminaler, og på døra banker Samsung Pay med sin tilsvarende tjeneste.

Kreative med navngivingen skal de dog ikke beskyldes for å være.

Uansett vil nok betalingsmulighetene gjøre at ha-på-ting-markedet vil få en ny opptur i 2019. I en undersøkelse utført for elektronikkbransjen på tampen av året, var det for øvrig nettopp smartklokker og -armbånd som toppet listen over hva nordmenn ønsket seg til jul.

Slutt på tradisjonelle TV-pakker?

Kanskje blir 2019 også året der tradisjonelle parabol- og kabelløsninger virkelig begynner å erstattes med nettbaserte løsninger.

Tidligere denne måneden skrev vi om RiksTVs strømmetjeneste Strim, som er myntet på dem som bare vil ha tilgang til TV-kanalene, men da via Internett, uten å ha de klassiske TV-pakkene og oppkobling via parabol eller kabel.

Det kan fort føre til at de andre aktørene også vil lansere rene nett-abonnementer for TV, og at det blir bedre muligheter for å spesialtilpasse TV-abonnementet ved å velge enkeltkanaler man vil abonnere på. Det vil i så fall også gjøre det lettere å ha én nett-leverandør og en annen TV-leverandør.

Folk får øynene opp for rimeligere mobiler

De dyreste telefonene, anført av Apples Xs-modeller, blir bare dyrere. Da iPhone 7 ble lansert, var prisen 7.390 kroner for innstegsmodellen, mens den rimeligste varianten av iPhone Xs nå starter på 11.490 kroner – en prisøkning på over 50 prosent i løpet av to år.

Da begynner det å bli veldig mye penger, og vi tror mange som tidligere har kjøpt seg ny iPhone på autopilot, nå vil ta en pust i bakken og vurdere rimeligere alternativer.

HALVE PRISEN: OnePlus 6T koster under halvparten av iPhone Xs, selv med dobbelt så mye lagringsplass. Foto: Oneplus
HALVE PRISEN: OnePlus 6T koster under halvparten av iPhone Xs, selv med dobbelt så mye lagringsplass. Foto: Oneplus Vis mer

For det er ikke til å stikke under stol at du får telefoner som praktisk talt gjør akkurat samme nytten til under halve prisen, og særlig fra de kinesiske aktørene som Huawei/Honor, Xiaomi og OnePlus får man særdeles mye for pengene – også under 5.000-kronersmerket.

Skjermhull og brettetelefoner

De dyreste telefonene kan også bli enda dyrere. Flere produsenter jobber nå med mobiltelefoner som kan brettes ut, slik at de får nettbrettstørrelse, uten at det blir en sprekk og to skjermer.

Samsung har allerede vist frem sin brettbare variant som en teaser om hva vi har i vente, og ifølge ryktene vil prislappen på denne herligheten passere 20.000-kronersmerket når telefonen kommer i 2019.

Årets trend, med en «busslomme» på toppen, ser også ut til å bli erstattet med små hull til frontkameraene, slik at andelen skjerm blir enda litt større enn tidligere. Det har vi sett på nye telefoner fra Samsung og Huawei allerede, og det blir de nok neppe alene om det kommende året.

Kablede hodetelefoner fases ut

Og apropos hull – da iPhone 7 kom for to år siden, var det den første Apple-telefonen som kom uten lydutgang.

Senere har flere telefonprodusenter gradvis fulgt etter, og tidligere denne måneden lanserte også Samsung sin første telefon uten hull til hodetelefoner, som har vært blant de stadig færre produsentene som har beholdt den. Da er det nok et spørsmål om den blir å finne i S10-modellene, som forventes lansert om et par måneder.

I så fall begynner alternativene virkelig å bli få for dem som har sverget til kablede hodetelefoner, og kanskje blir 2019 året der du må bytte til trådløse.

Faller Facebook?

Facebook har med årene blitt en altoppslukende affære og er en stor del av folks hverdag, enten det handler om å holde kontakt med venner og familie, holde seg oppdatert på nyheter, kommunisere med foreldre i klassen, treningslaget eller andre i borettslaget, kommunisere med bedrifter, organisere fester og arrangementer, kjøpe og selge ting, eller hva det måtte være.

Men, vi er spente på hvor mye folk tåler før de begynner å flykte. Facebook har hatt et veldig turbulent år i 2018, med en rekke sikkerhetsskandaler, blant annet Cambridge Analytica-hendelsen, der et privat selskap brukte data fra Facebook til å bygge personlighetsprofiler på millioner av brukere, og toppsjef Mark Zuckerberg har vært nødt til å stå skolerett foran kongressen og detaljere det Facebook lagrer om sine brukere.

Selskapet måtte trekke sin «spion-app» fra App Store, og i løpet av året ble det også oppdaget flere sikkerhetsbrister. Blant annet måtte de logge ut 90 millioner brukere på grunn av et sikkerhetshull, og et par uker i september var brukernes private bilder tilgjengelig for tredjepartsapper på grunn av en feil.

På tampen av året kom det også frem at aktører som Spotify og Netflix har hatt tilgang til brukernes private meldinger sendt via Messenger-tjenesten (med overlegg fra Facebooks side), og at Facebook sporer hvor du befinner deg selv om du har slått av alt du kan av innstillinger.

– Det er nå du bør vurdere å slette Facebook-kontoen din, skrev politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, for en måned siden. Kanskje blir 2019 året der en ny aktør blomstrer opp og gir Facebook reell konkurranse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer